Ο πιο δύσκολος χειμώνας την τελευταία δεκαετία

ο-πιο-δύσκολος-χειμώνας-την-τελευταία-359570

Το χειρότερο δυνατό σενάριο για την τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης επιβεβαιώθηκε και πλέον οι καταναλωτές καλούνται να περικόπτουν ακόμη περισσότερο τους οικογενειακούς τους προϋπολογισμούς, προκειμένου να ζεσταίνονται τον φετινό χειμώνα. Τα 400 ευρώ παραπάνω, που πρέπει να πληρώσουν φέτος οι καταναλωτές για να αγοράσουν πετρέλαιο ενός τόνου, θα οδηγήσουν σε περικοπές άλλων βασικών αναγκών και η καθημερινότητά τους θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη.

Ο δυσκολότερος χειμώνας την τελευταία δεκαετία, εξαιτίας των εξωφρενικών αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων, αλλά και λόγω της παρατεταμένης υγειονομικής κρίσης, άρχισε. Τα συρρικνωμένα λαϊκά εισοδήματα θα δεχθούν νέα επίθεση από το κύμα ακρίβειας, που προκαλεί η ενεργειακή κρίση. Ηδη σαρώνει την αγορά κύμα ανατιμήσεων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά. Ηδη ακρίβυναν βασικά είδη διατροφής. Ηδη αποτυπώνονται στις τσέπες μας οι συνέπειες της τέλειας οικονομικής καταιγίδας, που χτυπά και τη χώρα μας, με τις οικονομικές αντοχές των πολιτών να είναι εξαιρετικά περιορισμένες και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης να στηρίξει ουσιαστικά τους πολίτες ανεπαρκής.

Τα επιδόματα, που ανακοινώθηκαν για την κάλυψη μέρους των ανατιμήσεων – μαμούθ στο κόστος ενέργειας και θέρμανσης τον φετινό χειμώνα, μοιάζουν με σταγόνα στον ωκεανό. Οταν έγιναν οι σχετικές ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό, με τους αρμόδιους υπουργούς να εξειδικεύουν τα μέτρα στήριξης, οι διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου ήταν κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι και σήμερα προσεγγίζουν τα 90. Μάλιστα, υπάρχει πρόβλεψη για εκτόξευση των τιμών ακόμη και στα 100 δολάρια, αύξηση που είχαμε να δούμε από το 2012, όταν, δηλαδή, εκδηλώθηκε για πρώτη φορά το πρόβλημα της αιθαλομίχλης στα μεγάλα αστικά κέντρα, εξαιτίας της ευρείας χρήσης τζακιών και ξυλόσομπων.

Το φαινόμενο αναμένεται να επαναληφθεί τον φετινό χειμώνα, με τις εκτιμήσεις να είναι ακόμη πιο δυσοίωνες, καθώς εκτός του πετρελαίου θέρμανσης έχει γίνει απλησίαστο και το φυσικό αέριο. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη περισσότερες οικογένειες θα στραφούν σε φθηνές καύσιμες ύλες για να ζεσταίνονται, με το περιβάλλον και τον αέρα, που αναπνέουμε, να δέχονται τις συνέπειες της ανεξέλεγκτης καύσης επιβλαβών υλικών.

Μοναδική λύση στο αδιέξοδο είναι η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, καθώς και του ΦΠΑ στο πετρέλαιο θέρμανσης. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να κλείνει τα αφτιά στο επίμονο αίτημα των πρατηριούχων υγρών καυσίμων, που ζητούν μείωση των έμμεσων και άμεσων φόρων, όχι μόνο για να στηρίζονται οι καταναλωτές, αλλά και για να τονωθεί η ζήτηση.

Οι πρώτες παραγγελίες τον φετινό χειμώνα δεν ξεπερνούν στα πρατήρια του Βόλου τα 300 με 400 λίτρα, καθώς με την τιμή στο 1,20 ευρώ στο πολεοδομικό συγκρότημα και στο 1,30 στα νησιά και το Πήλιο, ελάχιστοι είναι εκείνοι, που μπορούν να διαθέσουν 1.200 και 1.300 ευρώ για να μισογεμίσουν τις δεξαμενές στα σπίτια τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου