Χρήστος Μπουκώρος: Η ύστατη ώρα

χρήστος-μπουκώρος-η-ύστατη-ώρα-747971

Το χθεσινό διάγγελμα του πρωθυπουργού από όποια πλευρά και αν το δει κανείς μοιάζει με νησίδα λογικής, μέσα στον παραλογισμό των τελευταίων ημερών.

Ασφαλώς υπάρχει μετακίνηση στα όσα μέχρι σήμερα έχει …… ο πρωθυπουργός. Θυμίζουμε ότι θέση του μέχρι σήμερα ήταν εκλογή Προέδρου και εκλογές στο τέλος της τετραετίας ή μη εκλογή Προέδρου και εθνικές εκλογές στα τέλη Ιανουαρίου.

Με το χθεσινό διάγγελμα ο Αντώνης Σαμαράς απέδειξε ότι κατανοεί αυτό που όλοι γνωρίζουμε. Συναίνεση χωρίς βήματα εκατέρωθεν δεν μπορεί να επιτευχθεί.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε εκλογή Προέδρου, προώθηση της Συνταγματικής αναθεώρησης από την παρούσα βουλή και ορισμό ημερομηνίας εκλογών πριν το τέλος του 2015.

Το μπαλάκι πέρασε πλέον στο πεδίο του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αρχικά το άφησε να περάσει χωρίς επαφή, επιμένοντας ήμερα στις απόψεις του. Εκλογές τώρα, είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ.

Βεβαίως ούτε η χώρα είναι στην ευκολότερη θέση της ιστορίας της, ούτε το πολιτικό κλίμα το ηπιότερο. Επιπλέον, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ένα μεγάλο πλειοψηφικό μέρος της κοινωνίας δεν επιθυμεί κάλπες αυτήν την ώρα. Αυτήν την ώρα και παρά τις προτάσεις Σαμαρά, κανείς δεν γνωρίζει αν πλησιάσαμε περισσότερο στον Πρόεδρο ή στις Εθνικές Εκλογές. Μπορούμε όμως όλοι να αντιληφθούμε σε ποιον πλησιάζει ο… μουτζούρης των εκλογών. Εκλογές που δεν επιθυμούν οι εκλογείς. Εκλογές που δεν δικαιολογεί η κατάσταση του επόμενου διμήνου. Όλα δείχνουν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είναι αποφασισμένη να πάρει το ρίσκο μιας πολιτικά και κοινωνικά αντιδημοφιλούς απόφασης. Ο καιρός θα δείξει αν αυτή η επιλογή θα δικαιωθεί.

Πέρα απ’ όλα τα προηγούμενα, είναι πολλοί εκείνοι που θεωρούν ότι το χάσιμο της ευκαιρίας για την έναρξη της Συνταγματικής αναθεώρησης είναι ίσως μεγαλύτερης σπουδαιότητας και από τις ίδιες τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις. Μόνο και μόνο ότι θα μπορούμε να συζητήσουμε για αναθεώρηση αρκετά χρόνια μετά δείχνει τρομακτικό. Το ξεπερασμένο Ελληνικό Σύνταγμα με τις εμφανείς του αδυναμίες και τα κενά, οι βελτιώσεις που αναντίρρητα απαιτούνται και οι νέες προβλέψεις που συνιστούν λαϊκή απαίτηση, θα μπουν στο ψυγείο για μεγάλο διάστημα. Η χώρα για μία ακόμη φορά θα παραμείνει αιχμάλωτη και καθυστερημένη, εξαιτίας σοβαρών παραλείψεων και ασυγχώρητων σκοπιμοτήτων της τελευταίας δεκαπενταετίας, κατά την οποία οι κυβερνήσεις και τα κόμματα προχώρησαν σε «μη αναθεωρήσεις», σπαταλώντας πολύτιμες ευκαιρίες εκσυγχρονισμού.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου