ΕΛΛΑΔΑ

Ανοίγει η πλατφόρμα για εμβολιασμό παιδιών 12-15 ετών

ανοίγει-η-πλατφόρμα-για-εμβολιασμό-πα-514413

Το άνοιγμα της πλατφόρμας για τον εμβολιασμό των παιδιών από 12 ετών και πάνω, για την πρόληψη από τον κορονοϊό, προανήγγειλε κατά τη διάρκεια της περιοδίας του στη Μεσσηνία, ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης προέβη στην παραπάνω δήλωση κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με κατοίκους του νομού, διευκρινίζοντας ότι η Κυβέρνηση θα ακούσει τις σχετικές εισηγήσεις των ειδικών ενω ξεκαθάρισε οτι “οι γονείς θα έχουν την ευχέρεια να πάρουν την όποια απόφαση και πως δεν πρόκειται ποτέ ο εμβολιασμός για τα παιδιά να ειναι υποχρεωτικός.”

Η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, μετά την έγκριση του εμβολισμού για τους έφηβους (15-17 ετών) και το άνοιγμα της πλατφόρμας, έχει βάλει ψηλά ήδη στην ατζέντα το ζήτημα του εμβολιασμού των παιδιών 12-15 ετών.

Για μικρότερες ηλικίες δεν μπορεί να γίνει συζήτηση καθώς το εμβόλιο της Pfizer είναι εγκεκριμένο για 12 ετών κι άνω, ενώ αντίστοιχη έγκριση αναμένεται να λάβει και το mRNA εμβόλιο της Moderna. Η Επιτροπή εξετάζει διεξοδικά τα δεδομένα και αναμένεται να λάβει άμεσα αποφάσεις.

Φυσικά οι παιδίατροι γνωρίζουν καλά πως το “κλειδί” για τον εμβολιασμό των παιδιών είναι η συναίνεση των γονέων και πρώτα οι γονείς πρέπει να πειστούν ότι ο covid εμβολιασμός θα βοηθήσει να μην κλείσουν τα σχολεία και να μη στερηθούν τα παιδιά τις τάξεις τους.

Η μελέτη που έγινε για τις παρενέργειες του εμβολιασμού στα μικρά παιδιά, έδειξε ότι οι οποίες ανεπιθύμητες ενέργειες μετά τον εμβολιασμό των παιδιών ήταν συνήθεις και ήπιες, όπως ξέρουμε άλλωστε από τα παιδικά λεγόμενα εμβόλια, όπως τονίζει η καθηγήτρια παιδιατρικής-λοιμώξεων Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Επιτροπής.

Τα παιδιά που πρέπει οπωσδήποτε να εμβολιαστούν

Τα παιδιά που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο είναι όσα έχουν γεννηθεί με συγγενείς καρδιοπάθειες ή διαβήτη τύπου 1, έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση, νοσούν ή έχουν νοσήσει από καρκίνο, είναι παχύσαρκα ή έχουν άλλα σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Με τα σημερινά δεδομένα, ένα στα δέκα περιστατικά Covid που χρήζουν νοσηλεία είναι παιδί ή έφηβος κι όπως έχει δείξει η εμπειρία στην Ελλάδα, στις περισσότερες περιπτώσεις που νόσησαν σοβαρά παιδιά και χρειάστηκε να νοσηλευτούν, κινδύνεψε η ζωή τους ή έχασαν τη μάχη, είχαν υποκείμενα νοσήματα.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου