ΤΟΠΙΚΑ

Ελεγχοι σε φροντιστήρια

ελεγχοι-σε-φροντιστήρια-474239

Ελεγχοι και στο Βόλο, ξεκινούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, σε Φροντιστήρια και Κέντρα Ξένων Γλωσσών. Διμελές κλιμάκιο ελέγχου του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού, πρόκειται να πάρει… σκούπα τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και τα κέντρα ξένων γλωσσών, προκειμένου να διαπιστώσει κατά πόσο λειτουργούν νόμιμα.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ελένη Χάνου

Μετά από τετράμηνη παράταση που δόθηκε, η προθεσμία υποβολής των απαιτούμενων δικαιολογητικών στον ΕΟΠΠΕΠ έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2013 για την υποχρεωτική ανανέωση των αδειών και τις επόμενες ημέρες ξεκινούν οι έλεγχοι.

Σύμφωνα με στελέχη του ΕΟΠΠΕΠ σε όσα φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών εντοπιστούν να λειτουργούν χωρίς τη νόμιμη άδεια ή έχουν καταθέσει ψευδή στοιχεία στον Οργανισμό, προβλέπεται δεκαετές (!) λουκέτο.

Πάντως, προέλεγχος στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και στα κέντρα ξένων γλωσσών, έχει ήδη γίνει από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας. Ο έλεγχος περιορίστηκε σε επίπεδο διδακτικού προσωπικού και προγράμματος μαθημάτων και τώρα οι έλεγχοι θα επεκταθούν και σε επίπεδο νόμιμης λειτουργίας.

Για το Σύλλογο Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Μέσης και Ανώτατης Εκπαίδευσης Μαγνησίας, οι έλεγχοι που πρόκειται να ξεκινήσουν, αποτελούν «μία καλή ευκαιρία να ξεκαθαρίσει η κατάσταση». Άλλωστε όπως επισημαίνεται από τον Γραμματέα του Συλλόγου, κ. Μηνά Χαραλαμπίδη, «χώρος υπάρχει για όλους αρκεί να λειτουργούν με ίσους όρους».

Κι αυτό γιατί, όπως είχε καταγγείλει ο Σύλλογος στον «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ» σε δημοσίευμα στις 5 Νοεμβρίου 2013, τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, που όμως λειτουργούν χωρίς την προβλεπόμενη από το Νόμο άδεια, ξεπετάγονται σαν μανιτάρια. Ιδιοκτήτες τους, φέρονται εκπαιδευτικοί με άδεια οικοδιδάσκαλου, που αντί να περιοριστούν σε ιδιαίτερα μαθήματα κατ’ οίκον, όπως άλλωστε προβλέπει η άδειά τους, επέκτειναν τη δραστηριότητά τους, ιδρύοντας φροντιστήρια.

Πρόκειται για μικρά «φροντιστήρια» που λειτουργούν χωρίς άδειες σε ισόγεια καταστήματα πολυκατοικιών, αναρτούν ταμπέλες και διαφημίζονται, χωρίς κανείς να είναι αρμόδιος να τους ελέγξει. Μόνο στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Νικολάου στο Βόλο, υπολογίζονται περισσότερα από 15 τέτοιου είδους φροντιστήρια.

Για να αδειοδοτηθεί ένα φροντιστήριο, θα πρέπει να περάσει από συγκεκριμένη διαδικασία. Πριν την έκδοση της άδειας λειτουργίας, γίνονται αυστηροί έλεγχοι που αφορούν στις διαστάσεις των αιθουσών διδασκαλίας, στα παράθυρα, τις πόρτες, τις τουαλέτες, ενώ ελέγχεται ακόμη κι αν υπάρχει φυσικός φωτισμός.

Ο Νόμος προβλέπει ότι εκτός από τα φροντιστήρια, μπορούν να αδειοδοτηθούν και εκπαιδευτικοί ως οικοδιδάσκαλοι. Με μία απλή αίτηση, μία υπεύθυνη δήλωση και ένα πιστοποιητικό ποινικού μητρώου και αντίγραφο πτυχίου στο ΠΥΣΔΕ, εκπαιδευτικοί μπορούν να πάρουν από το τοπικό ΠΥΣΔΕ, άδεια οικοδιδασκάλου, προκειμένου να παραδίδουν ιδιαίτερα μαθήματα σε περιορισμένο αριθμό μαθητών, είτε στο σπίτι τους είτε στο σπίτι του εκάστοτε μαθητή τους.

Σε καμία περίπτωση όμως, σύμφωνα με τον τοπικό Σύλλογο, δεν μπορεί να «στεγάζει» τις υπηρεσίες του σε επαγγελματικό χώρο, να αναρτά πινακίδα φροντιστηρίου ή να διαφημίζει την επιχείρησή του.

Οικοδιδάσκαλοι ωστόσο φέρονται ότι άνοιξαν φροντιστήρια σε ισόγεια καταστήματα πολυκατοικιών. Χωρίς να έχουν περάσει από τους προβλεπόμενους ελέγχους και χωρίς να έχουν λάβει την απαιτούμενη άδεια, λειτουργούν σε βάρος των νόμιμων φροντιστηρίων, από τα οποία παρατηρείται αιμορραγία μαθητικού δυναμικού.

Οι έλεγχοι που θα γίνουν αναμένεται να είναι καθοριστικοί για τον κλάδο των ιδιοκτητών φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου