ΤΟΠΙΚΑ

Αναδεικνύει τα βότανα Πηλίου

αναδεικνύει-τα-βότανα-πηλίου-694225

Η Μαρία Ζαφειρίου αναπτύσσει εναλλακτικές τουριστικές δράσεις έχοντας ως ορμητήριο τον Λαύκο

Τον φυσικό πλούτο του Πηλίου αναδεικνύει η Μαρία Ζαφειρίου, προτρέποντας Ελληνες και ξένους επισκέπτες να γνωρίσουν τα χιλιάδες βότανα και αρωματικά του Πηλίου που είναι γνωστά από την εποχή του Κενταύρου Χείρωνα. Πρόσφατα, στην έκθεση «Philoxenia» της Θεσσαλονίκης παρουσίασε τον πλούτο του Πηλίου, μαζί τον βραβευμένο μάστερ σεφ Τιμολέοντα Διαμαντή, πλαισιώνοντας γευστικά τη συμμετοχή των Δήμων Βόλου, Ζαγοράς – Μουρεσίου, Νοτίου Πηλίου και της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εχοντας ως οδηγό το μεράκι και την αγάπη της για την φύση, αναπτύσσει εναλλακτικές τουριστικές δραστηριότητες, που συνδυάζονται με σεμινάρια και μαγειρική στη φύση.

Δέκα χρόνια μετράει η συγκεκριμένη δραστηριότητα, που έχει ήδη αποκτήσει πολλούς ένθερμους φίλους από διάφορες χώρες του εξωτερικού, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ.

Τα γκρουπ των επισκεπτών του Πηλίου που είναι λάτρεις της φύσης, έχουν την δυνατότητα να γνωρίσουν την προίκα του Πηλίου, να περπατήσουν σε παραδοσιακά μονοπάτια, να μυρίσουν και να γευτούν βότανα και αρωματικά που «απογειώνουν» γλυκές και αλμυρές δημιουργίες, σε συνδυασμό με την άσκηση στην φύση.

Η Μαρία Ζαφειρίου, με ρίζες από το Πήλιο, δεν ακολουθεί την πεπατημένη, αλλά προτείνει εναλλακτικές δραστηριότητες που αναπτύσσονται σε μια ευρεία χρονική περίοδο. «Δραστηριοποιούμαι κυρίως στις περιόδους που το Πήλιο δεν έχει υψηλό τουρισμό, από Μάρτιο μέχρι Νοέμβριο – Δεκέμβριο, ανάλογα με τον καιρό», αναφέρει η ίδια στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Η συγκεκριμένη δραστηριότητα ξεκίνησε πριν εγκατασταθεί στο Πήλιο, στην περιοχή του Λαύκου, όπου διατηρεί σπίτι. «Η θητεία μου στο χώρο μετράει χρόνια, όσο και η αγάπη μου για το βουνό, πολύ πριν εξελιχθεί επαγγελματικά», αναφέρει.

Ακολουθώντας τις οικογενειακές ρίζες επέστρεψε στο Πήλιο, και μετά από μια επιτυχημένη διαδρομή στον χώρο του μάρκετιγκ, αποφάσισε να ασχοληθεί με τα βότανα, μοιράζοντας τον χρόνο της ανάμεσα στον Λαύκο και την Θεσσαλονίκη.

Αγροτουρισμός για όλους

Η δυναμική Πηλιορείτισσα αφιέρωσε τον χρόνο και την αγάπη της στον αγροτουρισμό, εμπλουτίζοντας, στο μεταξύ, τις γνώσεις της, ως διδασκόμενη στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή και διδάσκουσα στην συνέχεια, στο τμήμα που δημιουργήθηκε στον Βόλο.

Ανοιξε έναν καινούργιο δρόμο για τους επισκέπτες του Πηλίου, γνωστό και γνώριμο, ωστόσο, για τους γηγενείς, οι οποίοι είναι γνώστες των βοτάνων και των αρωματικών φυτών. «Ξεκίνησα περισσότερο από την αγάπη και την ανάγκη να μοιράζομαι την αγάπη μου για την φύση, με ανθρώπους που έχουν ανάλογα ενδιαφέροντα», υπογραμμίζει.

Η προσπάθειά της άρχισε να γίνεται γνωστή στο εξωτερικό με την βοήθεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, και δραστηριότητες όπως η πενθήμερη εξόρμηση στην φύση που σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία την περασμένη άνοιξη. «Ξεκινήσαμε με περπάτημα από την Κάτω Γατζέα, Πινακάτες, Βυζίτσα, Μηλιές, Νοεοχώρι, Συκή, Ξινόβρυση, Αργαλαστή για να καταλήξουμε περνώντας απ’ το Λαύκο, στον Πλατανιά. Η συγκεκριμένη δράση πραγματοποιήθηκε για να δούμε πόσες δραστηριότητες μπορούμε να αναπτύξουμε στην φύση και πως αλλάζει η διάθεσή μας, παρατηρώντας τις εναλλαγές των εικόνων», αναφέρει.

Τουρίστες από Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Γαλλία αλλά και Ισραήλ, περπατούν στο Πήλιο ανά ομάδες, ανακαλύπτοντας τον φυσικό πλούτο που δεν αφήνει κανένα ασυγκίνητο.

«Κάνουμε εργαστήρια και δράσεις σε κλειστούς ή ανοιχτούς χώρους, μαθαίνουμε πώς να χρησιμοποιούμε βότανα και αρωματική στην καθημερινότητά μας. Προσπαθώ να δείξω πως μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε στην διατροφή μας, για να αρωματίσουν ή να απογειώσουν τις γεύσεις και να μας δώσουν παράλληλα και τα οφέλη τους», επισημαίνει.

Γεύσεις και αρώματα

Πειραματίζεται με την κουζίνα, προσθέτοντας βότανα και αρωματικά σε παραδοσιακές συνταγές αλλά και σε δημιουργίες δικής της έμπνευσης, που αποσπούν τα ενθουσιώδη σχόλια των επισκεπτών του Πηλίου, στα πικ νικ που διοργανώνει.

«Ας μην ξεχνούμε ότι με την λεβάντα μπορούμε να αρωματίσουμε γλυκά και να παρασκευάσουμε διάφορα εδέσματα» αναφέρει η κ. Ζαφειρίου, η οποία έχει δημιουργήσει μεγάλη γκάμα από συνταγές βασισμένες στην σοφία της φύσης. «Μπορούμε να αντλήσουμε πολλές γνώσεις από την φύση, αρκεί να την αγαπάμε και να την σεβόμαστε», υπογραμμίζει.

Υπάρχουν γκρουπ ξένων επισκεπτών που έρχονται στο Πήλιο για την συγκεκριμένη δράση και εντυπωσιάζονται από τη ρίγανη, την λεβάντα, το θυμάρι, το φλισκούνι, την άγρια μέντα. Εντυπωσιάζονται από την ανεξάντλητη γκάμα των βοτάνων, που έχουν όλα θεραπευτικές ιδιότητες.

Πολλά βότανα έχουν ευεργετικές ιδιότητες και αποτελούν την βάση για ιδανικά χειμωνιάτικα ροφήματα. Τσάι του βουνού, μέντα, θυμάρι, χαμομήλι, ευκάλυπτος, σαμπούκος, έχουν ευεργετικές ιδιότητες. Το θυμάρι, ειδικότερα, είναι αποτελεσματικό για τον πονόλαιμο και τον βήχα, ο σαμπούκος, παράλληλα, βοηθάει την απόχρεμψη. «Η ρίγανη είναι εξαιρετικό βότανο πολλαπλών χρήσεων», όπως αναφέρει η ίδια.

Δίνει συμβουλές και συνταγές από τη φύση

Συμβουλές και συνταγές με φυσικά αρώματα προτείνει στους αναγνώστες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ η Μαρία Ζαφειρίου, ξεφυλλίζοντας το πολυσέλιδο άλμπουμ των γνώσεων που έχει αποκομίσει.

Με την προσθήκη λίγου φρέσκου η ξερού φασκόμηλου, κατά την παρασκευή των οσπρίων, μπορούμε να καταπολεμήσουμε το φούσκωμα, ενώ ανάλογες ιδιότητες έχει και ο μαραθόσπορος.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει, εξάλλου, το πρωινό δικής της έμπνευσης, που παρουσιάστηκε στο Food Festival του δήμου Θεσσαλονίκης, ενθουσιάζοντας όσους το γεύτηκαν. Προσθέτουμε θυμαρίσιο μέλι σε γιαούρτι στραγγιστό, ξηρούς καρπούς και μαύρη σταφίδα, απολαμβάνοντας ένα γευστικό, φυσικό πρωινό.

Δικής της έμπνευσης είναι επίσης τα μαραθομπιφτεκάκια που έχουν ως βάση τον μάραθο και παρασκευάζονται με δύο εκδοχές, είτε με κιμά, είτε με λαχανικά. Η Μαρία Ζαφειρίου προσθέτει πατάτα, τυρί και αγνό παρθένο ελαιόλαδο, για να ζυμώσει τα γευστικά μπιφτεκάκια, που ψήνονται, στην συνέχεια, στον φούρνο. Η ίδια συνταγή μπορεί να εμπλουτιστεί από φρέσκια ντομάτα τριμμένη, ψιλοκομμένη κόκκινη πιπεριά, αλλά και αυγό.

Στην γκάμα των συνταγών που προτείνει η κ. Ζαφειρίου, περιλαμβάνονται επίσης τα αρωματικά λάδια και το αρωματικό ψωμί που εμπλουτίζει το καθημερινό γεύμα με αρώματα της φύσης.

Παράλληλα, παρασκευάζει καλλυντικά με βάση τα βότανα και τα αρωματικά του Πηλίου, τα οποία έχουν ήδη αποκτήσει φανατικούς φίλους, με απώτερο στόχο να προωθηθούν και στις αγορές του εξωτερικού στο μέλλον.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου