ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Πότε είναι η πληρωμή της πρώτης δόσης

ενφια-πότε-είναι-η-πληρωμή-της-πρώτης-δ-294861

Τον προσεχή Μάρτιο θα πληρώσουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ για το 2022 οι φορολογούμενοι. Όπως αποκαλύπτεται στην έκθεση της Κομισιόν για τη 12η αξιολόγηση της χώρας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, η πληρωμή του νέου ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα υπολογιστεί με τις νέες αντικειμενικές αξίες, «κλείδωσε» ώστε να ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2022.

«Οι Αρχές επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να προχωρήσουν στη μεταρρύθμιση του φόρου ακίνητης περιουσίας ΕΝΦΙΑ με βάση τη νέα ευρύτερη βάση φόρου ακινήτων με πληρωμές που ξεκινούν τον Μάρτιο του 2022 και παρείχαν χρονοδιάγραμμα για τα επόμενα βήματα», αναφέρεται στην έκθεση των θεσμών.

Φόροι: Οι πληρωμές για το 2022

Έτσι, όπως γράφει το imerisia.gr, οι πληρωμές του φόρου θα απλώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αντί να επικεντρώνονται παράλληλα με τις πληρωμές φόρου εισοδήματος κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Η καταβολή του φόρου θα πραγματοποιείται σε 10 δόσεις και αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πληρώνουμε 250 εκατ. ευρώ ανά μήνα στο διάστημα από Μάρτιο μέχρι Δεκέμβριο. Ωστόσο, πρόκειται για πληρωμές «χωρίς ανάσα» για τους φορολογούμενους, καθώς μόλις τον Φεβρουάριο του 2022 καλούνται να καταβάλουν την τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ του 2021.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, επιδιώκεται να καταβάλλεται νωρίτερα και ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων, όπως έχει προαναγγείλει ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής. Ωστόσο, το σχέδιο αυτό προϋποθέτει ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, όπως, για παράδειγμα, όσοι αποστέλλουν μισθοδοσίες και αποδεικτικά συντάξεων, να το έχουν πράξει το αργότερο μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, ώστε η πλατφόρμα να ενεργοποιηθεί από τον Μάρτιο. Παράλληλα εκτιμάται από το οικονομικό επιτελείο ότι η αύξηση των δόσεων θα περιορίσει και τα ληξιπρόθεσμα χρέη και μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση των δημοσίων εσόδων. Αν δεν καταστεί εφικτή η επίσπευση των διαδικασιών, η έναρξη πληρωμής του φόρου θα ξεκινήσει τον Ιούνιο, ώστε να πληρώνεται σε 7 έως 9 μηνιαίες δόσεις, ήτοι μέχρι και τον Φεβρουάριο της επόμενης χρονιάς.

Oι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ

Από την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού προκύπτει ότι οι ιδιοκτήτες θα έχουν κέρδος 70 εκατ. ευρώ το επόμενο έτος από τον ΕΝΦΙΑ, χωρίς να συνυπολογισθεί το όφελος που θα προκύψει από την ένταξη των 3.463 περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα. Οι αλλαγές που σχεδιάζονται προβλέπουν νέα κλίμακα υπολογισμού του βασικού φόρου. Η ειδική ομάδα εργασίας επεξεργάζεται διάφορα σενάρια με περισσότερα κλιμάκια και συντελεστές, ώστε να αποτραπούν οι μεγάλες επιβαρύνσεις που προκύπτουν για τους έχοντες μικρή και μεσαία περιουσία μετά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών.

Οι ιδιοκτήτες που έχουν στην κατοχή τους πολλά ακίνητα μικρής αξίας, της τάξεως των 50.000-100.000 ευρώ το καθένα, θα δουν τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ να μειώνεται το επόμενο έτος λόγω της ενσωμάτωσης του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων με τον κύριο φόρο.

Όπως έχει γίνει γνωστό, από το νέο έτος ο κύριος και ο συμπληρωματικός φόρος θα υπολογίζονται για κάθε ακίνητο ξεχωριστά με βάση τη νέα ενιαία κλίμακα, με περισσότερους συντελεστές σε σχέση με το σημερινό καθεστώς, οι οποίοι θα αυξάνονται ανάλογα με την τιμή ζώνης της περιοχής όπου βρίσκεται το ακίνητο και την αξία του.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου