ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Βραβευμένη ταινία για σινεφίλ στην Εξωραϊστική

βραβευμένη-ταινία-για-σινεφίλ-στην-εξ-524809

Η πολυβραβευμένη ταινία «Digger» του Τζώρτζη Γρηγοράκη, με τον Βολιώτη Αργύρη Πανταζάρα σε πρωταγωνιστικό ρόλο, προβάλλεται σήμερα, Σάββατο 10 Ιουλίου, αύριο Κυριακή 11 Ιουλίου στις 21.30 και μεθαύριο Δευτέρα 12 Ιουλίου στις 22.00, στον θερινό κινηματογράφο Εξωραϊστική. Ο Βολιώτης ηθοποιός θα παραβρεθεί, σημειωτέον, στην προβολή της Δευτέρας.

Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Βαγγέλης Μουρίκης, Αργύρης Πανταζάρας, Σοφία Κόκκαλη, Θίο Αλεξάντερ, Θύτης, Μιχάλης Ιατρόπουλος, Παύλος Ιορδανόπουλος, Στέφανος Κουτσαρδάκης, Βασίλης Μπισμπίκης, Μαριάνθη Παντελοπούλου, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος.

Η ταινία πραγματεύεται την ιστορία του Νικήτα, που ζει αποτραβηγμένος στην κορυφή ενός ορεινού δάσους. Μια βιομηχανία επεκτείνεται επιθετικά διαταράσσοντας την άγρια φύση και απειλώντας τον πρωταγωνιστή. Η μεγαλύτερη απειλή όμως έρχεται με την ξαφνική άφιξη του γιου του, ο οποίος επιστρέφει, για να διεκδικήσει το μερίδιο του κτήματος που κληρονόμησε μετά τον θάνατο της μητέρας του. Με φόντο μια κοινωνία σε ατμόσφαιρα εμφυλίου, οι δύο άνδρες συγκρούονται μετωπικά, με τη φύση ως τον μόνο παρατηρητή.

Η ταινία «Digger» είναι η πρώτη του μεγάλου μήκους του Τζώρτζη Γρηγοράκη, έκανε την πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Βερολίνου, όπου και τιμήθηκε με το Art Cinema-CICAE Award, ενώ ο Βαγγέλης Μουρίκης τιμήθηκε στο Φεστιβάλ του Σαράγεβο με το βραβείο Heart of Sarajevo-Best Actor για την ερμηνεία του. Η ταινία συνεχίζει την πορεία της σε σημαντικά διεθνή φεστιβάλ ανά τον κόσμο.

Παράλληλα, «σάρωσε» στα φετινά κινηματογραφικά Οσκαρ, αποσπώντας δέκα διακρίσεις στα Βραβεία Ιρις 2021.

Συγκεκριμένα η ταινία απέσπασε Βραβείο Ειδικών και Οπτικών Εφέ, Βραβείο Σχεδιασμού Μακιγιάζ, Κομμώσεων και Ειδικών Εφέ, Βραβείο Ηχου, Βραβείο Σκηνογραφίας, Βραβείο Φωτογραφίας, Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου, Βραβείο Σεναρίου, Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη, Βραβείο Σκηνοθεσίας, Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας.

Μιλώντας για την ταινία και την ιστορία που εμπνεύστηκε, ο σκηνοθέτης υπογράμμισε ότι: «Ολα ξεκίνησαν από μια εικόνα που είχα στο μυαλό μου, ενός άντρα απομονωμένου στη φύση ο οποίος έχει αποσυρθεί από τη ζωή. Μιλάω για το χαρακτήρα που έπειτα ενσάρκωσε ο Βαγγέλης Μουρίκης. Ξαφνικά εισβάλλει στην καθημερινότητά του ένα βιομηχανικό τέρας το οποίο τον βάζει σε ένα αδιέξοδο, καθώς ο ίδιος δεν υπάρχει περίπτωση να εγκαταλείψει τον τόπο του. Γιατί εάν φύγει είναι σα να πεθαίνει. Με δελέασε δηλαδή η ιδέα ενός ανθρώπου που τα βάζει με έναν εχθρό που τον ξεπερνά, ένας άλλος Δαβίδ και Γολιάθ. Στην πορεία, αποφάσισα να ενσωματώσω στο σενάριο τη σχέση πατέρα-γιου, διότι εκτός του ότι με ενδιαφέρει προσωπικά σα δίπολο, είναι ένας παράγοντας που φέρει ειδικό βάρος στις αποφάσεις που καλούνται να πάρουν οι ήρωες».

Αναφερόμενος στον κινηματογράφο, ο Αργύρης Πανταζάρας υπογράμμισε από την πλευρά του: «Τρελαίνομαι με την εργασία μου! Διάλεξα να μαθαίνω και να με μαθαίνω. Συμμετέχω κι εγώ σε ένα προσωπικό μου στοίχημα και ένα κοινωνικό ταυτόχρονα. Μελετάω και πρεσβεύω την ανθρώπινη ψυχή, σώμα και πνεύμα. Σινεμά, θέατρο, τηλεόραση, δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο. Το καθένα θέλει άλλο στομάχι, άλλο μυαλό, άλλο ρυθμό, άλλο νευρικό σύστημα. Χρειάζεσαι μια «γκαρνταρόμπα μεταμόσχευσης» για να πας από το ένα στο άλλο. Το μόνο που μένει ίδιο είναι το βλέμμα: όσο πιο καθαρό είναι, τόσα περισσότερα μπορεί να πει. Τον θεατή κανείς δεν τον ξεγέλασε. Ας τα βάλουμε κάτω… Το θέατρο το υπηρετώ 13 χρόνια ασταμάτητα, την τηλεόραση 2 και το σινεμά μερικές ώρες! Πώς να το πούμε, είναι άλλης απόσταξης!».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου