Οπερα στο Αχίλλειο

Τελευταία ενημέρωση: 2014-04-21, 10:27:02
Οπερα στο Αχίλλειο

Το Σάββατο 26 Απριλίου θα παρουσιαστεί το «Cosifantutte» του Μότσαρτ 

Με την εκπληκτική παράσταση «Cosifantutte» («Ετσι κάνουν όλες»), του Βόλφγκαγκ Αμαντέους Μότσαρτ συνεχίζεται το Σάββατο 26 Απριλίου στις 19:55 στο Αχίλλειο, το βραβευμένο πρόγραμμα «The Met: Live in HD».

Πρόκειται για μια όπερα σε δύο πράξεις, γραμμένη πάνω σε λιμπρέτο του Λορέντσο ντα Πόντε. Αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της όπερας μπούφα, δηλαδή της ιταλικής εύθυμης όπερας.

Το έργο αφηγείται μια πολύ τολμηρή -για τα δεδομένα της εποχής- ιστορία ανταλλαγής ερωτικών συντρόφων (υπήρξαν φήμες ότι ο Mozart και ο Πόντε αναφέρονταν σε κάποιο αληθινό συμβάν που είχε λάβει χώρα στους κύκλους της Βιέννης περίπου το 1788). Μολονότι στην πρεμιέρα (1790) γνώρισε θετική υποδοχή από το βιεννέζικο ακροατήριο, οι παραγωγοί επί ενάμιση αιώνα το θεωρούσαν «επικίνδυνο» για την κυρίαρχη ηθική και είτε απέφευγαν να το ανεβάσουν, ή προτιμούσαν μια πιο «αφυδατωμένη» εκδοχή. Επρεπε να φτάσει η δεκαετία του 1950 για να ξαναβρεί τη θέση του στο οπερατικό ρεπερτόριο, όμως από τότε αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλείς και πολυπαιγμένες όπερες.

Σύμφωνα με την υπόθεση ο Ferrando και ο Guilelmo είναι αρραβωνιασμένοι με τις αδελφές Fiordiligi και Dorabella, για την πίστη και την αφοσίωση των οποίων είναι απόλυτα πεπεισμένοι. Ο φίλος τους Don Alfonso ισχυρίζεται ότι όλες οι γυναίκες είναι άστατες και στοιχηματίζει ότι μπορεί να το αποδείξει. Ο Ferrando και ο Guilelmo παριστάνουν ότι κατατάσσονται στο στρατό και φεύγουν για τον πόλεμο, αλλά επιστρέφουν μεταμφιεσμένοι και αρχίζει ο ένας να πολιορκεί τη μνηστή του άλλου. Οι δύο γυναίκες υποκύπτουν τελικά στους νέους μνηστήρες. Εχοντας χάσει το στοίχημα οι δύο άνδρες αποκαλύπτονται. Στο τέλος υπάρχει μόνο απογοήτευση, αλλά όλοι έχουν διδαχτεί από τη συγκεκριμένη εμπειρία και αποφασίζουν ότι πρέπει να ζήσουν με αυτό που συνέβη• έτσι ο Ferrando και ο Guilelmo συγχωρούν τις δύο αδελφές για την απιστία τους.

Η μουσική είναι διάφανη και απόλυτα ισορροπημένη και κυριαρχεί ένα γλυκόπικρο συναίσθημα, ενώ στο έργο υπάρχουν μερικές από τις πιο όμορφες σκηνές αποχαιρετισμού που γράφτηκαν ποτέ.

Ο μαέστρος James Levine διευθύνει την αγαπημένη όπερα του Mozart γύρω από τις δοκιμασίες των δεσμών του έρωτα. Τα νεαρά αστέρια της Met ερμηνεύουν τους βασικούς ρόλους: η Susanna Phillips και η Isabel Leonard είναι οι αδελφές Φιορντιλίτζι και Ντοραμπέλα, ο Matthew Polenzani και ο Rodion Pogossov είναι οι αγαπημένοι τους, ενώ η Danielle de Niese ερμηνεύει την πανέξυπνη Ντεσπίνα

Τη μεγάλη συνεργασία με τη Μetropolitan Opera της Νέας Υόρκης εξασφάλισε ο Ομιλος ΑΝΤΕΝΝΑ για μια τριετία για την Ελλάδα και την Κύπρο, προσφέροντας στους φίλους της όπερας ένα ξεχωριστό πολιτιστικό θέαμα, με την υπογραφή των πιο καταξιωμένων καλλιτεχνών της παγκόσμιας λυρικής σκηνής. Το βραβευμένο πρόγραμμα αναμετάδοσης που απαίτησε ειδικό εξοπλισμό, παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας του Δήμου Βόλου και συγκεκριμένα του «Δημοτικού Οργανισμού Εκπαίδευσης Παιδιού, Αθλητισμού, Πολιτισμού - Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο» (ΔΟΕΠΑΠ - ΔΗΠΕΘΕ), με τον Ομιλο ΑΝΤΕΝΝΑ και τη Μετροπόλιταν Οπερα της Νέας Υόρκης

Προπώληση εισιτηρίων πραγματοποιείται στο Δίαυλο, Τοπάλη 14, τηλ 24210-25363.

Ώρες προπώλησης είναι : Τρίτη και Πέμπτη10:00-15:00, Τετάρτη και Παρασκευή 15:00- 21:00 και το Σάββατο10:00-14:00. Στο κινηματοθέατρο Αχίλλειο η προπώληση πραγματοποιείται μια ώρα πριν την παράσταση στο ταμείο του θεάτρου.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα των παραστάσεων και για την προπώληση των εισιτηρίων, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ηλεκτρονική διεύθυνση: www.metingreece.com.

 

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
3
+
2
=