ΤΟΠΙΚΑ

Υποψήφιος για μητροπολιτική θέση ο Δαμασκηνός Κιαμέτης

υποψήφιος-για-μητροπολιτική-θέση-ο-δα-889363

Πέρασαν ακριβώς πέντε χρόνια από τότε που ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος π. Δαμασκηνός Κιαμέτης, σύμφωνα με εκκλησιαστικά site, εμφανιζόταν ως φαβορί για τη Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου στην Καβάλα. Ομως, δεν ευδοκίμησε.

Αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι πληροφορίες, που επικαλούνται τα ίδια εκκλησιαστικά ενημερωτικά site, αναφέρουν πως ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Δημητριάδος, ο αρχιμανδρίτης π. Δαμασκηνός Κιαμέτης, είναι αυτός που με βάση τα περισσότερα δημοσιεύματα του εκκλησιαστικού Τύπου προορίζεται για τη χηρεύουσα Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Η εκλογή νέων Μητροπολιτών θα γίνει την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου από το Σώμα της Ιεραρχίας, αλλά μέχρι τότε η ονοματολογία πιθανότατα θα συνεχιστεί.

Ο αρχιμανδρίτης και προϊστάμενος του ιερού ναού Αναλήψεως στον Βόλο θεωρείται το δεξί χέρι του Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνατίου.

Σύμφωνα με το εκκλησιαστικό ρεπορτάζ του Σωτήρη Μ. Τζούμα, που γνωρίζει όσο κανείς άλλος την ανθρωπογεωγραφία στην Εκκλησία, το όνομα του π. Δαμασκηνού Κιαμέτη ακούγεται έντονα τόσο στην περιοχή δράσης της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας, όσο και στα εκκλησιαστικά «πηγαδάκια» σε κεντρικό επίπεδο.

Η Ιερά Μητρόπολις Αιτωλίας και Ακαρνανίας είναι η μεγαλύτερη σε έκταση Μητρόπολη της Εκκλησίας της Ελλάδος. Εχει έδρα το Μεσολόγγι και περιλαμβάνει το μεγαλύτερο τμήμα του νομού Αιτωλοακαρνανίας, εκτός από τον δήμο Ναυπακτίας και τη δημοτική ενότητα Παρακαμπυλίων του δήμου Αγρινίου που εκκλησιαστικά συγκροτούν την Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου.

Το αίτημα Αγρινίου για νέα Μητρόπολη

Η Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας το τελευταίο χρονικό διάστημα βρίσκεται στο επίκεντρο του εκκλησιαστικού ενδιαφέροντος και για έναν ακόμη λόγο. Οι φορείς του Αγρινίου διεκδικούν από το 1951 με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου τη δημιουργία ξεχωριστής Μητρόπολης.

Ο μακαριστός Χριστόδουλος είχε φτάσει πολύ κοντά να αποδεχθεί το αίτημα της τοπικής κοινωνίας του Αγρινίου, όμως το θέμα «κόλλησε» στο υπουργείο Παιδείας.

Πριν από λίγους μήνες η Εκκλησία έλαβε απόφαση και εισηγείται την αλλαγή του εκκλησιαστικού χάρτη με ίδρυση τρίτης Μητρόπολης στο Αγρίνιο αυτή τη φορά, συνεπικουρούμενη και από τους τοπικούς φορείς της περιοχής.

Πληροφορίες μάλιστα από εκκλησιαστικούς κύκλους λένε πως υπάρχει έντονη κινητικότητα λίγες μέρες πριν την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και πως ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό ζητώντας να προχωρήσει ο διαχωρισμός της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται ιεράρχες στις 6 Οκτωβρίου να ζητήσουν να προχωρήσει η Ιερά Σύνοδος στις εκλογές των δύο νέων Μητροπολιτών (Αγρινίου και Μεσολογγίου) λαμβάνοντας υπόψη ως δεδομένη τη διχοτόμηση κατά το σχέδιο νόμου που έχει καταθέσει η Εκκλησία διά της Συνόδου στο υπουργείο Παιδείας.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου