ΤΟΠΙΚΑ

Στον Βόλο αύριο ο υπουργός Υγείας

στον-βόλο-αύριο-ο-υπουργός-υγείας-157218

«Μπλόκο» στον υπουργό Υγείας από τις συνταξιουχικές οργανώσεις Μαγνησίας, οι οποίες ετοιμάζουν «θερμή» υποδοχή στον Ανδρέα Ξανθό, που επισκέπτεται τον Βόλο με αφορμή τα εγκαίνια της λειτουργίας της νέας δομής της Τοπικής Ομάδας Υγείας. Οι συνταξιουχικές οργανώσεις κάνουν λόγο για «φιέστα» και προγραμματίζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12 το μεσημέρι έξω από το Νοσοκομείο Βόλου, από όπου ξεκινά την περιοδεία του στον Βόλο και σε δομές υγείας ο πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με το οριστικό πρόγραμμα που ανακοινώθηκε από την 5η ΥΠΕ, πρώτος σταθμός της περιοδείας του κ. Α. Ξανθού στη Θεσσαλία θα είναι η Λάρισα, όπου στις 10.30 αύριο το πρωί θα εγκαινιάσει την ΤΟΜΥ Αγ. Γεωργίου Λάρισας.
Στις 12.30 είναι προγραμματισμένη η επίσκεψη του υπουργού στο Νοσοκομείο Βόλου και η συνάντηση με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους.

Ο κ. Ανδρέας Ξανθός, θα επισκεφτεί στις 13.30 τη δομή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στη Νέα Ιωνία, καθώς και το θεραπευτικό πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ στον Βόλο. Στις 6 το απόγευμα θα εγκαινιάσει τη λειτουργία της ΤΟΜΥ Αγριάς, ενώ μία ώρα αργότερα, στις 7 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή εκδήλωση με θέμα «Ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας» στο κινηματοθέατρο Αχίλλειον. Ομιλητές θα είναι ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο αν. γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός και ο αν. διοικητής της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας Δημήτριος Δημητριάδης.

«Καλωσόρισμα» σε υψηλούς τόνους

Ενόψει της αυριανής συγκέντρωσης έξω από το Νοσοκομείο, σε κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε και υπογράφεται από όλες τις συνταξιουχικές οργανώσεις, τονίζονται τα εξής: «Η κυβέρνηση, με τα «εγκαίνια» του υπουργού Υγείας στο Νοσοκομείο του Βόλου και στην Αγριά, την Πέμπτη, τρεις μόλις μέρες μετά την ψήφιση του αντιλαϊκού εκτρώματος στη Βουλή, προσπαθεί απεγνωσμένα να καλύψει ότι υλοποιεί τις δεσμεύσεις της απέναντι στους εκμεταλλευτές του λαού, μεταξύ όλων των άλλων και με μέτρα που επιδεινώνουν την Υγεία και τους όρους παροχής της ιατροφαρμακευτικής του περίθαλψης.

Για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων διευρύνει το χάσμα ανάμεσα στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και στη δυνατότητα να αξιοποιούνται από τον λαό οι τεράστιες δυνατότητες της επιστήμης, της τεχνολογίας και της παραγωγικότητας.

Η κυβέρνηση, με πρωταγωνιστή τον υπουργό Υγείας, ετοιμάζεται να εγκαινιάσει δυο μονάδες ΤΟΜΥ στη Μαγνησία και να «παίξει» θεατρική παράσταση, με έργο την εξαπάτηση του λαού για τη δήθεν αναβάθμιση της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Οι εξαγγελίες είναι κάλπικες για τον λαό και χρυσάφι για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Για ποια αναβάθμιση μπορεί να μιλάει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όταν στον κρατικό προϋπολογισμό προβλέπεται περαιτέρω σφαγιασμός της κρατικής χρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων Υγείας κατά 362 εκατ. ευρώ και στον ΕΟΠΥΥ κατά 214 εκατ. ευρώ, που θα προσθέσουν επιπλέον πληρωμές από τις λαϊκές οικογένειες για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, θα υποβαθμίσουν ακόμα περισσότερο τις δημόσιες μονάδες και παροχές Υγείας;

Οι Τοπικές Μονάδες Υγείας στη Ν.Ι. Βόλου και στην Αγριά είναι άλλες δυο από τις 100 που προβλέπει η συμφωνία της κυβέρνησης με τους “θεσμούς” για την 3η “αξιολόγηση”. Όπως αναφέρει, είναι ένα από “τα διαρθρωτικά μέτρα με στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας ως μέσου συγκράτησης των δαπανών”.

Οι γιατροί των Τοπικών Μονάδων Υγείας προβλέπεται να λειτουργήσουν ως “κόφτες” των ασθενών και των αναγκών τους, με υποτυπώδεις παροχές στο όριο των πετσοκομμένων προϋπολογισμών του κράτους και του ΕΟΠΥΥ.

Γι’ αυτό σε αυτές τις δομές προβλέπονται ελάχιστοι γιατροί για πολλές χιλιάδες πληθυσμού και ελάχιστα υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας, χωρίς εργαστήρια και ειδικούς γιατρούς. Οι “υψηλού επιπέδου” υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, θα παρέχουν και θα αντιστοιχούν το πολύ σε μια γρήγορη εξέταση και μια συνταγογράφηση για ένα μικρό μέρος του πληθυσμού. Τόσο αναβάθμιση είναι οι ΤΟΜΥ που στη Μαγνησία η στελέχωση του γίνεται με αποσπάσεις γιατρών από το ΠΕΔΥ».

Οι συνταξιουχικές οργανώσεις καλούν τα μέλη του να οργανωθούν και να καταδικάσουν -όπως τονίζεται- αυτή την πολιτική, και απαιτούν δημόσιο σύστημα υγείας, σύγχρονο, πλήρως στελεχωμένο με όλες τις ειδικότητες γιατρών, με απολύτως δωρεάν εξετάσεις, νοσηλεία και φάρμακα, χωρίς πλαφόν και περικοπές, με κατάργηση των εισφορών στον κλάδο Υγείας και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.

«Η απαράδεκτη κατάσταση είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής, από όλες τις κυβερνήσεις, της πολιτικής για τη μείωση των κρατικών και εργοδοτικών δαπανών για την Υγειονομική Περίθαλψη και τη μετατροπή της σε υποβαθμισμένο και ολοένα ακριβότερο εμπόρευμα για τις λαϊκές οικογένειες, και προνομιακό πεδίο επενδύσεων και κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Καλούμε τους συνταξιούχους, τα εργατικά και λαϊκά στρώματα να απορρίψουν την αντιλαϊκή μεταρρύθμιση για την ΠΦΥ, να απορρίψουν την αντιλαϊκή πολιτική που ασκείται και στον κλάδο της Υγείας από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, και να παλέψουν άμεσα για να ενισχυθεί με όλους τους τρόπους η πάλη για σύγχρονη, δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλον το λαό, με αποκλειστική ευθύνη και χρηματοδότηση από το κράτος, με έμφαση στην πρόληψη και να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση και οι άμεσες και έμμεσες πληρωμές των ασθενών και των περιθαλπόμενων», καταλήγει η ανακοίνωση των συνταξιουχικών οργανώσεων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου