Χρήστος Μπουκώρος: Οι υπαρκτοί αστάθμητοι παράγοντες

χρήστος-μπουκώρος-οι-υπαρκτοί-αστάθμ-32637

Επηρεάζουν τις επερχόμενες πολιτικές εξελίξεις

Μπορεί τα απόνερα του ΕΝΦΙΑ, η επερχόμενη ρύθμιση των λεγόμενων κόκκινων δανείων και η αναμενόμενη σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα να απασχολούν την επικαιρότητα, ανάμεσα στις συνηθισμένες πολιτικές κοκορομαχίες, δίπλα μας όμως διαδραματίζονται σημαντικότερα γεγονότα και σοβαρότερες εξελίξεις.

Η Ελλάδα οδεύει σε ρυθμούς προεκλογικούς, κάτι που συνηθίζει από την επόμενη των εκλογών κάθε φορά. Τώρα, όμως, και ενόψει της προεδρικής εκλογής, φαίνεται ότι αυτοί οι προεκλογικοί ρυθμοί είναι δικαιολογημένοι. Είναι δύσκολο να συγκεντρωθεί πλειοψηφία 180 εδρών, προκειμένου να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Δύσκολο, αλλά όχι απίθανο. Δικαιολογημένα, λοιπόν, οι προεκλογικοί τόνοι επηρεάζουν τη δημόσια ζωή. Θα δούμε τι θα γίνει με το θέμα αυτό. Σε δυο – τρεις μήνες θα το γνωρίζουμε. Αν θα στηθούν κάλπες ή αν η χώρα θα συνεχίσει στο γνώριμο περιβάλλον.

Την ίδια ώρα, όπως προείπαμε, πράγματα σημαντικά συμβαίνουν. Με τη φωτιά να κατακαίει τη Μέση Ανατολή για μία ακόμη φορά και τη συσσώρευση ποικιλόμορφης στρατιωτικής ισχύος νοτιοανατολικά της Κύπρου, κανείς δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος. Τούρκοι, Αμερικανοί, Ελληνες, Ρώσοι, Κύπριοι, Ιταλοί και Κορεάτες, όλοι εκεί βρίσκονται. Στα ανοιχτά της Κύπρου. Εύφλεκτο υλικό της υπόθεσης ο νέο-οθωμανισμός του σουλτάνου Ταγίπ Ερντογάν.

Είναι φυσικό οι Ελληνες πολίτες, αιχμάλωτοι των συνεπειών της κρίσης και των καθημερινών τους προβλημάτων, να μη στρέφουν το ενδιαφέρον τους σε τέτοιου είδους ζητήματα υψηλής γεωπολιτικής σημασίας. Θέλουμε, όμως, να πιστεύουμε ότι η ελληνική ηγεσία τα παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή και κάνει τις ανάλογες κινήσεις στην καυτή σκακιέρα της Μεσογείου. Ολες οι πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, αύριο Δευτέρα, γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους συναντάται με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και μόλις 45 λεπτά αργότερα, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.

Είναι ώρα η ελληνική ηγεσία σύσσωμη να κινητοποιήσει την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ, ώστε να θωρακιστούν έναντι της βουλιμίας των Τούρκων κατ’ αρχήν τα συμφέροντα της Κύπρου και εν συνεχεία τα συμφέροντα της Ελλάδος. Σε μεγάλο βαθμό, και ιδιαίτερα στο θέμα εξόρυξης υδρογονανθράκων τα συμφέροντα Κύπρου – Ελλάδας είναι αλληλένδετα.

Σε κάθε περίπτωση, δεν πρόκειται για ένα μέτωπο που μπορεί να κλείσει επ’ ωφελεία των εθνικών μας συμφερόντων, ούτε στα τηλεπαράθυρα των καναλιών, ούτε καν στο ελληνικό κοινοβούλιο. Χρειάζεται εργώδης, συντονισμένη και σοβαρή προσπάθεια όλων των πολιτικών δυνάμεων. Δεν πρόκειται για την αντιπαράθεση Αδωνη Γεωργιάδη – Ζωής Κωνσταντοπούλου. Είναι κορυφαία ζητήματα, στα οποία μια φορά την παθαίνεις και μια ζωή την… πληρώνεις. Ας ευχηθούμε ότι θα πρυτανεύσει λογική και αποφασιστικότητα.

Δεν είναι, όμως, μόνο τα εθνικά μας θέματα. Οσοι νομίζουν ότι το οικονομικό πρόβλημα της χώρας, είτε εξέλθουμε από το μνημόνιο, είτε όχι, έχει αντιμετωπιστεί οριστικά, μάλλον ονειρεύονται. Μόλις προ δέκα ημερών το μήνυμα των αγορών υπήρξε ηχηρό και απολύτως εκφοβιστικό και όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη.

Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι έχοντας θωρακιστεί έναντι των συνεπειών ενός ελληνικού ατυχήματος, έχουν πάψει από καιρό να πολυασχολούνται μαζί μας. Το γεγονός ότι δεν τους ενδιαφέρει, όπως παλιότερα, ένα ελληνικό ατύχημα, δεν απομακρύνει το ενδεχόμενο, αντίθετα αυξάνει την πιθανότητά του. Μια τέτοια περίπτωση δεν φαίνεται να απασχολεί κανέναν. Ούτε κυβέρνηση, ούτε αντιπολίτευση, ούτε μέσα ενημέρωσης, ούτε την ίδια την κοινωνία. Λες και γίναμε ξαφνικά οι ισχυρότεροι του κόσμου.

Πώς να τα σκεφτούν όλα αυτά άνθρωποι και παράγοντες της δημόσιας ζωής, όταν συνεχίζουν, βλακωδώς κατά την άποψή μας, να συζητούν αν το χρέος είναι βιώσιμο, ενώ θα έπρεπε να τους απασχολεί αν η ελληνική οικονομία είναι βιώσιμη. Δεν μπορείς να έχεις βιώσιμο χρέος, χωρίς βιώσιμη οικονομία. Είναι γνωστό και στους άσχετους πλέον ότι η αύξηση του ΑΕΠ μειώνει το δημόσιο χρέος και το αντίστροφο.

Δύο σημαντικά ζητήματα, τα εθνικά μας θέματα και οι οικονομικές εξελίξεις, που μπορούν να επηρεάσουν σε μέγιστο βαθμό το πολιτικό σκηνικό -αλλά αυτό είναι το λιγότερο- κυρίως μπορεί να επηρεάσουν δραματικά την ελληνική κοινωνία.

Δεν κινδυνολογούμε, απλά σταχυολογούμε τα γεγονότα των τελευταίων ημερών. Γεγονότα, που πολλές φορές, δεν τυγχάνουν της προβολής που τους αναλογεί. Είτε από άγνοια, είτε από σκοπιμότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου