ΤΟΠΙΚΑ

O Βόλος τίμησε την επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου

o-βόλος-τίμησε-την-επέτειο-εξέγερσης-το-712443

Με δύο ειρηνικές, ογκώδεις σε συμμετοχή και δυναμικές σε παλμό πορείες τίμησε προχθές ο Βόλος την 45η επέτειο του Πολυτεχνείου.

Η πορεία των φοιτητικών συλλόγων, εκπροσώπων φορέων και αριστερών συλλογικοτήτων, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή περίπου 600 ατόμων, ξεκίνησε στις 7.15 από το θόλο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Με πανό με μηνύματα ενάντια στο νόμο Γαβρόγλου για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αλλά και ζητώντας «Λεφτά για την παιδεία, όχι για τον πόλεμο» και φωνάζοντας συνθήματα όπως «ΕΑΜ ΕΛΑΣ Πολυτεχνείο έτσι πολεμάμε του ΝΑΤΟ το σφαγείο», οι φοιτητές κινήθηκαν στη Δημητριάδος και ακολούθως η πορεία συνεχίστηκε στις οδούς Κ. Καρτάλη, Γαζή, Ιωλκού, Δημητριάδος και Ιάσονος.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε γύρω στις 8.30 το βράδυ με σημείο κατάληξης των φοιτητών το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας χωρίς να σημειωθεί κανένα επεισόδιο ή να προκληθεί ζημιά.

Ολο αυτό το διάστημα η παρουσία της αστυνομίας στο κέντρο της πόλης με ΜΑΤ που επιτηρούσαν την πορεία ήταν ιδιαίτερα αισθητή.

Η δεύτερη πορεία

Είχε προηγηθεί η πορεία σωματείων που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ, η οποία είχε αγωνιστικό και μαχητικό παλμό. Η πορεία ξεκίνησε στις 6.30 στο «Φαρδύ» και ακολούθησαν ομιλίες από τους Παναγιώτης Ηλιάδης – πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Φυτικής Παραγωγής, Τσιτσιρίκης Παναγιώτης – μέλος της γραμματείας Βόλου του ΠΑΜΕ και Θεόδωρος Καραγιάννης – αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Βόλου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσιτσιρίκης επισήμανε ότι «οι αγωνιστικές παρακαταθήκες του αγωνιζόμενου λαού και της νεολαίας από τον αταλάντευτο και διαρκή αγώνα ενάντια στην φασιστική αμερικανονατοϊκή χούντα αλλά και η αλύγιστη στάση των αγωνιστών του αντιδικτατορικού αγώνα αποτελούν οδηγό και εμπνέουν τα σημερινά βήματά μας».

«Βρισκόμαστε εδώ σήμερα για να τιμήσουμε αγωνιστικά, την ηρωική στάση των εργαζομένων και της νεολαίας στα στρατοδικεία, στις φυλακές, την αλύγιστη στάση στα βασανιστήρια, που ήταν το λίπασμα που γιγάντωσε την αντίσταση του λαού και της νεολαίας και οδήγησε στην ανατροπή» είπε μεταξύ άλλων από την πλευρά του ο κ. Καρογιάννης.

Οι φορείς κινήθηκαν σε κεντρικούς δρόμους της Νέας Ιωνίας ενώ μπροστά στο στρατόπεδο οι διαδηλωτές βρήκαν απέναντί τους μια διμοιρία των ΜΑΤ.

Με σύνθημα «ΜΑΤ και ασφαλίτες στέλνουν στους εργάτες και στους Αμερικάνους κάνουνε τις πλάτες» και με ανακοίνωση από τα μεγάφωνα οι φορείς απαίτησαν να αποσυρθεί η διμοιρία από το δρόμο λέγοντας ότι η πορεία θα περάσει μπροστά από το στρατόπεδο.

Τελικά τα ΜΑΤ στοιχήθηκαν μπροστά από την πύλη, η πορεία βρέθηκε μπροστά τους βροντοφωνάζοντας «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι» και «Δεν σας θέλει ο λαός πάρ΄τις βάσεις σας και μπρος».

Η εκδήλωση στη Σκόπελο

Στην κατάμεστη από πλήθος κόσμου όλων των ηλικιών αίθουσα του “Ορφέα”, πραγματοποιήθηκε προχθές η- από όλες τις απόψεις επιτυχημένη-εκδήλωση του Συλλόγου Γυναικών Σκοπέλου, που ήταν αφιερωμένη στην 45η επέτειο του Πολυτεχνείου και είχε αντιφασιστικό χαρακτήρα.

Στην αρχή προβλήθηκε ντοκιμαντέρ για την άνοδο του φασισμού στην Ευρώπη τις πρώτες δεκαετίες του περασμένου αιώνα, ενώ στη συνέχεια το μέλος της Διοίκησης του Συλλόγου Σούλα Πατσή- Κορέντη απηύθυνε την κεντρική ομιλία όπου κατέδειξε το χαρακτήρα της δικτατορίας ως μια άλλη μορφή διακυβέρνησης της αστικής εξουσίας και του καπιταλισμού στην πιο επιθετική της μορφή.

Το κλείσιμο της εκδήλωσης ήταν συγκινησιακά φορτισμένο, καθώς οι παρευρισκόμενοι σιγοτραγούδησαν τραγούδια του αγώνα που απέδωσαν εξαίσια οι μικροί μαθητές της Κατερίνας Καραγιάννη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου