ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ιστορικά τεκμήρια στο φως

ιστορικά-τεκμήρια-στο-φως-506294

Εκθεση στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου για την περίοδο από την Επανάσταση έως την εθνική επέτειο

H μεγάλη περιοδική έκθεση «1821 – 2021: Από την Επανάσταση στην εθνική επέτειο» λειτουργεί στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου, Φερών 17, στα Παλιά. Τη διοργάνωση ανέλαβε η Διεύθυνση Αρχείων Μουσείων Βιβλιοθηκών.

Η έκθεση είναι ενταγμένη στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και παρουσιάζει τεκμήρια από τις συλλογές του Δήμου Βόλου και των μουσείων του, πολλά από τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά στο κοινό. Περιλαμβάνει όπλα, λάβαρα, πίνακες, γλυπτά, έργα λαϊκής τέχνης, πορτραίτα αγωνιστών, καθώς και υλικό από σχολικές γιορτές και επετειακές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.

Η κατάληψη της Θεσσαλίας από τους Τούρκους έγινε το 1423. Στη Μαγνησία αφορούσε βασικά στις περιοχές Αλμυρού και Βελεστίνου. Στον Βόλο εγκαταστάθηκαν λιγοστοί Τούρκοι στο Κάστρο του λόφου των Παλαιών (Κάστρο Βόλου) και στην εύφορη περιοχή των Λεχωνίων. Στο υπόλοιπο Πήλιο δεν εγκαταστάθηκαν με αποτέλεσμα τα χωριά να γνωρίσουν κατά την Τουρκοκρατία μία εξαιρετική πληθυσμιακή, οικονομική και πνευματική ανάπτυξη.

Παρ’ όλο όμως το γεγονός της απουσίας του κατακτητή οι Πηλιορείτες συμμετείχαν σε κάθε απελευθερωτική προσπάθεια των υπόδουλων Ελλήνων ήδη από τα προεπαναστατικά χρόνια (στο πλαίσιο του Ρωσοτουρκικού πολέμου του 1806) και έως την απελευθέρωση της Θεσσαλίας το 1881 (Επανάσταση Θετταλομαγνησίας το 1821 και Επαναστάσεις Πηλίου 1854 και 1878, στο πλαίσιο 2 ακόμη Ρωσοτουρκικών πολέμων).

Η έκθεση «Από την Επανάσταση στην εθνική επέτειο» αναπτύσσεται σε τρεις ενότητες:

Η πρώτη περιλαμβάνει υλικό κυρίως από την Επανάσταση του Πηλίου το 1878, όπως το λάβαρο της Επανάστασης, όπλα και πορτρέτα συμμετεχόντων. Ο ξεσηκωμός του 1878 στο Πήλιο είχε επίκεντρο τη Μακρινίτσα. Εκεί συγκεντρώθηκαν αγωνιστές από όλα τα χωριά του Πηλίου και το δίμηνο Ιανουάριος – Μάρτιος δόθηκαν σκληρές μάχες με τους Τούρκους, που είχαν βάση τους το Κάστρο του Βόλου. Η Επανάσταση του 1878, αν και καταπνίγηκε, έπαιξε σημαντικό ρόλο σε διπλωματικό επίπεδο με αποτέλεσμα στο συνέδριο του Βερολίνου, που έγινε την ίδια χρονιά, να ληφθούν αποφάσεις που οδήγησαν στην προσάρτηση της Θεσσαλίας στην Ελλάδα το 1881.

Στη δεύτερη ενότητα εκτίθενται έργα τέχνης που άντλησαν έμπνευση ή δημιουργήθηκαν σε ανάμνηση της Επανάστασης, όπως πίνακες του λαϊκού ζωγράφου Νίκου Χριστόπουλου, προτομές αγωνιστών, πορσελάνες και λιθογραφίες με αναπαραστάσεις των συντελεστών της. Βασικό έργο αυτής της ενότητας είναι ο πίνακας του Ιωάννη Πούλακα «Η Ναυμαχία του Βόλου» που αγοράστηκε από τον Δήμο Βόλου το 1938 και βγήκε από το γραφείο του δημάρχου Βόλου, όπου μόνιμα βρίσκεται, ειδικά για την έκθεση. Το έργο του σημαντικού Ελληνα θαλασσογράφου αναφέρεται στην πυρπόληση και ολική καταστροφή 8 τουρκικών πλοίων στο λιμάνι του Βόλου.

Στην τρίτη ενότητα παρουσιάζονται υλικό, αφίσες, σημαίες, στολές, φωτογραφίες, με διαχρονικές αναφορές στην Επανάσταση και στον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου 1821. Πρόκειται, κυρίως, για διάφορα τεκμήρια από σχολικές εκδηλώσεις, από τη συλλογή του Εργαστηρίου Ιστορίας της Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που δώρισε ο επίτιμος καθηγητής Χαράλαμπος Χαρίτος, καθώς και φωτογραφίες από παρελάσεις και επετειακές εκδηλώσεις.

Η έκθεση διαρκεί έως τις 31 Οκτωβρίου, με στόχο να μπορέσουν να την επισκεφθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι ντόπιοι και επισκέπτες της θερινής περιόδου στην περιοχή, αλλά και τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, τηρώντας τα περιοριστικά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας.

Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίστηκαν από τη Διεύθυνση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών οργανωμένες περιηγήσεις στην έκθεση κάθε Τετάρτη απόγευμα στις 19.00.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να δηλώνουν συμμετοχή στο τηλέφωνο 2421029878, με τον αριθμό επισκεπτών σε κάθε περιήγηση έως 10 άτομα.

Το ωράριο λειτουργίας του Μουσείου της Πόλης του Βόλου για το κοινό είναι Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο, Κυριακή 10.30 – 13.30, Τετάρτη και Παρασκευή 10.30 – 13.30 και 18.00 – 21.00, Δευτέρα κλειστό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου