«Αναδρομή» στον χώρο τέχνης «δ.»

Τελευταία ενημέρωση: 2017-10-14, 20:37:34
«Αναδρομή» στον χώρο τέχνης «δ.»

Εγκαινιάστηκε σήμερα Σάββατο 14 Οκτωβρίου το μεσημέρι η έκθεση του γνωστού εικαστικού Δημήτρη Χορδάκη με τίτλο «Αναδρομή», στον χώρο τέχνης «δ.» (Χατζηαργύρη 4 - Ιάσονος Βόλος ).

Το έργο του Δημήτρη Χορδάκη εντάσσεται στη μεταφυσική ζωγραφική. Ο ζωγράφος διατηρεί τα ουσιώδη στοιχεία της, δηλαδή την εμμονή στο συναίσθημα της ατμόσφαιρας και του αινίγματος, καταφέρνοντας τα πιο κοινά περιστατικά να φαίνονται νέα και ασυνήθιστα, αποκαλύπτοντας με τον τρόπο αυτό την πραγματική τους ουσία.

Ο Δημήτρης Χορδάκης παρακολούθησε «Διακόσμηση» και «Γραφικές Τέχνες» στο Α.Τ.Ι (Δοξιάδη), με καθηγητή τον Δημήτρη Μυταρά και κατόπιν σπούδασε ζωγραφική στην Accademia di Belle Arti (1977-1980) της Φλωρεντίας με δάσκαλο τον Silvio Loffredo.

Στη συνέχεια σπούδασε στη Σχολή Συντήρησης (Opificio delle pietre DURE) με καθηγητή τον Umperto Baldini (1980 - 1984) και έπειτα χαρακτική και λιθογραφία στη σχολή «Il Bisonte» με καθηγήτρια τη M. Luigia Guaita.

Το 1991 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι όπου διέμεινε και εργάστηκε για οκτώ χρόνια. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές στην Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Ελβετία, Ισπανία και ΗΠΑ. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα και στη Φλωρεντία.

Ο Χορδάκης επιμένει στην απόλυτη μίμηση γιατί χρειάζεται να τονιστούν, στη συνέχεια, τα μεταφυσικά στοιχεία της σύνθεσης. Γι’ αυτόν, μία ζωγραφική του trompe d’ oeil οδηγεί στη μεταφυσική οπτική. Το έργο θα είναι μεταφυσικό αν είναι απόλυτα λογικό. Εκεί βρίσκεται η αρχή των παράδοξων. Η ζωγραφική του Χορδάκη είναι ενιαία. Δεν μπορεί με σαφήνεια να διαχωριστεί σε τοπίο, πορτρέτο ή νεκρή φύση. Η έννοια της ατμόσφαιρας είναι παρούσα σε κάθε επιμέρους διαχωρισμό. Η αναζήτηση της μεταφυσικής οπτικής εμφανίζεται παντού.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 11 Νοεμβρίου.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
6
+
8
=