Γεύσεις της Μαγνησίας

Τελευταία ενημέρωση: 2018-02-07, 12:03:04
Γεύσεις της Μαγνησίας

Εκατοντάδες μαθητές έχουν επισκεφτεί μέχρι στιγμής την έκθεση «Γεύσεις Μαγνησίας, όψεις και μνήμες της διατροφής στη Μαγνησία», που θα «φιλοξενηθεί» μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου στα Παλιά.

Η έκθεση διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου και τον Φορέα Πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος». Είναι δε, ο τελευταίος σταθμός του διετούς ταξιδιού που η «Μαγνήτων Κιβωτός» αφιέρωσε στις γεύσεις της Μαγνησίας και συνάμα συμπίπτει με τον εορτασμό των τριών χρόνων λειτουργίας του Μουσείου της Πόλης.

Τις σαράντα περίπου ημέρες που λειτουργεί η έκθεση, έχει δώσει την ευκαιρία σε εκατοντάδες μαθητές να επισκεφθούν το Μουσείο, να γνωρίσουν καλύτερα τη Μαγνησία, τα προϊόντα της και να εντάξουν σήμερα τη χρήση τους στην καθημερινή τους διατροφή. Επίσης πλήθος επισκεπτών της περιοχής μας, κυρίως στην περίοδο των γιορτών των περασμένων Χριστουγέννων, πέρασαν από το Μουσείο της Πόλης, όπου ξεναγήθηκαν στην έκθεση.

Μεγάλη αίσθηση έκανε, επίσης, η θαυμάσια έκδοση του λευκώματος με τίτλο: «Γεύσεις Μαγνησίας, όψεις και μνήμες της διατροφής στη Μαγνησία», που πραγματοποιήθηκε με βάση την ομώνυμη έκθεση, το οποίο αποτελεί και την πρώτη έκδοση του νέου εκδοτικού οίκου της Ι.Μ.Δ. «Ιδιόμελον».

Οι διοργανωτές φορείς, όπως ακριβώς το προγραμμάτισαν και το ανακοίνωσαν, οργανώνουν μια σειρά από «Παράλληλες εκδηλώσεις» που θα περιλαμβάνουν: παρουσιάσεις βιβλίων, τρόπους επεξεργασία προϊόντων, προβολές με θέμα την παρασκευή προϊόντων, διαλέξεις, για να ολοκληρωθούν με την παρουσίαση της μοναστηριακής διατροφής, δεδομένου ότι η ολοκλήρωση της έκθεσης συμπίπτει με τη Σαρακοστή.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Η έναρξη των «Παράλληλων εκδηλώσεων» θα γίνει σήμερα Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου στις 7.00 το απόγευμα. Σε συνεργασία με την «Εταιρεία Μελέτης της καθ’ ημάς Ανατολής» παρουσιάζεται το βιβλίο των Εκδόσεων Τσουκάτου: «…και στην κορφή κανέλα». Μυρωδιές και γεύσεις της Πόλης από την Ξούλα Χαλκούση.

Το βιβλίο αυτό δεν είναι μια απλή περιδιάβαση στον ούτως ή άλλως πολύ πλούσιο κήπο της πολίτικης κουζίνας. Είναι παράλληλα και μια αναδρομή στις οικογενειακές μνήμες και εμπειρίες, που λίγο πολύ είναι κοινές σε κάθε πολίτικη οικογένεια. Βόσπορος, Θεραπειά, Ζάππειο, Σεπτεμβριανά, απελάσεις. Σε αυτές τις γλυκόπικρες μνήμες της παιδικής ηλικίας των Κωνσταντινουπολιτών, έτσι όπως ακόμα τους περιτριγυρίζουν στα αγαπημένα πολίτικα τραπέζια, μαζί με τις εποχιακές μυρωδιές από τους γιαλαντζί ντολμάδες, τα πολίτικα πιλάφια, τα γλυκά του κουταλιού με το δενδρισάκι και την κανέλα, είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τους Βολιώτες να ακούσουν και να μάθουν.

Και επειδή η μαγειρική είναι δημιουργία και τέχνη, δύο εικαστικοί, η Ελλη Μέλη και η Γεύσω Παπαδάκη, θα μιλήσουν για τη μαγειρική και όχι μόνο.

Το πρόγραμμα των επόμενων εκδηλώσεων αναφέρεται παρακάτω. Για τις εκδηλώσεις αυτές θα επανέλθουμε με αναλυτική ενημέρωση λίγο πριν την πραγματοποίησή τους.

Την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου, πραγματοποιείται εκδήλωση με τη συμμετοχή του Μουσείου Ελιάς και Λαδιού Πηλίου. Η εκδήλωση περιλαμβάνει προβολή προϊόντων της ελιάς και του ελαιόλαδου και δύο τρίλεπτες ταινίες με θέματα: «Κατασκευή κάδης», όπου κάδη είναι το ξύλινο δοχείο που παραδοσιακά ξεπίκριζαν τις ελιές και μετατρεπόταν σε βρώσιμες. «Κατασκευή σαπουνιού», όπου παρουσιάζεται ο παραδοσιακό τρόπος παρασκευής σαπουνιού με τη θερμή μέθοδο.

Την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου, σεσυνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Σκιάθος», διοργανώνεται εκδήλωση για την ανάδειξη της σκιαθίτικης τοπικής κουζίνας με θέμα «Η διατροφή της Σκιάθου, στο πέρασμα του χρόνου». Εισηγήτρια είναι η Σταματίνα Χονδρονικολή,Διαιτολόγος Κέντρου Υγείας Σκιάθου, μέλος της ΕΛΛΕΤ.

Την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, σε συνεργασία με την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου, Ανατολή Αγιάς, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «Μοναστηριακή διατροφή: ένας άγνωστος πλούτος». Η εκδήλωση περιλαμβάνει σχετική ομιλία, παρουσίαση ψηφιακής απεικόνισης της Ιεράς Μονής και έκθεση παραγόμενων προϊόντων.

Όλες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου της Πόλης, με ώρα έναρξης 7.00 το απόγευμα.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
9
+
6
=