Απολαύστε άλλες δύο «φιλολαϊκές» σαπουνόφουσκες

Τελευταία ενημέρωση: 2019-05-10, 13:31:12
Απολαύστε άλλες δύο «φιλολαϊκές» σαπουνόφουσκες

Σας θαυμάζω κ. πρόεδρε. Είστε μέγας ταχυδακτυλουργός. Εκπληκτικής εμπνεύσεως και εκτελέσεως το τελευταίο σας κόλπο με τις …ελαφρύνσεις. Με φοβερή …αριστεροτεχνία καταφέρνετε να εμφανίζεστε ότι δίνετε, με το «αριστερό» σας χέρι, ενώ στην πραγματικότητα, με το άλλο παίρνετε. Ας δούμε τι δίνετε και τι παίρνετε, για να καταλάβει ο κάθε φορολογούμενος τι πραγματικό αντίκρισμα έχουν οι «παροχές» σας.

*** Εισφορά κοινωνικής αλληλεγγύης: Οταν το 2017 αποδεχθήκατε το κατ’ ουσίαν τέταρτο μνημόνιο, μας «μοστράρατε» με υπερηφάνεια ότι πετύχατε κάποια αντισταθμιστικά μέτρα. Και τα ψηφίσατε τότε (ν. 4472/2017) για να ισχύσουν από 1 – 1 - 2020. Ενα από αυτά ήταν η μείωση της εισφοράς κοινωνικής αλληλεγγύης. Αυτό που ψηφίσατε προέβλεπε ότι θα απαλλάσσονταν από την εισφορά τα εισοδήματα ώς 30.000 ευρώ, ενώ θα μειωνόταν το ποσοστό επιβάρυνσης για μεγαλύτερα εισοδήματα. Τώρα καταργείτε αυτό που ψηφίσατε και μας εμφανίζετε ως …παροχή το ότι εισφορά θα επιβάλλεται και στα εισοδήματα από 20.001 έως 30.000 ευρώ, ενώ παραλλήλως οι νομοθετημένες μειώσεις για τα μεγαλύτερα κλιμάκια «ψαλιδίζονται». Κοινώς μας κλέβετε στον λογαριασμό.

*** Μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα: Αλλη μια απατηλή «παροχή». Διότι μειώνεται μεν ο ΦΠΑ στον λογαριασμό του ηλεκτρικού, αλλά την ίδια ώρα τη μείωση την παίρνετε πίσω με άλλο κόλπο. Με την απόφαση να μειωθεί η έκπτωση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, για τους συνεπείς καταναλωτές, από το 15% στο 10%, κάτι που έχει ήδη τεθεί σε ισχύ από τον προηγούμενο μήνα.

Ας δούμε τι πρακτικώς σημαίνει, για έναν συγκεκριμένο καταναλωτή, αυτή η «παροχή» σας, για να εκτιμήσουμε πόση ευγνωμοσύνη πρέπει να σας χρωστάμε για τη «φιλολαϊκή» πολιτική σας.

Σε λογαριασμό 181,74 ευρώ, τα 133,25 ευρώ είναι οι χρεώσεις της ΔΕΗ, επί των οποίων υπολογίζεται ΦΠΑ 13%, δηλαδή 17,32 ευρώ. Με τη μείωση του ΦΠΑ στο 6%, η επιβάρυνση πέφτει στα 7,99 ευρώ, άρα ο καταναλωτής υποτίθεται ότι έχει όφελος 9,33 ευρώ. Αλλά...

Με έκπτωση συνέπειας 15% το όφελος για τον συγκεκριμένο καταναλωτή θα ήταν 20,07 ευρώ, αλλά με το 10% το όφελός του περιορίζεται στα 13,37 ευρώ. Χάνει 6,7 ευρώ. Τελικό κέρδος 2,63 ευρώ.

Ε, πώς να μη σας ψηφίσει και με τα δύο του χέρια. Μόνο αυτό; Να σκύψει και να ασπαστεί και την αριστερά σας από ευγνωμοσύνη.

 Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

giorgis@massavetas.gr

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
6
+
5
=