Στο επίκεντρο ο Βόλος

Τελευταία ενημέρωση: 2019-09-19, 11:03:12
Στο επίκεντρο ο Βόλος

Αρχίζει απόψε το 19ο πανελλήνιο συνέδριο του Λυκείου Ελληνίδων με διεθνή εμβέλεια

 

Παρουσία πλήθους συνέδρων αρχίζουν οι εργασίες του 19ου πανελλήνιου συνεδρίου των εν Ελλάδι και απανταχού στο εξωτερικό Λυκείων των Ελληνίδων απόψε Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου στις 6.30 μ.μ. στο Ξενία Βόλου. Το συνέδριο διοργανώνεται από το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου.

Το συνέδριο συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς έχουν δηλώσει συμμετοχή πάνω από 350 σύνεδροι - πρόεδροι και μέλη διοικητικών συμβουλίων από κάθε γωνιά της ελληνικής γης, όπου λειτουργεί Λύκειο των Ελληνίδων, καθώς και το εξωτερικό. Το γεγονός περιποιεί ιδιαίτερη τιμή όχι μόνο για τη λυκειακή οικογένεια, αλλά ολόκληρη την περιοχή μας, καθώς η παρουσία μεγάλου αριθμού συνέδρων και συνοδών από όλα τα Λύκεια των Ελληνίδων της Ελλάδας και της διασποράς επί τέσσερις ημέρες θα έχει ως αποτέλεσμα την ανάδειξη των ιδιαίτερων γνωρισμάτων της περιοχής μας και τις πλούσιες πτυχές της στην ιστορία, την παράδοση και τον πολιτισμό.

Το θέμα του συνεδρίου είναι «Ελληνικές φορεσιές και σύγχρονη μόδα: Διάλογοι, ταυτίσεις και αντιπαραθέσεις». Η θεματική βασίζεται στο γεγονός ότι το παραδοσιακό ένδυμα πρωταγωνιστεί δυναμικά στη διαδικασία ζύμωσης του μοντέρνου και μεταμοντέρνου ενδυματολογικού πολιτισμού, εμπνέοντας και τροφοδοτώντας όχι μόνο την ελληνική, αλλά και τη διεθνή μόδα με ό,τι αυτό συνεπάγεται. O θεματικός άξονας πιστεύεται ότι θα οικοδομήσει έναν νέο διάλογο γύρω από τη διαχείριση της παραδοσιακής φορεσιάς, την πολυσήμαντη ιδεολογική αξία της οποίας ο λυκειακός θεσμός υπηρετεί σε όλη του τη διαδρομή. Επιπλέον, θα αγγίξει πτυχές του σύγχρονου βίου, με ιδιαίτερη διάσταση στην οικονομία, την κοινωνία, την επιχειρηματικότητα, τις νέες καινοτόμες πρακτικές και νέες καλλιτεχνικές δημιουργίες.

Στο συνέδριο, που θα γίνει στο Ξενία, μετέχουν με ανακοινώσεις τους, είτε ως εισηγητές, είτε ως μέλη προεδρείων διακεκριμένοι επιστήμονες, καθηγητές λαογραφίας και αρχιτεκτονικής, ιστορικοί τέχνης Πανεπιστημιακών Σχολών της χώρας και του εξωτερικού, ερευνητές εγνωσμένου κύρους μεγάλων ιδρυμάτων, όπως Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ιδρυμα της Ιωάννας Παπαντωνίου, Ακαδημία Αθηνών, Μουσείο Μπενάκη, Μουσεία κ.λπ., καθώς και εξειδικευμένοι ερευνητές - δημοσιογράφοι για θέματα μόδας, επιχειρηματίες και διάσημοι σχεδιαστές μόδας και ενδυματολογίας.

Εκδηλώσεις έναρξης και λήξης

Το συνέδριο πλαισιώνεται από δύο μεγάλες εκδηλώσεις έναρξης και λήξης, που θα σφραγίσουν την εθνολογική και καλλιτεχνική δραστηριότητα του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου με πλούσια ιστορική, μουσικοχορευτική, ενδυματολογική και θεατρική διάσταση.

Η αποψινή εκδήλωση έναρξης του συνεδρίου, εκτός από την έναρξη των εργασιών, περιλαμβάνει μικρό μουσικό πρόγραμμα με τη Ρία Ελληνίδου στο τραγούδι και τους Χρ. Δασκαλόπουλο βιολί, Κώστα Μούτο λαούτο και Αναστασία Λύτρα τουμπελέκι και προβολή ταινίας διάρκειας 20΄ με την 100ετή διαδρομή του Λ.Ε.Β., σε κείμενα και έρευνα Μ. Σπανού, μουσική Ανδρέα Κατσιγιάννη και σκηνοθεσία Γ. Λάγδαρη.

Η τελετή λήξης, με την ανάδειξη και την ανακοίνωση του επόμενου Λυκείου που θα αναλάβει τη διοργάνωση του 20ού πανελληνίου συνεδρίου του ΛτΕ, περιλαμβάνει μεγάλη παράσταση των χορευτικών ομάδων του Λ.Ε.Β., με τίτλο «Της γαλανής το φόρεμα, της ρούσας το φουστάνι…». Η παράσταση, μεθαύριο Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου και ώρα 7.30 μ.μ. στο δημοτικό θέατρο Ν. Ιωνίας, είναι αφιερωμένη στη λαϊκή παράδοση του Ν. Μαγνησίας όσον αφορά στα τραγούδια, τους χορούς και τον λαϊκό ενδυματολογικό πολιτισμό της. Επιμέλεια, διδασκαλία χορών της παράστασης του Λ.Ε.Β. Γιάννης Πραντσίδης και Θανάσης Μπέας. Για το περιφερειακό τμήμα χορού Αλμυρού Φώτης Σκαμαγκούλης. Στην παράσταση παίζουν οι μουσικοί βιολί Xρήστος Δασκαλόπουλος. Λαούτο Κώστας Μούτος. Κλαρίνο Νίκος Κερασιώτης. Τουμπελέκι Αναστασία Λύτρα. Νταούλι Λαυρέντης και Νίκος Νίτης. Tραγούδι Ρία Ελληνίδου. Η παράσταση παρουσιάζει επίσης τρία θεατρικοποιημένα κείμενα του αείμνηστου λαογράφου, ιστορικού ερευνητή και συγγραφέα Γιώργου Θωμά από το βιβλίο του «Ευτράπελα ιστορήματα του Πηλίου» (1992) σε σκηνοθεσία Απόστολου Τσιρώνη.

Eκτός από τις χορευτικές ομάδες του Λ.Ε.Β, συμμετέχουν επίσης οι Ομάδα Γυναικών του Πολιτιστικού Συλλόγου Τρικεριωτών Μαγνησίας «Εν Τρικερίω» υπεύθυνος Νίκος Μούτσελος και η Χορευτική Ομάδα Σ.Σ.Ο.Π.Π.Α. Σκύρου υπεύθυνος Γιώργος Γεωργούδης. Επιμέλεια εκδήλωσης Εφορεία Χορού Λ.Ε.Β. έφορος Αννα Κουτσελίνη. Τιμή εισιτηρίου 5 ευρώ. Πληροφορίες για εισιτήρια καθημερινά, τηλ. 2421033938, 2421305753 τις ώρες 10:30 - 13:30.

Γνωριμία με την πόλη

Η προετοιμασία του συνεδρίου ολοκληρώθηκε από πλευράς του διοικητικού συμβουλίου του Λ.Ε.Β. σε όλα τα επίπεδα, η όλη διοργάνωση περιλαμβάνει περιήγηση στην πόλη και γνωριμία των συνέδρων με τις δράσεις του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου. Διανθίζεται από μικρή έκθεση σύγχρονων χειροποίητων δημιουργιών με επιμέλεια της Εφορείας Οικοτεχνίας του Λ.Ε.Β. έφορος Κατερίνα Δουλκέρογλου, ενταγμένη στη θεματική του συνεδρίου, από τα παραδοσιακά εργαστήρια του Λ.Ε.Β., καθώς και με καλλιτεχνικά γεγονότα, εργαστήρια με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Το πρώτο εργαστήριο μεθαύριο Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου, 09.30 - 11.00, περιλαμβάνει την παρουσίαση της παραδοσιακής φορεσιάς του Τρικερίου με την επιμέλεια της εφόρου ιματιοθήκης του Λ.Ε.Β. Ασπας Καπουρνιώτη. Το ανοικτό εργαστήριο, το οποίο απευθύνεται στις εφόρους, συνεφόρους  υπεύθυνες των ιματιοθηκών των ΛτΕ και γενικά κάθε ενδιαφερόμενο, θα πραγματοποιηθεί στην Ελληνογαλλική Σχολή Βόλου «Saint Joseph» Σπυρίδη 130.

Το δεύτερο ανοιχτό εργαστήριο θα γίνει από τον γνωστό σκηνογράφο, ζωγράφο και ενδυματολόγο Γιάννη Μετζικώφ, την ίδια ημέρα μεθαύριο Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου, ώρες 11.00 - 13.30 με θέμα: «H αναφορά στην παράδοσή μας απασφαλίζει στην όψη των ενδυμάτων, στις έννοιες του μοναδικού, του προσωπικού, του πολύτιμου και του συναισθηματικού. Μπορεί άραγε να προσπεράσουμε κάτι που μας φέρνει αντιμέτωπους με τόση συγκίνηση;». Το σεμινάριο απευθύνεται στους συνέδρους, σε καλλιτέχνες από τον χώρο των εικαστικών, του θεάτρου, του ενδύματος, καθώς και σε εκπαιδευτικούς, φιλοτέχνους κ.ά. Xώρος αίθουσα συναυλιών Δημοτικού Ωδείου Βόλου Μεταμορφώσεως 1. Επιμέλεια εκδήλωσης Εφορεία Δημοσίων Σχέσεων Λ.Ε.Β.

Επιπλέον, λειτουργεί η έκθεση σύγχρονης τέχνης καλλιτεχνών, με τίτλο «Μεθερμηνείες», ενταγμένη στη θεματική του συνεδρίου. Η έκθεση, η οποία διοργανώνεται με τη συνεργασία της Διεύθυνσης Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Bόλου, φιλοξενείται στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου και διαρκεί έως τις 29 Σεπτεμβρίου. Επιμέλεια έκθεσης Mάγδα Κουμπαρέλου, ιστορικός τέχνης. Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση είναι Ε. Αρκουδογιάννη, Β. Βούλγαρη, Π. Βούλγαρης, Ε. Καμόσου, Κ. Κασσαβέτη, Μ. Παπαδημητρίου, Κ. Παπαϊωάννου, Ν. Ποδιάς, Ι. Σδούκου, Δ. Σκουρογιάννης, Ιω. Τερλίδου, Θ. Τσιάτσιου, Β. Τσόγκα, Μ. Χατζηνικολάου.

Tέλος, αξίζει να επισημανθεί, ότι στο πλευρό του Λ.Ε.Β. για την απαιτητική αυτή διοργάνωση τάχθηκε εξαρχής η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Το συνέδριο υποστηρίζουν επίσης τοπικοί φορείς Δήμος Βόλου, Επιμελητήριο Μαγνησίας, Συνεταιρισμός Ζαγοράς, ΕΚΠΟΛ, ΕΨΑ κ.ά., αλλά και διάφορες επιχειρήσεις με χορηγίες και παροχή προϊόντων.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
8
+
6
=