ΤΟΠΙΚΑ

Αν. Βολιώτης: «Εάν εφαρμοστεί ως έχει, θα χρειαστούμε νέες φυλακές»

αν-βολιώτης-εάν-εφαρμοστεί-ως-έχει-θ-588472

Σχολιάζει για το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο σχετικά με τον Ποινικό Κώδικα ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις και αυξημένης έντασης συζητήσεις στον χώρο της δικαιοσύνης έχουν προκαλέσει οι υπό διαβούλευση ριζικές αλλαγές που επιφέρει το νομοσχέδιο τροποποίησης του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Το νομοσχέδιο βρίσκεται στο «κιάλι» του δικηγορικού κλάδου και συναντά επιμέρους αντιδράσεις, προβληματισμό, αντίθετες απόψεις ή και σύμφωνες σε άλλα σημεία. Τις απόψεις του σχετικά με το νομοσχέδιο καταθέτει σήμερα, σε συνέντευξή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Αναστάσιος Βολιώτης. Μεταξύ των άλλων, εκφράζει την άποψη ότι η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης θα καταγράψει επιμελώς τα ζητήματα που αναδεικνύονται και καταθέτει τη διαφωνία του ως προς την πρόβλεψη να αντιμετωπίζονται ως πλημμέλημα οι μολότοφ, καθώς και ως προς την κατάργηση του αυτεπάγγελτου της δίωξης κλοπής. Αναφέρει δε πως εάν το νομοσχέδιο εφαρμοσθεί ως έχει θα βρεθούμε στην ανάγκη να δημιουργήσουμε νέες φυλακές…

Συνέντευξη στη ΒΑΣΩ ΣΑΜΑΚΟΒΛΗ

Ολο το φάσμα του Ποινικού Κώδικα και τον τρόπο εφαρμογής του ακουμπά το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που τέθηκε προ ημερών σε διαβούλευση, έχοντας από την πρώτη στιγμή προκαλέσει έντονες συζητήσεις. Ποια είναι, κύριε Βολιώτη, η δική σας τοποθέτηση στο νομοσχέδιο για τις τροποποιήσεις στον Π.Κ. και στην Ποινική Δικονομία;

Είναι πολύ νωρίς να τοποθετηθούμε για το νομοσχέδιο, τη στιγμή που δεν έχει την τελική του μορφή. Φαίνεται ότι γίνεται προσπάθεια να εμφανισθεί ένα σύγχρονο νομοσχέδιο και εύχομαι η χώρα μας να το αποκτήσει λαμβάνοντας υπόψη τα ισχύοντα στα ευνομούμενα ευρωπαϊκά κράτη, αλλά μην παραγνωρίζοντας και τις ιδιαιτερότητες της πατρίδας μας.

Ως προς τη διαβούλευση, πώς βλέπετε να εξελίσσεται;

Ορθώς τέθηκε σε διαβούλευση το νομοσχέδιο και μάλιστα έχουν αρχίσει να γίνονται παρεμβάσεις και ορθώς ο κ. υπουργός Δικαιοσύνης, ακούγοντας ήδη πολλές σοβαρές και επιστημονικές επικρίσεις, που αντέδρασαν αστραπιαία για τις τροποποιήσεις σε μερικά άρθρα (όπως π.χ. η δραστική μείωση στο μισό του πλαισίου ποινής για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, η ποινική αντιμετώπιση της παραβίασης του απορρήτου τηλεφωνικής επικοινωνίας, αλλά και η οριοθέτηση του αδικήματος του βιασμού) άφησε να εννοηθεί από την πρώτη ημέρα της διαβούλευσης ότι θα προβεί στις αναγκαίες και ενδεδειγμένες αλλαγές, αφού εξαντληθεί κάθε επιστημονικός διάλογος σε καλόπιστη, θέλω να πιστεύω, βάση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η προσπάθεια εκσυχρονισμού του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας είχε αρχίσει εδώ και χρόνια από επιτροπές που συμμετείχαν διαπρεπείς νομικοί, όπως για παράδειγμα ο αείμνηστος καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσ/νίκης Ιωάννης Μανωλεδάκης και ο αρεοπαγίτης Μιχάλης Μαργαρίτης, καθώς και πολλοί άλλοι θεράποντες της Δικαιοσύνης.

Μπορείτε να μας πείτε πώς βλέπετε την κατάργηση των Πταισματοδικείων;

Κατά την άποψή μου η κατάργηση δεν εξυπηρετεί τίποτε. Ισχυρίζομαι αυτό καθ’ όσον η απονομή Δικαιοσύνης απο τον πταισματοδίκη είναι ταχυτάτη και σε μία δικάσιμο ο πολίτης έχει απόφαση. Αν αντί του ακροατηρίου του Πταισματοδικείου επιλεγεί η επιβολή προστίμου κατά του οποίου θα επιτρέπεται προσφυγή στα Διοικητικά Δικαστήρια, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο χρονοβόρα και δαπανηρή θα είναι η όλη διαδικασία. Αλλη λύση θα περίμενα και όχι την κατάργηση των Πταισματοδικείων.

Ενα από τα σημεία του νομοσχεδίου, που έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, αποτελεί η μετατροπή από κακούργημα σε πλημμέλημα της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών (μολότοφ κ.λπ.). Πώς το κρίνετε;

Νομίζω ότι είναι ατυχές να μιλάμε για μετατροπή σε πλημμέλημα του κακουργήματος της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών. Ο Ελληνας δεν είναι εκδικητικός, αλλά θέλει μια ποινή ανάλογη της βαρύτητας της πράξης. Το να κατασκευάζεις μια μολότοφ και να καταστρέφεις ένα αυτοκίνητο, ένα σπίτι, ένα κατάστημα και γενικώς να καταστρέφεις ξένη περιουσία (ιδιωτική ή δημόσια), ενώ παράλληλα να προκαλείται και κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές, είναι κατακριτέο και ποινικώς αποδοκιμαστέο από όλους και συνεπώς νομίζω ότι η προβλεπόμενη ποινή θα έπρεπε να είναι η ανάλογη.

Πιστεύετε ότι με αυτό το νομοσχέδιο θα υπάρξει αποσυμφόρηση στις φυλακές;

Απεναντίας, αν εφαρμοσθεί ως έχει ήδη οι υπάρχουσες φυλακές δεν θα μπορούν να «φιλοξενήσουν» άλλους, πέραν των 12.000 που υπάρχουν σήμερα και με δεδομένο ότι χωρητικότητα των φυλακών της χώρας είναι μόλις για 8.500 άτομα.

Με τη μη μετατροπή των ποινών θα υπάρξει απώλεια εσόδων για το κράτος;

Αναμφισβήτητα θα υπάρξει απώλεια, καθόσον ποινή μέχρι τρία χρόνια θα αναστέλλεται αυτεπάγγελτα. Αντίστοιχα, για ποινές άνω των τριών ετών, τη στιγμή που δεν θα μετατρέπεται η ποινή φυλάκισης και το Δικαστήριο θα επιβάλλει ποινή είναι υποχρεωμένος ο καταδικασθείς να οδηγηθεί στις φυλακές. Εδώ θα πρέπει να περιμένουμε μεγάλες τροποποιήσεις για να μη βρεθούμε στην ανάγκη να κάνουμε και άλλες φυλακές, γιατί δεν θα χωράνε οι ήδη κορεσμένες. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημανθεί αν τα Δικαστήρια προτιμούν (λόγω της μη μετατροπής) να επιβάλλουν χρηματική ποινή και με αυτόν τον τρόπο να υπάρχει περιορισμένη απώλεια.

Μεγάλη συζήτηση γίνεται για τη μη αυτεπάγγελτη δίωξη του αδικήματος της κλοπής. Τι έχετε να σχολιάσετε;

Είμαι της άποψης ότι το σχετικό άρθρο που αναφέρεται στην κατάργηση του αυτεπάγγελτου της δίωξης της κλοπής (που διαφωνώ κάθετα) θα συζητηθεί κατά τη διαβούλευση κατά κόρον και θα δοθεί η δέουσα νομική αντιμετώπιση.

Πιστεύετε ότι υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα στην κατάθεση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου τη σημερινή εποχή;

Γνωρίζω τους συμμετέχοντες στις ειδικές νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, τη νομική τους παιδεία, το ήθος τους και την επιστημοσύνη τους και θεωρώ ότι δεν μπορεί να φανταστεί κανείς πολιτική σκοπιμότητα. Θέλω να πιστεύω ότι η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης θα καταγράψει επιμελώς τα ζητήματα που ήδη ανεδείχθησαν και θα αναδειχθούν από τη μελέτη του νομοσχεδίου, αλλά και από τη διαβούλευση και θα ετοιμάσει νέες προτάσεις προς τις άνω επιτροπές για το καλό της Δικαιοσύνης, που όλοι αναγνωρίζουμε ως το τελευταίο οχυρό της Δημοκρατίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου