ΤΟΠΙΚΑ

Νέα εμπλοκή για τον Αλατά

νέα-εμπλοκή-για-τον-αλατά-832957

Μετατέθηκε για την επόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη η συνάντηση με τον Γιώργο Σταθάκη – «Εάν δεν αλλάξει το χωροταξικό, θα προσφύγουμε στο ΣτΕ» προειδοποιεί ο Νίκος Φορτούνας

Νέα εμπλοκή για την πολύπαθη τουριστική επένδυση των 200 εκατ. ευρώ που βρίσκεται στην αναμονή για 20 χρόνια στον Αλατά. Το κρίσιμο ραντεβού που επρόκειτο να γίνει χθες μεταξύ κλιμακίου του Δήμου Νοτίου Πηλίου με επικεφαλής τον δήμαρχο Νίκ. Φορτούνα και του υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη, για το χωροταξικό σχέδιο Θεσσαλίας που αν ισχύσει θα βάλει «ταφόπλακα» στην επένδυση, άλλαξε στο παρά πέντε.

Ο κ. Φορτούνας δέχθηκε τηλεφωνική κλήση από το γραφείο του υπουργού για να διευκρινιστεί το σημείο του ραντεβού, που είχε κλειστεί την προηγούμενη εβδομάδα. Μόνο που όπως είπε ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου, το ραντεβού θα γινόταν τελικώς με υπηρεσιακούς παράγοντες κι όχι με τον υπουργό ο οποίος ήταν απασχολημένος. «Δεν δέχθηκα να συναντηθώ με υπηρεσιακούς παράγοντες. Ζήτησα να συναντηθώ με τον ίδιο τον υπουργό. Πρόκειται για μία σοβαρή επένδυση για την καθυστέρηση υλοποίησης της οποίας υπάρχουν και πολιτικές διαστάσεις. Το Κράτος ξόδεψε εκατομμύρια για την σύνταξη των ΣΧΟΟΑΠ (σχέδια οικιστικής οργάνωσης ανοιχτών πόλεων) μεταξύ των οποίων και το ΣΧΟΟΑΠ Τρικερίου – Αλατά που έρχεται να ακυρώσει το χωροταξικό σχέδιο Θεσσαλίας. Αν δεν αλλάξει το χωροταξικό σχέδιο Θεσσαλίας για τον Αλατά, με πολιτική βούληση του υπουργού, είμαστε αποφασισμένοι να προσφύγουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας», ανέφερε ο κ. Φορτούνας.

Σύμφωνα με τον ίδιο και μετά τις πιέσεις που άσκησε το ραντεβού με τον κ. Σταθάκη μετατέθηκε για την επόμενη εβδομάδα, το πιθανότερο ή την επόμενη Τετάρτη ή την επόμενη Πέμπτη.

Για την επένδυση στον Αλατά έχουν υπερπηδηθεί όλα τα εμπόδια τα τελευταία 20 χρόνια. Συντάχθηκε το ΣΧΟΟΑΠ εξαιτίας του οποίου η επένδυση φρέναρε από το ΣτΕ, αποτυπώθηκε η νησίδα ως 550 στρεμμάτων αντί 493 στρεμμάτων και δεν χαρακτηρίστηκε γαία υψηλής παραγωγικότητας για να απαγορεύονται οι επενδύσεις.

Ωστόσο το ΣΧΟΟΑΠ βρίσκεται σε εκκρεμότητα προς έγκριση από τον περασμένο Αύγουστο στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Περιφέρειας Θεσσαλίας. Κι ενώ η έγκριση του ΣΧΟΟΑΠ καθυστερεί έρχεται το νέο χωροταξικό σχέδιο Θεσσαλίας να βάλει «ταφόπλακα» με τη σημερινή του μορφή στην τουριστική επένδυση στον Αλατά.

Κι αυτό γιατί ο Αλατάς κατατάσσεται στη γ’ ζώνη όπου δεν επιτρέπονται τουριστικές επενδύσεις, αντί για την α’ ζώνη όπου εντάσσεται σχεδόν όλο το Νότιο Πήλιο.

Η αλλαγή ζώνης θα είναι το μοναδικό αίτημα που θα προβάλλει στον υπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Σταθάκη, το κλιμάκιο του Δήμου Νοτίου Πηλίου, με στόχο να ξεμπλοκάρει οριστικά η τουριστική επένδυση στη νησίδα από την εταιρεία Five Development Hellas. Η επένδυση περιλαμβάνει την κατασκευή τουριστικού συγκροτήματος πέντε αστέρων, δυναμικότητας 950 κλινών, το οποίο θα αποτελείται από ξενοδοχείο και τουριστικά χωριά.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου