ΤΟΠΙΚΑ

Ποινή φυλάκιση και πρόστιμο σε 28χρονο που εγκατέλειψε το σκύλο του

ποινή-φυλάκιση-και-πρόστιμο-σε-28χρονο-π-655389

«Καμπάνα» χθες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου σε 28χρονο Βούλγαρο, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για παραβίαση του νόμου για τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς. O 28χρονος βρέθηκε κατηγορούμενος, όταν διαπιστώθηκε ότι εγκατέλειψε τον σκύλο του στον δρόμο.

Καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης ενός έτους και χρηματική ποινή 5.000 ευρώ, ενώ δεν του αναγνωρίστηκε ούτε το ελαφρυντικό των μη ταπεινών αιτίων.

Από την ακροαματική διαδικασία προέκυψε ότι τον Απρίλιο του 2018 ο κατηγορούμενος εγκατέλειψε τον σκύλο του ράτσας ροτβάιλερ στον δρόμο.

Το ταλαιπωρημένο ζώο εντοπίστηκε τελικά από το Γραφείο Αδέσποτων του Δήμου Βόλου, περισυλλέχθηκε και μεταφέρθηκε στο καταφύγιο αδέσποτων ζώων στις Γλαφυρές.

Στην πορεία ο Δήμος Βόλου αναζήτησε και βρήκε τα στοιχεία του κατόχου του ζώου και κίνησε εναντίον του τις προβλεπόμενες ενέργειες.

Εναντίον του ιδιοκτήτη του ζώου σχηματίστηκε δικογραφία, καθώς η εγκατάλειψη ζώου συνιστά ποινικό αδίκημα και χθες ο 28χρονους Βούλγαρος δικάστηκε.

Πάντως, ο δικηγόρος του 28χρονου που τον εκπροσώπησε στο Δικαστήριο ισχυρίστηκε ότι ο κατηγορούμενος δεν είχε σκοπό να εγκαταλείψει το ζώο του, αλλά δεν είχε πού να το αφήσει για το διάστημα που θα απουσίαζε.

Μάλιστα επισήμανε ότι ο 28χρονος θέλει να πάρει πίσω τον σκύλο του, ο οποίος συνεχίζει να φιλοξενείται μέχρι σήμερα στο καταφύγιο αδέσποτων και τόνισε ότι ενδιαφερόταν για το ζώο για το οποίο είχε φροντίσει να είναι τσιπαρισμένο.

Οι ισχυρισμοί του συνηγόρου υπεράσπισης δεν έγιναν δεκτοί από το Δικαστήριο που καταδίκασε τον κατηγορούμενο.

Ο νόμος 4029 του 2012 μεριμνά για την προστασία των δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων συντροφιάς από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση για κερδοσκοπικό σκοπό.

Ο νόμος προβλέπει ότι ένας ιδιοκτήτης ζώου οφείλει να μην εγκαταλείπει το ζώο του, ενώ σε περίπτωση που επιθυμεί να αποχωριστεί το ζώο συντροφιάς, τότε πρέπει να γνωστοποιεί στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου του τόπου κατοικίας του την πρόθεσή του αυτή και να παραδίδει το ζώο σε αυτόν έχοντας λάβει από πιστοποιημένο κτηνίατρο αντίγραφο της μεταβολής της εγγραφής του ζώου στη διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς. Οι παραβάτες αυτού του νόμου τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης ενός έτους και χρηματική ποινή από 5.000 ευρώ έως 15.000 ευρώ.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου