ΛΑΡΙΣΑ

Εργα 34 εκατ. ευρώ στη Μαγνησία ~ Ποιά δρομολογούνται μέσω του «Αντώνης Τρίτσης»

εργα-34-εκατ-ευρώ-στη-μαγνησία-ποιά-δρομ-847

Το πρόγραμμα των 2,5 δισ., που μπορούν να πέσουν άμεσα στην αγορά, παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος από το Κιλελέρ

Συνολικά 15 έργα στη Μαγνησία, προϋπολογισμού 34.079. 553, 69 ευρώ, εντάσσονται στο νέο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Πρόκειται για έργα, η χρηματοδότηση των οποίων δεν ήταν επαρκής και είχαν ενταχθεί στο «ΦιλόΔημος Ι» και τώρα περνούν στο νέο πρόγραμμα συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 60 έργα προϋπολογισμού 135 εκατ. ευρώ αφορούν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Ως «έργα πνοής» για τη Θεσσαλία χαρακτήρισε τα 60 που εντάσσονται στο «Αντώνης Τρίτσης» ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος παρουσίασε το πρόγραμμα στο Κιλελέρ, στο πλαίσιο εκδήλωσης που οργάνωσε η Περιφερειακή Ενωση Δήμων Θεσσαλίας.

Ο κ. Θεοδωρικάκος κάλεσε τους δημάρχους και την Περιφέρεια Θεσσαλίας να αξιοποιήσουν τη «χρυσή ευκαιρία» που τους δίνεται για την υλοποίηση των έργων και υπενθύμισε ότι «αυτό το πρόγραμμα μπορεί να επιταχύνει την εκτέλεση έργων που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη και στην ποιότητα ζωής των πολιτών». «Τα 2,5 δισ. ευρώ είναι εξασφαλισμένα και μπορούν να πέσουν αμέσως στην αγορά. Είναι εδώ. Και εξαρτάται από τη δική μας ταχύτητα και τον δικό μας καλό συντονισμό να πέσουν στην αγορά», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Θεοδωρικάκος ανέλυσε τις δυνατότητες που δίνει το πρόγραμμα και υπηρεσιακοί παράγοντες εξειδίκευσαν τους 11 άξονες των έργων που μπορούν να χρηματοδοτηθούν.

Όπως σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών, ο 11ος άξονας, ύψους 100 εκατ. ευρώ, αφορά στη χρηματοδότηση μελετών, προκειμένου να διευκολυνθούν οι Δήμοι. Επίσης, για διευκόλυνση των Δήμων που δεν έχουν επάρκεια τεχνικών υπηρεσιών έχει δημιουργηθεί από την ΕΕΤΑΑ Μητρώο Μηχανικών, οι οποίοι μπορούν να αξιοποιηθούν για τη σύνταξη των μελετών.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρικάκο τα 60 αυτά έργα βρίσκονταν στο πρόγραμμα «ΦιλόΔημος Ι», που δυστυχώς δεν είχε διασφαλισμένη χρηματοδότηση. «Διασφαλίσαμε αυτήν τη χρηματοδότηση μαζί με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων», είπε και πρόσθεσε ότι από το πρόγραμμα θα ωφεληθούν όλοι. «Δεν πρόκειται να υπάρξει ούτε ένας δήμος που θα μείνει απ’ έξω.Θέλω, επίσης, να ξεκαθαρίσω ότι δεν μας ενδιαφέρει καθόλου η πολιτική ταυτότητα των δημάρχων και των στελεχών της Αυτοδιοίκησης. Οι Έλληνες είμαστε ενωμένοι, για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, για το υπουργείο Εσωτερικών, η Αυτοδιοίκηση είναι μία και ενιαία. Είμαστε σε απόλυτο συντονισμό με την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ για να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα», σημείωσε.

Προσφωνώντας τον υπουργό Εσωτερικών ο δήμαρχος Κιλελέρ, Θανάσης Νασιακόπουλος εξήρε την πρόθεση του υπουργείου Εσωτερικών που ως στόχο έχει να αναδείξει την Αυτοδιοίκηση στην πράξη ως πυλώνα ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής. Τόνισε ότι πρέπει να αξιοποιηθούν όλα τα θεσμικά εργαλεία στην εφαρμογή του «Αντώνης Τρίτσης» και εξέφρασε την ελπίδα να ξεπερασθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια του παρελθόντος.

Με εγκωμιαστικά λόγια για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» μίλησε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Αγοραστός.

Απευθυνόμενος στον υπουργό Εσωτερικών υπογράμμισε τη σπουδαιότητα του προγράμματος για την Αυτοδιοίκηση, η οποία θα έχει καταλυτικό ρόλο για την επιτυχία του.

Σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό, είναι ένα πρόγραμμα ουσίας, από το οποίο θα κριθεί κι η Αυτοδιοίκηση, δηλαδή από το πόσο γρήγορα, πόσο αποτελεσματικά, πόσο συνεργατικά, θα αντιδράσει για να το αξιοποιήσει.

Καταλήγοντας ο κ. Αγοραστός τόνισε ότι «το πρόγραμμα ήρθε στην κατάλληλη στιγμή, ήρθε την ώρα που χρειάζεται η χώρα μας τέτοια προγράμματα για να δημιουργήσει μία καλύτερη συνθήκη ζωής και εισόδημα για τους συνανθρώπους μας». Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, ο οποίος σημείωσε πως «ένας νέος αγώνας ξεκινά εδώ, σήμερα, από το Κιλελέρ. Ένας κοινός αγώνας του υπουργείου, της περιφέρειας και των δήμων, για να φέρουμε την ανάπτυξη και να γυρίσουμε πίσω σε κανονικούς ρυθμούς και να φέρουμε πίσω αυτά τα οποία μας λείπουν»

Τα έργα της Μαγνησίας

Συνολικά 15 έργα, εκ των οποίων τρία αγροτικής οδοποιίας, ένα αντιπλημμυρικό, 4 αποχέτευσης, 6 ύδρευσης και ένα κτιριολογικό, έχουν ενταχθεί στο «Αντώνης Τρίτσης» και συγκεκριμένα:

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΙΑ

  • Ασφαλτόστρωση υφιστάμενου Δρόμου Ελαιοτριβείο Αντωνίου – Κεραμωτό – Μαρκ – Χονδρογιώργη – Περιβολιού, Δήμος Σκοπέλου, 868.000 €
  • Βελτίωση αγροτικής οδού στη θέση «Πλατάνια Ρέμα – Γαλή Κονάκια – Βράχος» της Δ.Κ. Αλμυρού, Δήμος Αλμυρού, 868.000€
  • Βελτίωση προσβασιμότητας γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων Δήμου Βόλου, Δήμος Βόλου, 868.000 €

ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ

  • Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στο υδατόρεμα Κερασιώτη, Περιφέρεια Θεσσαλίας, 3.400.000 € ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ
  • Δίκτυα αποχέτευσης ακαθάρτων και εγκαταστάσεις επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων Τ.Δ. Γλώσσας Σκοπέλου, Δ.Ε.Υ.Α Σκοπέλου, 4.245.500 €
  • Αναβάθμιση της ΕΕΛ Βόλου, Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Β., 2.593.243,64 €
  • Έργο αποχέτευσης και επέκτασης ΕΕΛ περιοχής Κουκουναριών – Τρούλου Σκιάθου, Δ.Ε.Υ.Α Σκιάθου, 3.780.000,00 €
  • Δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων Αγ. Γεωργίου και Αερινού και αγωγών μεταφοράς, Δ.Ε.Υ.Α Ρήγα Φεραίου, 2.400.000,00 €

ΚΤΙΡΙΑ

  • Ανέγερση δημοτικού καταστήματος Αργαλαστής, Δήμου Νοτίου Πηλίου (β φάση: ολοκλήρωση εργασιών), Δήμος Νοτίου Πηλίου, 950.143,75 €

ΥΔΡΕΥΣΗ

  • Αντικατάσταση δικτύου αμιαντοσωλήνων οικισμού Νέου Κλήματος, Δ.Ε.Υ.Α Σκοπέλου, 1.215.000 €
  • Προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος τηλελέγχου τηλεχειρισμού και ελέγχου διαρροών δικτύων ύδρευσης Δ.Ε. Μακρινίτσας, Πορταριάς, Ιωλκού, Αγριάς, Αρτέμιδας του Δήμο Βόλου, Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Β., 2.634.100 €
  • Συμπληρωματικά έργα ύδρευσης πόλης Σκιάθου, Δ.Ε.Υ.Α Σκιάθου, 970.000 €
  • Εκσυγχρονισμός Υποδομών ύδρευσης για την εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας και ποιότητας ύδατος για ανθρώπινη κατανάλωση, Δ.Ε.Υ.Α Ρήγα Φεραίου, 3.000.000 €
  • Υποδομές ύδρευσης για την εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας και ποιότητας ύδατος στο Δήμο Νοτίου Πηλίου, Δήμος Νοτίου Πηλίου, 3.626.376 €
  • Έργα ύδρευσης Δήμου Αλοννήσου – εσωτερικά δίκτυα, Δήμος Αλοννήσου, 2.661.290,32 €.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου