ΤΟΠΙΚΑ

Σχολείο των πολιτών το 1ο Γυμνάσιο Βόλου

σχολείο-των-πολιτών-το-1ο-γυμνάσιο-βόλο-671529

Τιμητική διάκριση για την υποδειγματική δραστηριοποίηση εκπαιδευτικών, μαθητών και των οικογενειών τους σε κοινωνικά θέματα

Ο τιμητικός τίτλος «Σχολείο των πολιτών» απονεμήθηκε στο 1ο Γυμνάσιο Βόλου ύστερα από ένα τριετή κύκλο επιμόρφωσης και δράσεων σε κοινωνικά ζητήματα. Ο τίτλος απονεμήθηκε για την υποδειγματική δραστηριοποίηση των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους σε συνεργασία με κοινωνικούς εταίρους, που ανέπτυξαν εθελοντικές δράσεις προσφοράς στο πλαίσιο του προγράμματος «Νοιάζομαι και Δρω» που στοχεύει στην καλλιέργεια του εθελοντισμού, της αλληλεγγύης και της συνείδησης του ενεργού πολίτη στους μαθητές.

Και φέτος οι 57 μαθητές και 6 εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Νοιάζομαι και Δρω» (Ξυραφάκη Σοφία, Κινδαλή Αθανασία, Πανηγυριτζόγλου Αθηνά, Τριανταφύλλου Σταματία, Αναστασοπούλου Γεωργία και Τζώρτζη Συραϊνα) αγγίζοντας την ανθρωπιστική και κοινωνική πλευρά του εθελοντισμού, πραγματοποίησαν δύο βιωματικές δράσεις στο ίδρυμα «Ασπρες Πεταλούδες» και στο Γηροκομείο Βόλου.

Στο ίδρυμα «Ασπρες Πεταλούδες» -που ιδρύθηκε το 1974 με σκοπό την περίθαλψη και φροντίδα παιδιών με νοητική υστέρηση, ψυχικές διαταραχές, επιληψία, αυτισμό, εγκεφαλοπάθειες, κινητικές δυσκολίες και αισθητηριακές διαταραχές- η ομάδα τού «Νοιάζομαι και Δρω» πρόσφερε τρόφιμα και χρήματα για τη λειτουργία του ιδρύματος. Οι υπεύθυνοι έδειξαν στους μαθητές και καθηγητές τους χώρους όπου ζουν οι τρόφιμοι και τους παρέχονται βασικές θεραπευτικές υπηρεσίες, με έμφαση στους πρότυπους χώρους του πολυαισθητηριακού περιβάλλοντος και στις ανακαινισμένες εγκαταστάσεις που πραγματοποιήθηκαν χάρη στην ευγενική δωρεά του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Στη συνέχεια οι μαθητές του σχολείου κέρασαν τους τροφίμους του ιδρύματος, ζωγράφισαν μαζί τους χριστουγεννιάτικες κάρτες, έπαιξαν, τραγούδησαν τα κάλαντα, χόρεψαν και όλοι μαζί αγκαλιασμένοι αντάλλαξαν ευχές για το νέο έτος.

Η επίσκεψη στο Γηροκομείο, που πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, είχε ως στόχο αφενός τη δωρεά τροφίμων και χρημάτων που συγκέντρωσαν οι μαθητές του σχολείου, αφετέρου τη ψυχαγωγία των ηλικιωμένων του Γηροκομείου. Οι μαθητές τραγούδησαν γιορτινά τραγούδια, διάβασαν χριστουγεννιάτικα κείμενα και οι ηλικιωμένοι με τη σειρά τους τραγούδησαν παραδοσιακούς σκοπούς, μοιραστήκαν με τα παιδιά αναμνήσεις αλλά και συνταγές μαγειρικής! Μία μαθήτρια ντυμένη Αη – Βασίλης μοίρασε κεράσματα σε όλους και η επίσκεψη τελείωσε με ευχές, σφιχτές αγκαλιές και υπόσχεση να ξαναβρεθούν σύντομα.

Οι μαθητές μέσω της αλληλεγγύης και της προσφοράς προς τον συνάνθρωπό τους ένιωσαν έντονη συγκίνηση και χαρά και εξέφρασαν την επιθυμία να συμμετέχουν σε μελλοντικές δράσεις του προγράμματος σε κοινωνικό, αλλά και σε πολιτιστικό επίπεδο.

Χριστουγεννιάτικο μπαζάρ

Οπως κάθε χρόνο έτσι φέτος, πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων, στήθηκε στους χώρους του σχολείου το χριστουγεννιάτικο μπαζάρ.

Διοργανωτές ήταν οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου.

Έφεραν γλυκίσματα, φαγητά, στολίδια, παιχνίδια και φυσικά όλη τους την καλή διάθεση και ζωντάνια για προσφορά.

Κάθε χρόνο την τελευταία ημέρα, πριν κλείσει το σχολείο για τις διακοπές των Χριστουγέννων, το μπαζάρ στήνεται σε συνδυασμό με τη χριστουγεννιάτικη γιορτή και τη συλλογή τροφίμων και ρούχων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου