ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Διακεκριμένοι μουσικοί στο Πήλιο

διακεκριμένοι-μουσικοί-στο-πήλιο-519016

Ανοίγει αυλαία το 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Πηλίου, που αποτελεί θεσμό

Συναυλία μουσικής δωματίου με τις διεθνούς φήμης μουσικούς Αnja Morgenstern, βιολί και Ευγενία Βοτανοπούλου, πιάνο, ανοίγει φέτος την αυλαία του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Πηλίου, τη Δευτέρα 19 Ιουλίου στις 21.00, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ζαγοράς.

Η συναυλία διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Αυστριακής πρεσβείας στην Αθήνα και της Mozarteum Hellas, στο πλαίσιο του Αυστρο -Ελληνικού Μουσικού Καλοκαιριού 2021, που περιλαμβάνει συναυλίες σε όλα τα σημαντικά ελληνικά φεστιβάλ.

To πρόγραμμα είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στον W. Amadeus Mozart, με τις σονάτες για πιάνο και βιολί K. 301,K. 304, Κ.360 και τις έξι παραλλαγές για πιάνο και βιολί, πάνω στο γαλλικό τραγούδι «Aubord d’ unefontaine».

Η Anja Morgenstern γεννήθηκε στη Λειψία. Σπούδασε ιταλικές σπουδές και δημοσιογραφία στο Bergamo και Μουσικολογία (PhD-2003) στην Λειψία, όπου εργάστηκε από το 2003-2007 ως βοηθός ερευνήτρια στην έκδοση των επιστολών στου F. Mendelssohn -Bartholdy. To 2007 διορίστηκε από το Ιδρυμα Mozart του Salzburg ως υπεύθυνη για την διαδικτυακή έκδοση των επιστολών και αρχείων της οικογένειας Mozart. Το 2019 υπήρξε έφορος στην έκθεση για τον Leopold Mozart, με την ευκαιρία των 200 χρόνων από την γέννησή του, στην κατοικία Mozart στο Salzburg.

Η Anja Morgenstern ξεκίνησε το βιολί στην ηλικία των 6 ετών. Από το 1983-1989 ήταν μέλος της Ραδιοφωνικής Ορχήστρας των Μουσικών Σχολείων της Αυστρίας και από το 1990-2007 υπήρξε εξάρχουσα στην Academic Orchestra της Λειψίας. Από το 2009 είναι εξάρχουσα στην University Orchestra του Salzburg. Σε ειδικές περιπτώσεις παίζει σε αυθεντικά όργανα της οικογένειας Mozart, τα οποία ανήκουν στο Ιδρυμα Mozart του Salzburg. Μία σημαντική στιγμή της καριέρας της ήταν οι συναυλίες στο Vilnius (Λιθουανία), μεταξύ αυτών και στην Philharmony, όπου ερμήνευσε ως σολίστ με την Ορχήστρα της Μουσικής Ακαδημίας το κονσέρτο του Mozart K 211.Eπιπλέον, κατά την ίδια διοργάνωση, έδωσε, μαζί με τον πιανίστα Ulrich Leisinger, συναυλία με σονάτες του Mozart στην Μουσική Ακαδημία του Vilnius.

Η Ευγενία Βοτανοπούλου-Ιατρού γεννήθηκε και σπούδασε στην Αθήνα. Ξεκίνησε τις σπουδές της στο πιάνο σε ηλικία 5 χρόνων και μετά από 10 χρόνια κέρδισε το πρώτο της βραβείο. Aποφοίτησε με διάκριση από το Εθνικό Ωδείο αποκτώντας δίπλωμα πιάνου, ανώτερων θεωρητικών και διεύθυνσης χορωδίας. Εχει δώσει διεθνώς πολλές συναυλίες όπως στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Wohnhaus (Salzburg), Burj Al Arab (Dubai), Ciragan Palace (Κωνσταντινούπολη) και στην Ελληνική Ραδιοφωνία.

Το 1998 εκπροσώπησε την Ελλάδα στη «Δεύτερη παγκόσμια μουσική συνάντηση γυναικών» και συμμετείχε στην ηχογράφηση του ομώνυμου CD. Εχει ηχογραφήσει στην Αθήνα και στο Τόκυο έργα για σόλο πιάνο του συνθέτη Βασίλη Αθανασιάδη τα οποία κυκλοφορούν από την αγγλική δισκογραφική εταιρεία Sargasso.

Εχει γράψει την μουσική για το βιβλίο «Μουσικοκινητική έκφραση» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νάκας.

Συμμετείχε στις εκδηλώσεις «Diplomats in concert» με σκοπό την ενίσχυση του έργου των Παιδικών Χωριών SOS.

Το 2016, είχε την τιμή να παίξει στο fortepiano που ανήκε στον Wolfgang Amadeus Μοzart, στο Μουσείο του ιδρύματος Mozarteum στο Salzburg της Αυστρίας. Είναι πρόεδρος του Mozarteum Hellas από το 2019.

Κατά τηνδιάρκεια της συναυλίας θα ληφθούν αυστηρά όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και προστασίας των μουσικών και του κοινού. Περισσότερες πληροφορίες, στο www.pelionfestival.com.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου