Γιώργος Λαμπράκης: Η τέλεια οικονομική καταιγίδα

Τελευταία ενημέρωση: 2022-10-07, 21:25:52
Γιώργος Λαμπράκης: Η τέλεια οικονομική καταιγίδα

Φωτιά στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς βάζει το ξέφρενο ράλι στις τιμές της ενέργειας. Από τη μια η αναμενόμενη αύξηση έως και 40% στην τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, από την άλλη ο δεκαπλασιασμός των τιμών στο φυσικό αέριο και ο τετραπλασιασμός στο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος αναγκάζουν τους καταναλωτές να περικόπτουν ακόμη περισσότερο τις δαπάνες για την κάλυψη βασικών αναγκών, προκειμένου να ζεσταίνονται τον φετινό χειμώνα.

Ο δυσκολότερος χειμώνας της τελευταίας δεκαετίας βρίσκεται προ των πυλών. Τα συρρικνωμένα εισοδήματα των εργαζομένων δέχονται ολομέτωπη επίθεση από το κύμα ακρίβειας, που προκαλεί η ενεργειακή κρίση. Την αγορά σαρώνει ένα ανεξέλεγκτο κύμα ανατιμήσεων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά. Στις τσέπες των καταναλωτών αποτυπώνονται οι συνέπειες της τέλειας οικονομικής καταιγίδας, που χτυπά και τη χώρα μας, με τις οικονομικές αντοχές των πολιτών να είναι εξαιρετικά περιορισμένες και τα μέτρα στήριξης από τη κυβέρνηση να δείχνουν ανεπαρκή.

Οι επιδοτήσεις, που ανακοινώθηκαν για την κάλυψη μέρους των ανατιμήσεων - μαμούθ στο κόστος θέρμανσης τον φετινό χειμώνα, μοιάζουν με σταγόνα στον ωκεανό. Καθημερινά μεταβάλλονται προς το χειρότερο οι διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας. Στο αργό πετρέλαιο οι τιμές παραμένουν γύρω στα 90 δολάρια το βαρέλι, ωστόσο υπάρχει εκτίμηση για εκτόξευση ακόμη και στα 100 δολάρια, αύξηση που είχε να σημειωθεί από το 2012, όταν, δηλαδή, εκδηλώθηκε για πρώτη φορά το πρόβλημα της αιθαλομίχλης στα μεγάλα αστικά κέντρα, εξαιτίας της ευρείας χρήσης τζακιών και ξυλόσομπων.

Το πρόβλημα αναμένεται να επαναληφθεί τον φετινό χειμώνα, με τις προβλέψεις να είναι ακόμη πιο δυσοίωνες, καθώς εκτός του πετρελαίου θέρμανσης έχει γίνει απλησίαστο και το φυσικό αέριο. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη περισσότερες οικογένειες θα στραφούν σε φθηνές λύσεις θέρμανσης, ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες τους, με το περιβάλλον και τον αέρα που αναπνέουμε να δέχονται τις συνέπειες από την ανεξέλεγκτη καύση επιβλαβών υλικών.

Μοναδική λύση στο αδιέξοδο είναι η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, καθώς και του ΦΠΑ στο πετρέλαιο θέρμανσης. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να κλείνει τα αφτιά στο επίμονο αίτημα των πρατηριούχων υγρών καυσίμων, που ζητούν μείωση των φόρων, όχι μόνο για να πάρουν ανάσα οι καταναλωτές, αλλά και για να τονωθεί η ζήτηση.

 

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
1
+
6
=