ΤΟΠΙΚΑ

Υπό εξαφάνιση οι πεσσοί στα Αϊβαλιώτικα

υπό-εξαφάνιση-οι-πεσσοί-στα-αϊβαλιώτι-880071

Ηταν τον Μάιο του 2017, μετά από αγώνα 32 ετών, πέντε θανάτους σε τροχαία δυστυχήματα, ισάριθμα ατυχήματα, εξαιτίας των οποίων καθηλώθηκαν σε αναπηρικά αμαξίδια πέντε άνθρωποι και δεκάδες ακόμη ατυχήματα με τραυματισμούς, που ολοκληρώθηκε από ειδικό συνεργείο η μετακίνηση του ανατολικού ρωμαϊκού πεσσού από το οδόστρωμα της εθνικής οδού Βόλου-Μικροθηβών, στο ύψος της θέσης Αϊβαλιώτικα.

Το «αιματοβαμμένο» σημείο απελευθερώθηκε από τον έναν πεσσό και διαπλατύνθηκε. Λίγους μήνες αργότερα, η συστοιχία των πεσσών που βρίσκονταν στη δεξιά πλευρά του δρόμου φωτιζόταν και η είσοδος της πόλης αναβαθμιζόταν πλήρως.

Πέντε χρόνια αργότερα και παρά τις δεσμεύσεις για την απομάκρυνση και του δυτικού πεσσού, ο στόχος της πλήρους απελευθέρωσης του οδοστρώματος στην οδό Αθηνών δεν έχει επιτευχθεί. Ο πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Νέων Παγασών «Αργοναύτες» Κωνσταντίνος Βιδανόπουλος έχει στείλει αλλεπάλληλα υπομνήματα, τα οποία συνοδεύουν 19(!) φωτογραφίες, προς την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για την ανάγκη μετακίνησης και του δυτικού πεσσού, προκειμένου να αποφευχθούν μικροατυχήματα που συνεχίζουν να σημειώνονται στην περιοχή.

«Παρά τις αγωνιώδεις και χρόνιες προσπάθειές μας, δυστυχώς μέχρι και σήμερα, ο πεσσός που βρίσκεται στο δεξί τμήμα της οδού, δεν έχει μετακινηθεί και συνεχίζει να αποτελεί εστία κινδύνου για διερχόμενους οδηγούς και πεζούς. Υπάρχει πλήρης φάκελος με στοιχεία τα οποία μαρτυρούν ότι η απομάκρυνση και του δεύτερου πεσσού είναι επιβεβλημένη εδώ και χρόνια», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ένα από τα υπομνήματά του ο κ. Βιδανόπουλος.

Η στένωση του οδοστρώματος, σύμφωνα με τον κ. Βιδανόπουλο, δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα. Σε κίνδυνο βρίσκεται και το ίδιο το μνημείο. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο χώρος στον οποίο βρίσκεται η συστοιχία των πεσσών, έχει χορταριάσει, ενώ μέσα μπαίνουν με φορτηγά επιτήδειοι, οι οποίοι αφαιρούν πέτρες από το μνημείο. «Ορισμένοι πεσσοί έχουν σχεδόν… εξαφανιστεί. Αγνωστοι μπαίνουν μέσα, παίρνουν πέτρες και φεύγουν και το μνημείο κινδυνεύει», σημειώνει ο πρόεδρος του συλλόγου.

Σημειώνεται ότι οι πεσσοί είναι τμήμα ρωμαϊκού υδραγωγείου. Πρόκειται για αρχαίο μνημείο του 3ου αιώνα μ.Χ. που αποτελείται από σειρά κτιστών πεσσών, πάνω στους οποίους στηριζόταν ο αγωγός μεταφοράς του νερού. Πρόκειται μάλιστα για μνημείο που εμπίπτει εντός των ορίων της αρχαίας πόλης Δημητριάδας, η οποία αποτελεί κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο. Το ρωμαϊκό υδραγωγείο διέρχεται δίπλα από το αρχαίο θέατρο της Δημητριάδας.

Στο τελευταίο μάλιστα υπόμνημα που έστειλε ο κ. Βιδανόπουλος προς την κ. Μενδώνη, είχε επισυνάψει και φωτογραφίες στις οποίες φαίνεται η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι πεσσοί στο ανατολικό μέρος.

«Θα πρέπει να γίνει απομάκρυνση και του δυτικού πεσσού από το οδόστρωμα και ολόκληρη η συστοιχία στην ανατολική πλευρά να αναδειχθεί και να προστατευτεί. Να μπουν και ενημερωτικές πινακίδες και να ξέρει ο κόσμος τι είναι αυτό που βλέπει», σημειώνει ο κ. Βιδανόπουλος, ο οποίος αναμένεται εντός των ημερών να ζητήσει ακρόαση για το θέμα από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου