«Οι Ηλίθιοι» στην Παλαιά Ηλεκτρική

Τελευταία ενημέρωση: 2018-02-09, 14:57:12
«Οι Ηλίθιοι» στην Παλαιά Ηλεκτρική

Ενα ακόμη αριστούργημα της σύγχρονης παγκόσμιας δραματουργίας, και συγκεκριμένα τη σπαρταριστή κωμωδία «Οι Ηλίθιοι», έργο ενός από τους πιο πετυχημένους κωμικούς θεατρικούς συγγραφείς του 20ου αιώνα, του Αμερικανού Νιλ Σάιμον, παρουσιάζει η  Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου. Οι παραστάσεις πραγματοποιούνται στο θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής Εταιρίας κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 9:15μ.μ. και κάθε Κυριακή στις 8μ.μ., μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου.

Η σκηνοθεσία του έργου, που ανεβαίνει σε μετάφραση του Ερρίκου Μπελιέ, ανήκει στον Γρηγόρη Γαλάτη και την Μπέτυ Νικολέση, η σκηνογραφία στον Αλέξανδρο Ψυχούλη, η επιμέλεια κοστουμιών στην Ασπασία Μπότα και τον Αλέξανδρο Ψυχούλη και η μουσική στον Τόλη Κόκκινο. Ερμηνεύουν με σειρά εμφάνισης οι ηθοποιοί: Γρηγόρης Γαλάτης, Θανάσης Ζέρβας, Γιάννης Κοτσαρίνης, Νιόβη Κωστοπούλου, Σύνθια Μπατσή, Μπέτυ Νικολέση, Μπάμπης Παυλίδης, Αποστόλης Τσιρώνης και Μαρία Φραγκουδάκη.

Ενα πρωινό του 1890 στο ουκρανικό χωριό Κουλιέντσικοφ, φτάνει ένας νεαρός δάσκαλος, ο Λεόν Τολτσίνσκι, προκειμένου να διδάξει τη Σοφία, κόρη του γιατρού του χωριού. Ο ρομαντικός δάσκαλος διακατέχεται από πάθος για τους μεγάλους κλασσικούς και ονειρεύεται να εμφυσήσει στους νέους του χωριού αυτή του την αγάπη. Ανακαλύπτει ωστόσο, με φρίκη, πως το συγκεκριμένο χωριό βαραίνει μια παλιά κατάρα διακοσίων ετών, η οποία ευθύνεται για την απόλυτη ηλιθιότητα όλων των κατοίκων, χωρίς να εξαιρείται βέβαια ούτε η κόρη του νέου του εργοδότη, την οποία, παρόλα αυτά, ερωτεύεται παράφορα. Οι κάτοικοι έχουν συνείδηση της ηλιθιότητάς τους, αλλά εδώ και πολλά χρόνια έχουν συμβιβαστεί με την κατάστασή τους. Εχουν παραιτηθεί από κάθε προσπάθεια να ξεπεράσουν τη βλακεία τους και έμαθαν να ζουν με αυτή. Πολλοί προσπάθησαν στο παρελθόν να λύσουν την κατάρα αλλά ανεπιτυχώς. Θα είναι άραγε ο ιδεαλιστής δάσκαλος ικανός να τα καταφέρει; Το εγχείρημα είναι δύσκολο γιατί πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε 24 ώρες, διαφορετικά θα πέσει και ο ίδιος θύμα της. Ποια σχέση έχει άραγε η λύση της κατάρας με τη μόρφωση της Σοφίας;

Ολες οι απαντήσεις δίνονται από το Νιλ Σάιμον, δημιουργό αυτού του απολαυστικού παραμυθιού για ενήλικες. Αποτελεί μια φάρσα, πάνω στην ανθρώπινη βλακεία. Η ιστορία των κατοίκων του Κουλιέντσικοφ γίνεται αφορμή, ώστε να θίξει ο συγγραφέας τα κοινωνικά ήθη και τα πολιτικά συστήματα που απορρίπτουν τη σκέψη και τη λογική. Καυτηριάζονται οι σοβαρές συνέπειες της κοινωνικής άγνοιας για βασικά θέματα της ζωής και η χειραγώγηση της γνώσης και της μόρφωσης.

Η παραγωγή εντάσσεται στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης 2017, μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Βόλου και του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου.

Πληροφορίες-προπώληση εισιτηρίων στο «Δίαυλο» (Σκενδεράνη 11, τηλ. 2421033692) και στο Ταμείο του Θεάτρου (2421027441), www.doepap.gr, fb: Τέχνες στον Βόλο, fb: Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Βόλου-ΔΗΠΕΘΕ Βόλου.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
7
+
5
=