ΔΙΕΘΝΗ

35 χρόνια φυλακή στον Μάνινγκ για τις διαρροές στα WikiLeaks

35-χρόνια-φυλακή-στον-μάνινγκ-για-τις-δι-705991

Ποινή κάθειρξης 35 ετών επέβαλε το στρατοδικείο στον Αμερικανό στρατιώτη Μπράντλεϊ Μάνινγκ για τη διαρροή χιλιάδων απόρρητων εγγράφων στον ιστότοπο WikiLeaks.

Επειτα από δικαστική διαδικασία που διήρκεσε δύο μήνες, η στρατοδίκης Ντενίζ Λιντ, που τον περασμένο μήνα είχε κρίνει ένοχο τον Μάνινγκ για 20 αδικήματα, συμπεριλαμβανομένων αυτών της κατασκοπείας και της κλοπής, όχι όμως και για «συνεργασία με τον εχθρό», δηλαδή με την Αλ Κάιντα, και γι’ αυτό απέφυγε την ισόβια κάθειρξη, αποφάσισε επίσης την ατιμωτική αποστράτευση του 25χρονου και του επέβαλε στέρηση του μισθού που λάμβανε.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της ποινής, ο Μάνινγκ απομακρύνθηκε από την αίθουσα, ενώ κάποιοι από τους υποστηρικτές του πρόλαβαν να φωνάξουν «θα συνεχίσουμε να πολεμάμε για σένα» και «είσαι ο ήρωάς μας».

Με βάση τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε, ο 25χρονος στρατιώτης κινδύνευε να καταδικαστεί ακόμη και σε κάθειρξη 90 ετών, αν και οι εισαγγελικές αρχές είχαν ζητήσει να του επιβληθεί ποινή 60 ετών. Ο συνήγορός του Ντέιβιντ Κουμπς έκανε έκκληση στη δικαστή να αναλογιστεί το νεαρό της ηλικίας του πελάτη του, την «ψυχική υγεία» του και «τις αγνές προθέσεις του» και να του επιβάλει μια ποινή που θα του δώσει τη δυνατότητα «να ζήσει και να μπορέσει να ενσωματωθεί ξανά στην κοινωνία».

Ο Μπραντ είναι ο ήρωάς μου,
γράφει το πλακάτ της γυναίκας που
διαδηλώνει υπέρ του Αμερικανού
στρατιώτη έξω από το στρατοδικείο

Η πρόεδρος του στρατοδικείου δήλωσε ότι στην ποινή των 35 ετών θα συμπεριληφθούν τα περίπου 3,5 χρόνια που έχει ήδη εκτίσει προφυλακισμένος ο Μάνινγκ και θα έχει δικαίωμα να αποφυλακιστεί υπό όρους, αφού εκτίσει το ένα τρίτο της ποινής του.

Δεδομένων αυτών των στοιχείων, το WikiLeaks χαρακτήρισε την απόφαση ως «σημαντική στρατηγική νίκη», υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι ο Μάνινγκ μπορεί να βγει από τη φυλακή σε 9 χρόνια. Ωστόσο, πολλές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων άσκησαν κριτική στην απόφαση του δικαστηρίου.

«Κατηγορώ»
Ο Μπεν Βίζνερ, διευθυντής του οργανισμού για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Ελευθερία του Λόγου, δήλωσε: «Οταν ένας στρατιώτης που μοιράζεται πληροφορίες με τον Τύπο και τους πολίτες τιμωρείται πολύ πιο αυστηρά απ’ άλλους που βασάνισαν φυλακισμένους και σκότωσαν αθώους, τότε κάτι είναι πολύ λάθος στο δικαστικό μας σύστημα».

Οι δικηγόροι του Μάνινγκ δήλωσαν πως την επόμενη εβδομάδα θα ζητήσουν επισήμως από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να δώσει χάρη στον πελάτη τους ή έστω να ανάψει το πράσινο φως για μείωση της ποινής του.

Το 2010 ο στρατιώτης, ενώ υπηρετούσε στο Ιράκ, παρέδωσε περισσότερους από 700.000 απόρρητους φακέλους, βίντεο από μάχες και διπλωματικά τηλεγραφήματα στον ιστότοπο του Τζούλιαν Ασάνζ, που τα δημοσίευσε προκαλώντας διεθνή σάλο.

WikiLeaks
Το χρονικό των αποκαλύψεων

Ιανουάριος 2007: Ξεκινάει η λειτουργία του WikiLeaks. Λειτουργεί με μικρό προϋπολογισμό από servers στη Σουηδία, όπου η νομοθεσία προστατεύει την ανωνυμία. Ο ιδρυτής του είναι ο Αυστραλός Τζούλιαν ΑσάνζΔεκέμβριος 2007: Ο ιστότοπος δημοσιεύει ένα έντυπο 238 σελίδων το οποίο περιγράφει λεπτομερώς τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Γκουαντανάμο.Σεπτέμβριος 2008: Ο ταχυδρομικός λογαριασμός της Σάρα Πέιλιν στο Yahoo «χακεύεται» και το WikiLeaks, μαζί με άλλες ιστοσελίδες, δημοσιεύει το περιεχόμενό του. Ισχυρίζεται πως έλαβε τα αρχεία από μια ομάδα που αυτοαποκαλείται Anonymous.Απρίλιος 2010: Ο ιστότοπος δημοσιεύει ένα πακέτο με βίντεο και ντοκουμέντα με τον τίτλο «Παράπλευρος φόνος» από τη δράση των Αμερικανών στο Ιράκ το οποίο έχει δώσει ο Μάνινγκ. Μεταξύ αυτών ήταν και το βίντεο από ελικόπτερο Απάτσι του αμερικανικού στρατού που άνοιξε πυρ εναντίον «υπόπτων» στη Βαγδάτη το 2007, σκοτώνοντας δεκάδες πολίτες. Το υλικό προκαλεί παγκόσμιο ενδιαφέρον.Ιούλιος 2010: Το WikiLeaks ανεβάζει 76 χιλιάδες απόρρητους φακέλους από τον πόλεμο στο Αφγανιστάν την περίοδο 2004-2010, μεταξύ των οποίων και άγνωστα περιστατικά δολοφονίας πολιτών από δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Ο Λευκός Οίκος καταδικάζει τη δημοσίευση.Φεβρουάριος 2011: Δικαστήριο της Βρετανίας αποφασίζει την έκδοση του Ασάνζ στη Σουηδία, όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες για βιασμό.Ιούνιος 2012: Ο Ασάνζ καταφεύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού περιμένοντας να του χορηγηθεί άσυλο, μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να εκδοθεί στη Σουηδία. Το άσυλο του δίνεται, ωστόσο ο Ασάνζ παραμένει αποκλεισμένος στην πρεσβεία.

ethnos.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου