Εκθεση σύγχρονης τέχνης στον Τσαλαπάτα

Τελευταία ενημέρωση: 2019-07-17, 12:28:39
Εκθεση σύγχρονης τέχνης στον Τσαλαπάτα

Περιήγηση στην περιοδική «Terra In - Cognita» στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας

 

Το Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με την Ενωση Ελλήνων Κριτικών Τέχνης (AICA Ελλάς),παρουσιάζει την περιοδική έκθεση σύγχρονης τέχνης «Terra In - Cognita» στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας στον Βόλο και προσκαλεί το κοινό το Σάββατο 20 Ιουλίου, ώρες 10.30 και 11.30, σε μια μοναδική περιήγηση στην «άγνωστη γη».

Η έκθεση αποτελεί την πρώτη συνεργασία του Ιδρύματος με την AICA και ειδικότερα με το ελληνικό τμήμα της, το οποίο φέτος συμπληρώνει 70 χρόνια από την ίδρυσή του (1949).

Η Φαίη Τζανετουλάκου, ιστορικός τέχνης και ειδική γραμματέας της Διεθνούς Ενωσης Κριτικών Τέχνης AICA Ελλάς, η οποία είχε την επιστημονική επιμέλεια της έκθεσης, γίνεται οδηγός των επισκεπτών σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας και αναλύει τα τρία σημεία σταθμούς, τα οποία αποτελούν πυλώνες της έκθεσης, τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την περιφέρεια και τη βιομηχανική παραγωγή προϊόντων.

Το παλαιό εργοστάσιο Τσαλαπάτα, στο οποίο στεγάζεται το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας του Δικτύου Μουσείων ΠΙΟΠ, λειτούργησε ως πηγή έμπνευσης για τους έντεκα καλλιτέχνες, που συμμετέχουν στην έκθεση και συνδέονται με την πόλη του Βόλου. Με αφορμή την πρώτη ύλη του εργοστασίου, το χώμα και τον πηλό, οι καλλιτέχνες επιχειρούν να προσεγγίσουν, με ρηξικέλευθο τρόπο, έννοιες, όπως η αποκέντρωση, η εντοπιότητα, αλλά και ο σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον, το οποίο πλαισίωσε και τροφοδότησε ποικιλοτρόπως τη βιομηχανική ανάπτυξη της πόλης κατά τον 20ό αιώνα.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Φοίβη Γιαννίση, Κατερίνα Διακομή, Θρασύβουλος Καλαϊτζίδης, Ζήσης Κοτιώνης, Παντελής Λαζαρίδης, Σωτήρης Μπατζιάνας, Μαρία Παπαδημητρίου, Σπύρος Παπαδόπουλος, Νίκος Ποδιάς, Μαρία Ανδρομάχη Χατζηνικολάου, Αλέξανδρος Ψυχούλης. Είσοδος ελεύθερη. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Ωρες λειτουργίας καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10.00 - 18.00 έως 15 Οκτωβρίου και 10.00 – 17.00 από 16 Οκτωβρίου.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
5
+
7
=