ΤΟΠΙΚΑ

Εργαζόμενοι εναντίον… εργαζομένων

εργαζόμενοι-εναντίον-εργαζομένων-695845

Υπόθεση «Κράμερ εναντίον Κράμερ» στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Δήμους. Με κατά πλειοψηφία απόφαση η εκτελεστική επιτροπή αποφάσισε να κινηθεί με εξώδικο εναντίον του Συνδικάτου ΟΤΑ Μαγνησίας, το οποίο το προηγούμενο διάστημα προσχώρησε στη συλλογική σύμβαση εργασίας της Ομοσπονδίας για να καλυφθούν από αυτή περίπου 400 συμβασιούχοι των δήμων στη Μαγνησία. Το εξώδικο για τη διαφύλαξη της ισχύος συλλογικής σύμβασης εργασίας μόνο για τους μόνιμους στάλθηκε επίσης και στα Υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας τα οποία καλούνται να μην εφαρμόσουν… Νόμο του Κράτους, που ήδη εφαρμόζεται για τους εργαζόμενους του ΔΟΕΠΑΠ ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, εδώ και 15 ημέρες!

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Συνδικάτου ΟΤΑ Μαγνησίας, Εύη Καρυδάκη, τον περασμένο Αύγουστο αποφασίστηκε η προσχώρηση στη συλλογική σύμβαση της ΠΟΕ ΟΤΑ σύμφωνα με το δικαίωμα που δίνει ο Νόμος. «Με την ενέργεια αυτή συμβασιούχοι – μέλη του Συνδικάτου θα έχουν τα δικαιώματα της συλλογικής σύμβασης που ισχύει για το προσωπικό με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου δηλαδή ωράριο εργασίας, άδειες, μέσα ατομικής προστασίας», εξηγεί.

Η εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης για τους συμβασιούχους εργαζόμενους του ΔΟΕΠΑΠ ΔΗΠΕΘΕ Βόλου ξεκίνησε εδώ και 15 ημέρες περίπου. Το Συνδικάτο είχε κάνει δήλωση προσχώρησης, δεν εφαρμόστηκε από τον ΔΟΕΠΑΠ ΔΗΠΕΘΕ, προσέφυγε στο Υπουργείο Εργασίας και από εκεί στην Επιθεώρηση Εργασίας και πλέον οι συμβασιούχοι καλύπτονται από τη συλλογική σύμβαση εργασίας.

Όμως προχθές, στη συνεδρίασή της, η εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΕ ΟΤΑ αποφάσισε σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδικάτου ΟΤΑ Μαγνησίας, «όχι να ασχοληθεί όπως φάνηκε με κάποιο από τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν το κλάδο, αλλά να αποστείλει εξώδικο στο Συνδικάτο ΟΤΑ Ν. Μαγνησίας για το «έγκλημα» που έκανε να προσχωρήσει στη ΣΣΕ της ΠΟΕ ΟΤΑ προκειμένου να καλυφθούν από την συλλογική σύμβαση οι 400 περίπου συμβασιούχοι των δήμων στην Μαγνησία τους οποίους δεν εγγράφει ο σύλλογος που ανήκει στην ΠΟΕ ΟΤΑ. Η απόφαση για το εξώδικο πάρθηκε με τις ψήφους της Συνδικαλιστικής Ανατροπής και της ΔΑΚΕ αλλά την απόφαση αυτή χειροκρότησε και η ΑΣΚ-ΟΤΑ ως παρατηρητής της συνεδρίασης».

Σύμφωνα με την κ. Καρυδάκη το εξώδικο κοινοποιήθηκε στα υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας. «Τους καλούν να μην εφαρμόσουν Νόμο του Κράτους που εφαρμόζεται ήδη από τον ΔΟΕΠΑΠ ΔΗΠΕΘΕ Βόλου», σχολίασε.

«Τι και αν υπάρχει μια ίδια σύμβαση με της ΠΟΕ ΟΤΑ που έχει υπογράψει η ΠΟΠ ΟΤΑ; Τι και αν στην συλλογική σύμβαση της ΠΟΕ ΟΤΑ έχει προσχωρήσει και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος;

Για τις συγκεκριμένες παρατάξεις το πρόβλημα τους είναι μόνο το Συνδικάτο ΟΤΑ και αυτό θέλουν να διώξουν δικαστικά πληρώνοντας για μια ακόμη φορά με τα λεφτά των εργαζομένων δικηγόρο για να στραφούν κατά άλλων εργαζομένων. Ουσιαστικά βάζουν πλάτη στη κυβέρνηση και στους δημάρχους να δουλεύουν οι εργαζόμενοι χωρίς συλλογική σύμβαση.

Οι εκπρόσωποι της ΔΑΣ-ΟΤΑ καταψήφισαν το εξώδικο και υπερασπίστηκαν ότι οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας είναι μέσο προστασίας και όπλο όλων των εργαζομένων ανεξάρτητα από σχέση εργασίας και δεν χωράνε ιδιοκτησιακές λογικές καθώς και ότι τα σωματεία πρέπει να ανοίξουν τα καταστατικά τους γράφοντας όλους τους εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συνδικάτου.

ΕΛ. ΧΑΝ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου