ΤΟΠΙΚΑ

Αμερικάνοι και Κινέζοι μαθητές θα φιλοξενηθούν στον Βόλο

αμερικάνοι-και-κινέζοι-μαθητές-θα-φιλ-616749

Μαθητές και ενήλικες από την Ινδονησία, την Κίνα και την Αμερική αναμένεται να επισκεφτούν τον Βόλο στο πλαίσιο του προγράμματος εκπαιδευτικών ανταλλαγών που υλοποιείται επί σειρά ετών με την συμμετοχή μαθητών από Ελλάδα και το εξωτερικό. Δρόμους τουριστικής ανάπτυξης και εδραίωσης των δεσμών φιλίας μεταξύ των λαών ανοίγει η δράση του Συλλόγου Διεθνών Ανταλλαγών – Ελλάς (YFU Greece) που αναπτύσσει διεθνή δράση έχοντας ως βάση τον Βόλο.

Ο Σύλλογος Διεθνών Ανταλλαγών – Ελλάς (YFU Greece), που έκοψε την πίτα την περασμένη Κυριακή, είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός που εδρεύει στο Βόλο. Η YFU International και ο τοπικός σύλλογος YFU Greece, έχουν ως στόχο την ανταλλαγή μαθητών ηλικίας 13 -17 χρονών, με σκοπό την διεθνή κατανόηση, κουλτούρα, τρόπου ζωής και δημιουργία φιλίας μεταξύ των λαών.

Η Ελλάδα στέλνει κατά κύριο λόγο μαθητές στην Αμερική για μια σχολική χρονιά, και δέχεται μαθητές από όλο τον κόσμο, αντίστοιχα, κυρίως από Αμερική και Κίνα για δύο εβδομάδες, στην περίοδο του καλοκαιριού, και στο διάστημα 15 – 30 Ιουλίου. Στο συγκεκριμένο διάστημα οι αλλοδαποί νέοι φιλοξενούνται από οικογένειες του Βόλου και άλλων περιοχών, συλλέγουν εμπειρίες για τον τρόπο ζωής, την κουλτούρα, την ιστορία και την οικογενειακή ζωή, συμμετέχοντας σε ταξίδια, δραστηριότητες και επισκέψεις σε μουσεία, μέρη ιστορικού ενδιαφέροντος, κλπ.

«Φέτος περιμένουμε 7 παιδιά από Αμερική, και άλλα 7 από Κίνα» ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Χαρά Φιλιππιτζή «ψυχή» του Συλλόγου που εδρεύει στον Βόλο, ενώ προσέθεσε ότι «για πρώτη φορά θα συμμετάσχουν φέτος στο πρόγραμμα εκπαιδευτικών ανταλλαγών και μαθητές από την Ινδονησία, καθώς εκδηλώθηκε ήδη ανάλογο ενδιαφέρον».

Γνωριμία με κουλτούρες και λαούς

Οι συμμετέχοντες είναι μεμονωμένα άτομα και οικογένειες που επιθυμούν να γνωρίσουν από κοντά τον παλμό της καθημερινότητας της πόλης αλλά και να διευρύνουν το γνωστικό τους πεδίο με δημιουργικές δραστηριότητες.

Το πρόγραμμα ανταλλαγών ξεκίνησε ήδη από την δεκαετία του ’70 και έχουν συμμετάσχει πλήθος Βολιωτών εφήβων και νέων ηλικίας 13 έως 18 ετών οι οποίοι ταξίδεψαν στην Αμερική και γνώρισαν την κουλτούρα και την εκπαιδευτική διαδικασία της χώρας, συνεχίζοντας στην πορεία τις σπουδές τους σε Αγγλόφωνα Πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Η κ. Φιλιππιτζή, η οποία εργάστηκε επί πολλά χρόνια ως καθηγήτρια Αγγλικών συμμετείχε επίσης στο πρόγραμμα ανταλλαγών και όπως αναφέρει είχε ταξιδέψει στην Αμερική όταν ήταν μαθήτρια Λυκείου.

Αναλύοντας το πρόγραμμα δράσης και την φιλοσοφία των εκπαιδευτικών ανταλλαγών που υλοποιεί η Youth For Understanding, η μεγαλύτερη διεθνής οργάνωση ανταλλαγής μαθητών Λυκείου σε όλο τον κόσμο, η Βολιώτισσα καθηγήτρια Αγγλικών υπογραμμίζει ότι «σκοπός των ανταλλαγών είναι η δημιουργία πνεύματος φιλίας, κατανόησης και συνεργασίας ανάμεσα στους νέους ανθρώπους όλου του κόσμου».

Στην διάρκεια της παραμονής τους στον Βόλο, οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα ανταλλαγών έχουν την δυνατότητα να πραγματοποιήσουν βιωματικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες που περιλαμβάνουν, εκτός των άλλων, την γνωριμία με τοπικές επιχειρήσεις, τοπικά προϊόντα και τουριστικούς προορισμούς.

Δημιουργούν δεσμούς φιλίας

Τα προγράμματα της YFU προορίζονται για νέους και νέες που σχεδιάζουν αργότερα να σπουδάσουν σε πανεπιστήμια, κυρίως της Αγγλίας και της Αμερικής ή που φιλοδοξούν να κάνουν καριέρα σε τομείς όπως η Τεχνολογία, οι Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές, η Διοίκηση και ο Προγραμματισμός Επιχειρήσεων, το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, ο Τουρισμός, οι Ξένες Γλώσσες, η Διπλωματία, ο Αθλητισμός, προκειμένου να εργαστούν στο εξωτερικό ως ομότιμα μέλη, με τους ίδιους όρους και αμοιβές.

Οι μαθητές φιλοξενούνται από τοπικές οικογένειες, παρακολουθούν το τοπικό σχολείο, μαθαίνουν τον τρόπο ζωής, την γλώσσα και την κουλτούρα της χώρας που επισκέπτονται ως μέλη της, κι όχι ως απλοί τουρίστες. Αυτό τους κάνει πολίτες του κόσμου, με μια γενικότερη μόρφωση και κατανόηση του κόσμου που ζούμε, ανοιχτούς στην πολυπολιτισμικότητα και την διαφορετικότητα, στοιχεία απαραίτητα στην εποχή μας που αλλάζουν με ταχύτατους ρυθμούς.

«Ταυτόχρονα στην Ελλάδα δεχόμαστε παιδιά από άλλες χώρες, αρχικά από Αμερική, από χώρες της Ευρώπης και τελευταία της Ασίας, συγκεκριμένα από την Κίνα, που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν μια χώρα με μακραίωνη ιστορία, κουλτούρα και πολιτισμό όπως η Ελλάδα» υπογραμμίζει η κ. Φιλιππιτζή.

Καλοκαιρινό πρόγραμμα

Στην Ελλάδα λειτουργεί μόνον καλοκαιρινό πρόγραμμα, διάρκειας 2-5 εβδομάδων. Κατά την διάρκεια του προγράμματος οι ξένοι μαθητές παρακολουθούν διαλέξεις πάνω στον αρχαίο πολιτισμό και την Ελληνική ιστορία, επισκέπτονται μουσεία, χώρους αρχαιολογικούς όπως Δελφούς, Παρθενώνα, Βεργίνα, θρησκευτικούς όπως τα Μετέωρα, αλλά και νησιά όπως η Σκιάθος και Σαντορίνη. Τα παιδιά των οικογενειών που φιλοξενούν τα παιδιά, πολύ συχνά ακολουθούν, ακούγοντας και μιλώντας Αγγλικά, κυρίως.

«Η βάση μας είναι στο Βόλο, αλλά οι μαθητές μπορούν να φιλοξενηθούν σε όλη την Ελλάδα, όπου υπάρχει οικογένεια που θα ήθελε να φιλοξενήσει» αναφέρει η υπεύθυνη του προγράμματος που προσελκύει το ενδιαφέρον μαθητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό και τοποθετεί τον Βόλο στο επίκεντρο των δημιουργικών δράσεων και προτάσεων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου