ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Δημοψήφισμα

δημοψήφισμα-293071

Της μόδας το δημοψήφισμα, το επικαλέστηκε και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μικροπωλητών Λαϊκών Αγορών, Ανδρέας Αϊβαζόγλου.«Να κάνουμε ένα δημοψήφισμα αν θα πρέπει να μείνουν στις συνοικίες οι λαϊκές ή να απομακρυνθούν. Θα κερδίσουμε και με διαφορά. Γιατί υπάρχουν δεκάδες διαμαρτυρόμενοι, αλλά εκατοντάδες που επισκέπτονται τις λαϊκές», είπε με σιγουριά, απαντώντας στο αίτημα μερίδας κατοίκων της πόλης να απομακρυνθούν οι λαϊκές από τους δρόμους της πόλης, διότι ενοχλούν.

Ε.Χ.

Ποιός ενδιαφέρεται;

Αφορμή για προβληματισμό πρέπει να προκαλέσουν στους αρμόδιους τα αυξημένα περιστατικά αυτοκτονιών στη Μαγνησία το 2015 όπως και πανελλαδικά. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί τόσο ώστε η απόδοση των αυτοκτονιών σε ψυχολογικούς κατά κύριο λόγο λόγους από την Αστυνομία να φαντάζει ξεπερασμένη. Η έρευνα του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για τα μνημονιακά έτη 2011-2012 είναι αποκαλυπτική για το τι πραγματικά συμβαίνει, αλλά ενδιαφέρθηκε κανείς;

Κ.Μ.

Ερωτήματα

Ως αντικίνητρο για τη γρήγορη πληρωμή στα ταμεία του κράτους αδικημάτων για φοροδιαφυγή εκτιμάται ότι θα λειτουργήσουν οι δύο γνωμοδοτήσεις – σοκ της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου που αναδεικνύουν νομοθετικά κενά καθώς διαπιστώνουν ότι είναι σχεδόν αδύνατη η απεμπλοκή από ποινικές περιπέτειες αντίθετα με το ισχύον καθεστώς. Η κυβέρνηση εκτιμάται ότι θα οδηγηθεί σε νέες νομοθετικές αλλαγές, καθώς ζητούμενο έχει την επιστροφή χρημάτων στα ταμεία. Αν η ποινική περιπέτεια δεν έχει πόρτα διεξόδου, τότε εκτιμάται ότι κανείς δεν θα πληρώσει για τις παραβάσεις. Με τους υπόλοιπους όμως που ήταν τίμιοι και ηθικοί και σήμερα βιώνουν με το χειρότερο τρόπο την κρίση τι θα γίνει; Ποιος θα αποζημιώσει εκείνους που έχασαν δουλειές, σπίτια, την ίδια τους την υγεία; Θα βρουν αντισταθμιστικά;

Κ.Μ.

Κοινό αίτημα

Μετ’ επιτάσεως διατυπώνεται, το κοινό αίτημα για οικονομική ενίσχυση των δημοτών, να ανασταλεί η καταβολή των οφειλών προς την πολιτεία και παράλληλα, το ΦΠΑ που εισπράττεται στη Σκόπελο, να επιστρέψει στο νησί για την αποκατάσταση των υποδομών που έχουν υποστεί ζημιές, σύμφωνα με την πρόταση του δημάρχου Σκοπέλου, Χρήστου Βασιλούδη. O δήμαρχος Σκοπέλου συνεχίζει τις προσπάθειές του προκειμένου να κλείσουν οι πληγές που άνοιξε η θεομηνία, ενώ βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας, αναζητώντας λύσεις για τα προβλήματα που απασχολούν το νησί.

Γ.Υ.

Προβλήματα

Αύξηση 30% παρατηρείται το τελευταίο δίμηνο στα περιστατικά γονέων από την περιοχή μας, οι οποίοι ζητούν τη συμβουλή ψυχολόγου προκειμένου να επικοινωνήσουν με τα παιδιά τους και να αντιμετωπίσουν εκ των ενόντων τα ενδοοικογενειακά προβλήματα που τυχόν αντιμετωπίζουν. Το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί σε οικονομικό και πολιτικό πεδίο, ειδικά το τελευταίο διάστημα, επηρεάζει τις ενδοοικογενειακές σχέσεις και την ψυχολογία των παιδιών, τα οποία βιώνουν με το δικό τους τρόπο τα προβλήματα και τις αγωνίες των γονιών τους.

Γ.Υ.

Οι… αλήθειες τους

Απάντηση σε αναφορές που έκανε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, περί καθυστερήσεων που παρατηρούνται στην ολοκλήρωση έργων του ΕΣΠΑ με συνέπεια να υπάρχει κίνδυνος να χαθούν οι χρηματοδοτήσεις, μεταξύ αυτών και έργων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, δόθηκε από τις Πρυτανικές Αρχές.

Οι καθυστερήσεις οι οποίες παρατηρούνται σε ορισμένα έργα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας οφείλονται σε παράγοντες οι οποίοι δεν αφορούν τις υπηρεσίες του Πανεπιστημίου, όπως:

«1.Στην έλλειψη ρευστότητας ενός συγκεκριμένου εργολάβου, στην έλλειψη πρόσβασης σε τραπεζικό δανεισμό και της αδυναμίας του να χρηματοδοτήσει την εκτέλεση του έργου.

2.Στις τεχνικές δυσκολίες αποκατάστασης ενός υπεραιωνόβιου κτιρίου (κτήριο Ματσάγγου), του οποίου ο φέρων οργανισμός υπέκρυπτε σαθρά στοιχεία τα οποία απαιτούσαν πρόσθετες και εξειδικευμένες εργασίες και οι οποίες δεν ήταν δυνατόν να διαγνωστούν στο στάδιο της μελέτης.

3.Στα capital controls τα οποία πάγωσαν κάθε οικοδομική δραστηριότητα για τρεις μήνες.

4.Στην έλλειψη ενδιαφέροντος εκ μέρους των προμηθευτών σε διαγωνισμό για εξοπλισμό ο οποίος έχει κηρυχθεί τρεις φορές άγονος, λόγω αδυναμίας τους να αποκτήσουν εγγυητικές επιστολές ή λόγω έλλειψης ρευστότητας που δεν τους επιτρέπει να εισάγουν τα ζητούμενα είδη».

Στις… αλήθειες της Περιφέρειας, απαντάει με άλλες …αλήθειες η Πρυτανεία.

Α.Φ.

Εξοργιστική σιωπή

Στο Βόλο έγινε χθες το ετήσιο μνημόσυνο για τους αδικοχαμένους στρατιωτικούς που βρήκαν τραγικό θάνατο πριν από έναν ακριβώς χρόνο στην άσκηση των πεζοναυτών της 32ας Ταξιαρχίας, στις Γλαφυρές του Βόλου. Σήμερα τελείται στην Πάτρα το μνημόσυνο για τον άτυχο 19χρονο οπλίτη που λίγες μέρες πριν πάρει το απολυτήριο του από το στράτευμα είχε δώσει ραντεβού με το θάνατο. Η συνομιλία μας με την τραγική μάνα δεν μας προκάλεσε μονό θλίψη για την οδύνη των γονιών και των οικείων του άτυχου παλικαριού, αλλά μας γέμισε με οργή και αγανάκτηση για τη στάση της πολιτείας και της στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου, που έναν ολόκληρο χρόνο μετά την ανείπωτη τραγωδία της 7ης Οκτωβρίου του 2014 δεν είναι σε θέση να κοιτάξει στα μάτια τις οικογένειες των θυμάτων και να τους πει τι έφταιξε και χάθηκαν τρία παλικάρια γεμάτα δίψα για ζωή.

Γ.Λ.

Εμπιστοσύνη στην «Ανωση»

Σχεδόν οι μισοί Βολιώτες έχουν αγοράσει έστω μια φορά προϊόντα πρώτης ανάγκης από τις μηνιαίες παραγγελίες της Ανωσης. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της εθελοντικής οργάνωσης που εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια διαθέτει μια φορά το μήνα βασικά είδη σε τιμές εντυπωσιακά χαμηλότερες από αυτές της υπόλοιπης αγοράς, καθώς δεν παρεμβαίνουν μεσαζόντες. Χθες στο πάρκινγκ του Πανθεσσαλικού όπου οργανώθηκε άλλη μια παραγγελία 45 περίπου τόνων, η ανταπόκριση του κόσμου ήταν ξανά εντυπωσιακή. Οι καταναλωτές που όλα αυτά τα χρόνια έχουν αγκαλιάσει το κίνημα χωρίς μεσάζοντες, εμπιστεύονται το αλάνθαστο ένστικτό τους σε ό,τι αφορά τις προθέσεις των εθελοντών, ενώ αποστρέφουν όλο και περισσότερο το βλέμμα τους από το λιανεμπόριο, όπου μετά τις νέες αυξήσεις στους συντελεστές του ΦΠΑ και με δεδομένη την ανυπαρξία των ελεγκτικών μηχανισμών η κατάσταση είναι απελπιστική.

Γ.Λ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου