ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Επίσημο αίτημα σε Σουηδία – Φινλανδία για έκδοση μελών των ΡΚΚ και FETO

τουρκία-επίσημο-αίτημα-σε-σουηδία-φ-875293

Μετά τη συμφωνία της Μαδρίτης

Η Άγκυρα απέστειλε σε Στοκχόλμη και Ελσίνκι γραπτό αίτημα έκδοσης μελών του ΡΚΚ και της οργάνωσης FETO, τους οποίους θεωρεί τρομοκράτες.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, τα οποία αναπαράγουν δηλώσεις του τούρκου υπουργού Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγκ, η Αγκυρα απέστειλε επισήμως το αίτημά της για την έκδοση συγκεκριμένων ατόμων από τη Σουηδία και τη Φινλανδία στην Τουρκία, ως εκπλήρωση της συμφωνίας στη Μαδρίτη βάσει της οποίας αίρεται το τουρκικό βέτο για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ.

Η Άγκυρα ζητεί να σταλούν στην Τουρκία στελέχη του κουρδικού εργατικού κόμματος που έχει τον χαρακτηρισμό της τρομοκρατικής οργάνωσης, καθώς και μέλη της FETO, που η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί ότι συμμετείχαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, ως ακόλουθοι του εξόριστου στις ΗΠΑ Τούρκου ιμάμη Φετιουλάχ Γκιουλέν.

Όπως δήλωσε ο Μποζντάγκ, με την επιστολή της η Άγκυρα επαναφέρει απλώς το αίτημα που έχει υποβάλει εδώ και καιρό για την έκδοση των συγκεκριμένων υπόπτων για τρομοκρατία.

Η συμφωνία της Μαδρίτης

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είχε δηλώσει μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ πως το μνημόνιο που υπεγράφη ανάμεσα στις τρεις χώρες «καλύπτει» την ανησυχίες που είχε η Τουρκία αναφορικά τόσο με τις πωλήσεις-εξαγωγές όπλων όσο και με τον «αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία».

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές της τουρκικής προεδρίας, η Άγκυρα εξασφάλισε από την Στοκχόλμη και το Ελσίνκι δεσμεύσεις για:

  • πλήρη συνεργασία με την Τουρκία στον αγώνα κατά του PKK και όσων σχετίζονται με αυτό
  • επίδειξη αλληλεγγύης προς την Τουρκία στον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία
  • μη υποστήριξη των PYD/YPG (σ.σ. Κούρδων της Συρίας) και των γκιουλενιστών – FETO
  • αποφυγή περιορισμών τύπου εμπάργκο στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας
  • τροποποίηση της εθνικής νομοθεσίας και των πρακτικών υπέρ της καταπολέμησης της τρομοκρατίας
  • δημιουργία ενός δομημένου μηχανισμού συνεργασίας για την ανταλλαγή πληροφοριών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος
  • συγκεκριμένα βήματα προς την κατεύθυνση της έκδοσης τρομοκρατών εγκληματιών
  • απαγόρευση των δραστηριοτήτων συγκέντρωσης χρημάτων και στρατολόγησης υπέρ του PKK και των παρακλαδιών του
  • αποτροπή κάθε τρομοκρατικής προπαγάνδας κατά της Τουρκίας
  • υποστήριξη της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης συμμετοχής της Τουρκίας στις υπάρχουσες και μελλοντικές πρωτοβουλίες της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ, μεταξύ αυτών και στη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO).
  • δημιουργία ενός μόνιμου κοινού μηχανισμού με τη συμμετοχή φορέων από τους τομείς της Δικαιοσύνης, των Πληροφοριών και της Ασφάλειας για την επίβλεψη της υλοποίησης όλων αυτών των βημάτων.
in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου