Μαθητές έκοψαν… κλήσεις σε οδηγούς

Τελευταία ενημέρωση: 2019-04-14, 18:45:29
(φωτο: αρχείου)
Μαθητές έκοψαν… κλήσεις σε οδηγούς

Σε μία μόνο ώρα μαθητές του Γυμνασίου Ευξεινούπολης «έγραψαν» 38 παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα

Σε ρόλο… τροχονόμου μαθητές του Γυμνασίου Ευξεινούπολης, έκοψαν… κλήσεις σε παράνομα σταθμευμένα οχήματα στον Αλμυρό, καλώντας τους οδηγούς να σέβονται τα δικαιώματα των πεζών και αναπήρων συμπολιτών τους. Στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος «Ενεργός πολίτης στην πόλη μου» οι μαθητές της περιβαλλοντικής ομάδας του Γυμνασίου Ευξεινούπολης την Τετάρτη 27 Μαρτίου έδωσαν μαθήματα ευσυνειδησίας στους οδηγούς που είχαν παρκάρει τα αυτοκίνητά τους στα πεζοδρόμια, στους χώρους σύντομης διάρκειας στάθμευσης, σε θέσης αναπήρων, στον χώρο περιμετρικά της ανάπλασης της πλατείας, «κόβοντάς» τους κλήσεις. Οι μαθητές δεν δυσκολεύτηκαν καθόλου να βρουν υποψήφιους «πελάτες». Μέσα σε μια ώρα «έγραψαν» 38 αυτοκίνητα.

Οι οδηγοί αισθάνθηκαν αμήχανα όταν διάβασαν το περιεχόμενο της κλήσης των «μικρών τροχονόμων» που βρήκαν στα παρμπρίζ των αυτοκινήτων τους και διαπίστωσαν ότι ήταν εικονική και ανέγραφε: «Φίλε οδηγέ, η κλήση αυτή είναι εικονική, αλλά η ενόχληση που προκαλείς είναι απόλυτα πραγματική! Εχεις παρκάρει σε χώρο που προορίζεται για τους πεζούς, σε χώρο που μπορεί να μετακινηθεί ένας άνθρωπος ΑΜΕΑ, ένας τυφλός ή ένας γονιός με καροτσάκι. Εχεις παρκάρει σε χώρο που η στάθμευση επιτρέπεται μόνο για 10΄. Εμποδίζεις κάποιον που θέλει να χρησιμοποιήσει το πάρκινγκ για μια επείγουσα δουλειά.

Δεν είναι κλήση. Είναι παράκληση να σεβαστείς τα δικαιώματα των πεζών, των ΑΜΕΑ, των τυφλών, των γονιών με καροτσάκι. Βοήθησε κι εσύ να καλυτερέψουμε την πόλη μας!!! Γίνε ενεργός πολίτης!!!».Οπως διαπίστωσαν οι μαθητές, πολλοί πολίτες δεν γνωρίζουν ότι απαγορεύεται ή αδιαφορούν ενδεχομένως και παρκάρουν πάνω στα πεζοδρόμια εμποδίζοντας τη διέλευση των πεζών.Δεν γνωρίζουν ότι στα κενά σημεία περιμετρικά στον χώρο ανάπλασης της πλατείας απαγορεύεται το πάρκινγκ, επιτρέπεται μόνο η στάση για 10 λεπτά, όπως επίσης και στα κενά μπροστά από τις τράπεζες επιτρέπεται μόνο για 10 λεπτά και όχι όλη την ημέρα όπως κάνουν μερικοί συμπολίτες και παρκάρουν εκεί για να πιουν τον καφέ τους, εμποδίζοντας κάποιον που θέλει να μπει στην τράπεζα για 5 λεπτά.

Οι μαθητές θα επαναλάβουν τη δράση πολλές φορές ακόμη με στόχο να προωθήσουν την οικολογική και ανεμπόδιστη μετακίνηση στην πόλη και να ευαισθητοποιήσουν συμμαθητές, καθηγητές, γονείς, συγγενείς, φίλους και συμπολίτες, ώστε να είναι λιγότερο εξαρτημένοι από το αυτοκίνητο.

«Πρέπει όλοι να γίνουμε ενεργοί πολίτες στην πόλη μας, να σεβόμαστε τους συμπολίτες μας και να μην εμποδίζουμε τη διέλευσή τους! Μην ψάχνουμε να δούμε αν μας ικανοποιεί η Πολιτεία τα «θέλω» μας, αλλά ας κάνουμε όλοι την αυτοκριτική μας και ας αναρωτηθούμε αν εμείς με τις πράξεις μας προκαλούμε δυσκολίες στους συμπολίτες μας! Ας μάθουμε τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μας, ας προστατεύσουμε το περιβάλλον, ας μην ρυπαίνουμε, ας υιοθετήσουμε πρακτικές που ενισχύουν το πράσινο, την εξοικονόμηση ενέργειας, ας προσέξουμε την κατανάλωση του νερού, ας ανακυκλώσουμε, ας κινηθούμε με τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή το ποδήλατο.

Μόνο τότε θα μπορέσουμε να έχουμε μια πόλη πιο ανθρώπινη, μια πόλη όπου ο καθένας μας θα σέβεται τον συνάνθρωπό του και αυτό θα το πετύχουμε αρχίζοντας με τους μικρούς μαθητές οι οποίοι μας έδωσαν μαθήματα ευσυνειδησίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση του σχολείου.Πριν ξεκινήσουν τις δράσεις τους οι μαθητές του περιβαλλοντικού προγράμματος είχαν συνάντηση με τον δήμαρχο Αλμυρού κ. Εσερίδη Δημήτριο με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις και συζήτησαν για τα θέματα που τους απασχόλησαν στην πορεία του προγράμματος. Τους μαθητές συνόδευαν στη δράση τους η διευθύντρια και συντονίστρια του περιβαλλοντικού προγράμματος Μαρία Σταυραντώνη και η καθηγήτρια Αθανασία Σιαμέτη, καθώς και ο δημοτικός αστυνομικός Βαγγέλης Κούργιας, ο οποίος ενημέρωσε τους μαθητές για τους χώρους όπου απαγορεύεται η στάθμευση ή όπου επιτρέπεται η ολιγόλεπτη στάση, καθώς και για τον τρόπο που «κόβουν» τις κλήσεις.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
8
+
5
=