ΤΟΠΙΚΑ

ΣΔΟΕ σε φροντιστήρια

σδοε-σε-φροντιστήρια-603984

Το ενδιαφέρον των «ράμπο» του ΣΔΟΕ Θεσσαλίας, έχει προκαλέσει δράση ιδιοκτητών κέντρων ξένων γλωσσών της Μαγνησίας, οι οποίοι φέρονται να μην περιορίζονται στα διδακτικά τους καθήκοντα.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ελένη Χάνου

Επώνυμες καταγγελίες από το Σύλλογο Ιδιοκτητών Βιβλιοπωλών Χαρτοπωλών Μαγνησίας εναντίον ορισμένων ιδιοκτητών κέντρων ξένων γλωσσών, οι οποίοι μαζί με το πακέτο των μαθημάτων προσφέρουν και τα βιβλία που θα χρειαστούν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς οι μαθητές τους, με αποτέλεσμα να θίγονται τόσο τα δικά τους συμφέροντα όσο και των υπολοίπων ιδιοκτητών κέντρων ξένων γλωσσών, που δεν εφαρμόζουν τη συγκεκριμένη πρακτική για να δελεάσουν τους γονείς των μαθητών, προκάλεσαν την έναρξη ελέγχου από το ΣΔΟΕ σε φροντιστήρια ξένων γλωσσών της περιοχής.

Ο έλεγχος δεν έχει ολοκληρωθεί και από χθες πέρασε στην αρμοδιότητα της ΔΟΥ. Σε κάθε περίπτωση όμως, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν ευρήματα που επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες του Συλλόγου Βιβλιοπωλών – Χαρτοπωλών.

«Σύστημα» επί 20 χρόνια

Σύμφωνα με τη βασική αρχή που διέπει τη λειτουργία των κέντρων ξένων γλωσσών, η αδειοδότησή τους γίνεται μόνο για την εκμάθηση της ξένης γλώσσας και για καμία άλλη δραστηριότητα.

Το παραπάνω υπαγορεύουν Νόμοι του Κράτους, ενώ πρόσφατα εκδόθηκε και επικυρωτική απόφαση του Νομικού Συμβούλου του Κράτους, στην οποία αναφέρεται ρητώς ότι τα κέντρα ξένων γλωσσών απαγορεύεται να πωλούν ή να μεταπωλούν βιβλία στους μαθητές τους.

Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται ότι κάποιοι ιδιοκτήτες κέντρων ξένων γλωσσών καταπατώντας το νόμο αλλά και τον καλώς εννοούμενο ανταγωνισμό έναντι συναδέλφων τους, προσφέρουν μαζί με τα πακέτα μαθημάτων και τα ξενόγλωσσα βιβλία τα οποία θα χρειαστούν οι μαθητές τους, προκειμένου να παρακολουθήσουν μαθήματα.

Οπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Βιβλιοπωλών – Χαρτοπωλών Μαγνησίας, ιδιοκτήτες κέντρων ξένων γλωσσών, κατά την εγγραφή των μαθητών τους, προσφέρουν στο πακέτο και τα ξενόγλωσσα βιβλία, παρέχοντάς τους έκπτωση από 20% έως 40% έναντι της τιμής που πωλούνται στα βιβλιοπωλεία.

Αυτό γίνεται γιατί και οι ίδιοι τα αγοράζουν με αντίστοιχη έκπτωση απευθείας από τους εκδοτικούς οίκους και μπορούν να τα μεταπωλούν σε χαμηλότερη τιμή στους μαθητές τους, την ίδια ώρα που ο βιβλιοπώλης δεσμεύεται από την Ενιαία Τιμή Βιβλίου και δεν μπορεί να κάνει έκπτωση μεγαλύτερη από 10% στους πελάτες του.

Ωφελούμενοι μπορεί να είναι οι γονείς αλλά και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες κέντρων ξένων γλωσσών, που φέρονται να λαμβάνουν από εκδοτικούς οίκους δώρα, όπως διαδραστικούς πίνακες, φωτοτυπικά μηχανήματα κ.α., θίγονται όμως καίρια οι βιβλιοπώλες. Βιβλιοπώλες καταγγέλλουν ότι το «σύστημα» εφαρμόζεται την τελευταία 20ετία και διαρκώς διογκώνεται όσο υπάρχει ατιμωρησία.

Ξεχείλισε το ποτήρι

Μάλιστα, το περασμένο καλοκαίρι, κέντρο ξένων γλωσσών του Βόλου, τάραξε ακόμη περισσότερο τα νερά, όταν διέθεσε στο σύνολο των μαθητών του τα ξενόγλωσσα βιβλία χωρίς επιπλέον οικονομικό αντάλλαγμα πέραν των διδάκτρων.

Η κίνηση αυτή πέρα από την αντίδραση των βιβλιοπωλών, προκάλεσε αντιδράσεις και από άλλους Βολιώτες ιδιοκτήτες ξένων γλωσσών, που έκαναν λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό.

Αυτή φαίνεται να ήταν και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τους βιβλιοπώλες, που ξεκίνησαν από τον περασμένο Ιούνιο, συντονισμένη προσπάθεια για την πάταξη του φαινομένου και την προάσπιση της επαγγελματικής τους «ζωής».

Σε συνέλευσή του ο Σύλλογος, ζήτησε τη συμβουλή του νομικού συμβούλου και αφού στοιχειοθέτησε την παράνομη δραστηριότητα κέντρων ξένων γλωσσών, απηύθυνε καταγγελία σε δέκα φορείς.

Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, ΕΟΠΕΠ Υπ. Παιδείας, Επιτροπή Ανταγωνισμού, ΣΔΟΕ, Υπουργείο Παιδείας, Συνήγορος Καταναλωτή, Υπουργείο Εμπορίου και Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, ήταν οι φορείς στους οποίους απευθύνθηκαν βιβλιοπώλες, καταγγέλλοντας τα περιστατικά.

Φρόντισαν δε να συγκεντρώσουν και μαρτυρίες γονέων αλλά και ιδιοκτητών κέντρων ξένων γλωσσών, που επίσης αναγνωρίζουν ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού.

Ελεγχοι

Η καταγγελία δεν πέρασε απαρατήρητη από το ΣΔΟΕ. Βιβλιοπώλες, εξέθεταν σε έγγραφό τους την κατάσταση, ζητώντας τη διενέργεια ελέγχου σε όλα τα κέντρα ξένων γλωσσών στη Μαγνησία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι έλεγχοι ξεκίνησαν ήδη από τον Οκτώβριο και βρίσκονταν σε εξέλιξη μέχρι και το τέλος του μήνα, ενώ από χθες πέρασαν στην αρμοδιότητα της ΔΟΥ. Όπως έχει γίνει γνωστό, έχουν βεβαιωθεί παραβάσεις εις βάρος ιδιοκτητών κέντρων ξένων γλωσσών στο Βόλο για μια σειρά υποθέσεων, μεταξύ των οποίων και η παράνομη μεταπώληση ξενόγλωσσων βιβλίων.

Η ίδια υπόθεση προκάλεσε και την ενεργοποίηση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που έχει την εποπτεία της λειτουργίας των κέντρων ξένων γλωσσών. Ο διευθυντής κάλεσε δύο ιδιοκτήτες μεγάλων κέντρων ξένων γλωσσών να δώσουν εξηγήσεις, μέχρι στιγμής όμως δεν έχει διαταχθεί ΕΔΕ.

Εχασαν το 50% των πελατών τους

Βιβλιοπώλες του νομού καταγγέλλουν ότι πέρα από το παράνομο της δραστηριότητας συγκεκριμένης μερίδας ιδιοκτητών κέντρων ξένων γλωσσών, θίγονται και οι ίδιοι.

Την τελευταία πενταετία καταγγέλλουν ότι έχουν χάσει τους μισούς πελάτες τους και άρα το 50% του τζίρου τους.

«Αν συνεχιστεί η πρακτική και η ατιμωρησία, είναι να βάζουμε τα κλειδιά στα λουκέτα και να εγκαταλείπουμε τα μαγαζιά μας», ανέφερε βιβλιοπώλης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου