ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Παγκόσμιο συνέδριο για το δαμάσκηνο στη Σκόπελο

παγκόσμιο-συνέδριο-για-το-δαμάσκηνο-σ-742868

Συντονισμένες προσπάθειες για να γίνει ευρύτερα γνωστό το προϊόν του νησιού

Στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος θα βρεθεί την καινούργια χρονιά η Σκόπελος, το νησί όπου θα «φιλοξενηθεί» η τρίτη διεθνής συνάντηση του European Fruit Research Institute Network, για το δαμάσκηνο. Περισσότεροι από 150 επιστήμονες, αλλά και καλλιεργητές, οι οποίοι προέρχονται από την Ευρώπη, την Αμερική, την Κίνα, αλλά και την Ιαπωνία και ασχολούνται αποκλειστικά με το δαμάσκηνο, θα συμμετάσχουν στις εργασίες.

Η παραπάνω συνάντηση αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, διότι είναι ταυτόσημη με το πανευρωπαϊκό δίκτυο που απαρτίζεται από Πανεπιστήμια και Ινστιτούτα ερευνών, τα οποία εξειδικεύονται πάνω σε θέματα της δενδροκομίας.

Η συγκεκριμένη διοργάνωση θεωρείται καθοριστικής σημασίας για την περαιτέρω εξέλιξη αλλά και την ευρύτερη ανάπτυξη της δαμασκηνοπαραγωγής στη Σκόπελο. Παράλληλος στόχος είναι ο χαρακτηρισμός του δαμάσκηνου Σκοπέλου ως προϊόν ονομασίας προέλευσης, με διεθνή απήχηση.

Μια άξια ομάδα διακεκριμένων επιστημόνων, την οποία απαρτίζουν οι: Δρ. Αλεξ. Παπαχατζής, Καθηγητής Δενδροκομίας ΤΕΙ Λάρισας, αν. Πρόεδρος τμήματος Φυτικής Παράγωγης, Δρ. Ιωάννης Βαγγέλας Καθηγητής Εφαρμογών (Φυτοπαθολογίας) ΤΕΙ Λάρισας, τμ. Φυτικής Παραγωγής, Δρ Γεώργιος Ζακυνθινός, αν. Καθηγητής ΤΕΙ Καλαμάτας, Εργαστήριο Βιολογίας και Τεχνολογίας Οπωροκηπευτικών, εργάστηκαν για την πραγματοποίηση του παγκόσμιου συνεδρίου για το δαμάσκηνο στη Σκόπελο, το καλοκαίρι του 2015.

«Το ζητούμενο είναι να γίνει πιο συστηματικά η καλλιέργεια του δαμάσκηνου, με τη βοήθεια των σύγχρονων εφοδίων που έχουμε στη διάθεσή μας, προκειμένου να κάνουμε τη συγκεκριμένη καλλιέργεια πιο εντατική και πιο σωστή» όπως αναφέρει στο σημείο αυτό ο Δρ. Αλέξανδρος Παπαχατζής, Αναπληρωτής Καθηγητής Δενδροκομίας του ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Ο ίδιος επισημαίνει παράλληλα ότι είναι σημαντικό για το νησί το γεγονός ότι το πάνελ των ομιλητών και ερευνητών θα απαρτίζεται από σημαντικές προσωπικότητες όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά και ευρύτερα.

Την ίδια στιγμή, αναπτύσσονται προσπάθειες, την τελευταία κυρίως τριετία, προκειμένου να αυξηθεί η ετήσια παραγωγή δαμάσκηνου, να καλυφθούν οι ανάγκες της εγχώριας αγοράς και να αναπτυχθεί, παράλληλα, ο κλάδος των εξαγωγών. «Τα τρία τελευταία χρόνια αντιμετωπίστηκαν ορισμένα φυτοπαθολογικά προβλήματα και οι επόμενες προσπάθειες που θα κάνουμε, είναι η καταγραφή των ποικιλιών που υπάρχουν, ώστε να προχωρήσουμε στη δημιουργία σωστού, υγιούς, πολλαπλασιαστικού υλικού, που είναι τα θεμέλια της καλλιέργειας, διότι εάν είναι μολυσμένα τα φυτά, θα καταστραφεί όλη η καλλιέργεια», υπογραμμίζει ο ίδιος.

Οι προοπτικές είναι ευοίωνες, ενώ όπως εκτιμά ο Δρ. Παπαχατζής, είναι σημαντική η αύξηση της ετήσιας παραγωγής. Το νησί παρήγαγε 600 τόνους δαμάσκηνου παλαιότερα, αλλά το ενδιαφέρον των παραγωγών ατόνησε, διότι στράφηκε στην κατεύθυνση του τουρισμού. Κοινός στόχος είναι, πλέον, το περίφημο δαμάσκηνο Σκοπέλου να λάβει τη θέση που του αρμόζει στην καθημερινή διατροφή των Ελλήνων, ώστε να ακολουθήσει, στη συνέχεια, το δρόμο των εξαγωγών.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου