ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογενειακές οργανώσεις ΗΠΑ για Ελπιδοφόρο: Απογοήτευση και οργή για τη συμμετοχή του στην «τουρκοφιέστα» της Νέας Υόρκης

ομογενειακές-οργανώσεις-ηπα-για-ελπι-408346

«Απογοήτευση» για την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, στα εγκαίνια του «Τουρκικού Κέντρου» στη Νέα Yόρκη, εκφράζουν με κοινή ανακοίνωσή η κορυφαία ομογενειακή οργάνωση «Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (Hellenic American Leadership Council/HALC) και η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (International Coordinating Committee – Justice for Cyprus – PSEKA).

Στην ανακοίνωση καυτηριάζεται το γεγονός πως Ελπιδοφόρος και Γκουτέρες παραβρέθηκαν στη τουρκική φιέστα, αν και ήταν ενημερωμένοι για την παρουσία του κατοχικού ηγέτη Τατάρ και πως άλλο πράγμα είναι η ανάγκη διαλόγου με την Άγκυρα και άλλο η συμμετοχή στις «διπρόσωπες επιθέσεις γοητείας» του Ερντογάν.

HALC και PSEKA ζητούν από Ελπιδοφόρο και Γκουτέρες να εξωραΐζουν με την παρουσία τους το καθεστώς Ερντογάν και την Τουρκία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Είμαστε ιδιαίτερα απογοητευμένοι από την παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου.

Κατανοούμε την ανάγκη και την ειδική ικανότητα και των δύο να διεξάγουν διάλογο με τις τουρκικές Αρχές. Όλοι μοιραζόμαστε την ελπίδα τους, πως μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά, ν’ απολαύσουμε όλοι πλήρη θρησκευτική ελευθερία και πως θα μπει τέλος στην τουρκική κατοχή στην Κύπρο, επιτρέποντας στους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους να χαράξουν τη μοίρα τους.

Ο διάλογος είναι ένα πράγμα. Η συμμετοχή σε διπρόσωπες επιθέσεις γοητείας και ακροβατικά δημοσιότητας είναι ένα τελείως διαφορετικό θέμα.
Τόσο ο Γενικός Γραμματέας όσο και ο Σεβασμιότατος ήταν ενήμεροι πως ο Έρσιν Τατάρ επρόκειτο να συμμετάσχει στην εκδήλωση ως «Πρόεδρος» της παράνομης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου». Παρόλα αυτά επέλεξαν να εμφανιστούν μαζί του. Αυτή η εμφάνιση ήταν ιδιαίτερα οδυνηρή καθώς συνέβη την ίδια εβδομάδα που ο Τατάρ επέμεινε για «λύση» δύο κρατών στην Κύπρο, που φυσικά θα συνέχιζε να παραβιάζει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ τερματίζοντας ουσιαστικά την προοπτική της επανένωσης της Κύπρου.

Καλούμε τον Γενικό Γραμματέα Γκουτέρες και τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο να καταστήσουν σαφή τη δέσμευσή τους στο διεθνές δίκαιο και στ’ ανθρώπινα δικαιώματα, επαναφέροντας τη κατηγορηματική δέσμευσή τους στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Κύπρο και απέχοντας από τη συμμετοχή σε περαιτέρω προσπάθειες ασβέστωσης (whitewash) του καθεστώτος Ερντογάν».

Ο όρος «whitewash» που χρησιμοποιείται στη ανακοίνωση σημαίνει: «να ξεφλουδίζεις ή να συγκαλύπτεις κακίες, εγκλήματα ή σκάνδαλα ή να απαλλάσσεις μέσω μιας εκτελεστικής έρευνας ή προκατειλημμένης παρουσίασης δεδομένων».

protothema.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου