Γνωρίζοντας τη μουσική

Τελευταία ενημέρωση: 2018-06-02, 19:15:01
Γνωρίζοντας τη μουσική

Νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Γνωρίζοντας τη μουσική μέσα από τα όργανα» ειδικά σχεδιασμένο για παιδιά σχολικών τάξεων Δημοτικού, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 5 Ιουνίου και την Τετάρτη 6 Ιουνίου στο Κινηματοθέατρο «Αχίλλειον».

Η Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου υλοποιεί ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ειδικά σχεδιασμένο για παιδιά στο Κινηματοθέατρο «Αχίλλειον» με τίτλο «Γνωρίζοντας τη μουσική μέσα από τα όργανα». Πρόκειται για ένα βιωματικό πρόγραμμα το οποίο υλοποιούν η Φιλαρμονική Δήμου Βόλου και το Ερασιτεχνικό Θεατρικό Εργαστήρι της Διεύθυνσης Πολιτισμού. Αποσκοπεί στην εξοικείωση των μαθητών με τα μουσικά όργανα της φιλαρμονικής ορχήστρας και υλοποιείται με στόχο να γνωρίσουν δια ζώσης τα παιδιά τη λειτουργία της φιλαρμονικής και να μυηθούν στον μαγικό κόσμο της μουσικής.

Τα παιδιά θα ακούσουν τον ήχο των μουσικών οργάνων, θα μάθουν την ιστορία του κάθε οργάνου, τον ρόλο του στην ορχήστρα και σε ποιες ορχήστρες (φιλαρμονική, συμφωνική, παραδοσιακή) χρησιμοποιείται. Κατόπιν θα γίνει παρουσίαση των οργάνων από τους μουσικούς και τον μαέστρο της Φιλαρμονικής, που θα λάβουν μέρος ενεργά σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος. Παράλληλα θα γίνεται προβολή βίντεο και θα κληθούν να αναγνωρίσουν τα ίδια τα παιδιά τα μουσικά όργανα της φιλαρμονικής στο πλαίσιο ενός εκπαιδευτικού παιχνιδιού. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης μια σύντομη συναυλία από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα, διάρκειας 10-12 λεπτών, ειδικά προσαρμοσμένη για παιδιά, με πρόγραμμα επιλεγμένο από παιδικές κινηματογραφικές ταινίες, ευρέως γνωστές και δημοφιλείς στα παιδιά.

Τέλος θα προβληθεί εικονοποιημένο το γνωστό παραμύθι «Το δέντρο που έδινε», διάρκειας 6 λεπτών, του διακεκριμένου συγγραφέα Σελ Σιλβερστάιν. Τη σκηνοθεσία και την αφήγηση έχει αναλάβει ο ηθοποιός Δημήτρης Δακτυλάς ενώ η μουσική επένδυση ανήκει στη Φιλαρμονική. Πρόκειται για μια ιστορία για την απλόχερη αγάπη και την ανιδιοτελή προσφορά, αλλά και μια ιστορία για τον εγωισμό, την απληστία, τη μη ανταπόδοση.

 Το βιβλίο πρωτοεκδόθηκε το 1965 και εξακολουθεί να διαβάζεται, να ερμηνεύεται με ποικίλους τρόπους, να εξιδανικεύεται ή να κατηγορείται. «Μια φορά και ένα καιρό ήταν μια μηλιά που αγαπούσε ένα αγοράκι».  Έτσι αρχίζει αυτό το όμορφο παραμύθι που το διάβασμά του αφήνει τη γεύση μιας αξέχαστης ευαισθησίας.  Κάθε μέρα το αγόρι πήγαινε στη μηλιά κι έτρωγε τα μήλα της, έκανε κούνια απ τα κλαδιά της, σκαρφάλωνε στον κορμό της... κι η μηλιά ήταν ευτυχισμένη. Μα όσο το αγόρι μεγάλωνε, τόσο περισσότερα ζητούσε απ’ το δέντρο και το δέντρο έδινε, έδινε, έδινε αδιάκοπα.  Η ιστορία που περιγράφει ο Σελ Σιλβερστάιν αποτελεί μια πολύ τρυφερή παρουσίαση της προσφοράς που έρχεται μέσα από την αγνή αγάπη και έχει λατρευτεί από εκατομμύρια αναγνώστες παγκοσμίως!

Η συνολική διάρκεια είναι 70 λεπτά. Οι παραστάσεις θα ξεκινήσουν στις 10:30 το πρωί. Η συμμετοχή είναι 3 ευρώ για κάθε μαθητή. Θα δοθεί σειρά προτεραιότητας, οπότε είναι απαραίτητο να γίνει δήλωση των συμμετεχόντων γραπτώς. Παρακαλούνται τα σχολεία που ενδιαφέρονται για το πρόγραμμα να επικοινωνήσουν στο 24210-82870, στα γραφεία της Διεύθυνσης Πολιτισμού.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
6
+
7
=