ΤΟΠΙΚΑ

Λάβρος εναντίον του «ιερού deal»

λάβρος-εναντίον-του-ιερού-deal-833081

Ο κ. Ιγνάτιος κάνει λόγο για «απαξιωτική μεταχείριση των κληρικών» αναφερόμενος στο κοινό ανακοινωθέν πρωθυπουργού – Αρχιεπισκόπου – Συγκαλεί έκτακτη συνέλευση των κληρικών

Λάβρος κατά του προχθεσινού κοινού ανακοινωθέντος πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, κάνει λόγο για «υποδούλωση της Εκκλησίας στο Κράτος με όρους επαιτείας», διατυπώνει σφοδρές αντιρρήσεις, μεταφέροντας τις θέσεις των κληρικών της Μητρόπολης Δημητριάδος και κάνει λόγο για «απαξιωτική μεταχείριση».

Στη γραπτή δήλωση που εξέδωσε χθες, λίγες ώρες μετά το κοινό ανακοινωθέν πρωθυπουργού – Αρχιεπισκόπου, που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για τους κληρικούς και τους ιεράρχες, ο κ. Ιγνάτιος τονίζει, σε αυστηρό τόνο, ότι «συνιστά τη μεγαλύτερη και βιαιότερη αλλαγή εργασιακών σχέσεων στην ιστορία του Ελληνικού Κράτους», ενώ συγκαλεί έκτακτη σύναξη των κληρικών.

«Το αίσθημα ευθύνης και η αγωνία μας για το μέλλον της Εκκλησίας και του τόπου δεν μας επιτρέπουν να παραμείνουμε απαθείς ενώπιον των σοβαρών αυτών εξελίξεων και επικίνδυνων ανατροπών. Γι’ αυτό και συγκαλούμε έκτακτη σύναξη του ιερού κλήρου της Μητροπόλεώς μας, προκειμένου να υπάρξουν ενημέρωση, ανταλλαγή απόψεων και λήψη αποφάσεων, τις οποίες και θα καταθέσουμε στο ανώτατο διοικητικό όργανο της Εκκλησίας της Ελλάδος, την Ιεραρχία, την έκτακτη σύγκληση της οποίας άμεσα ζητούμε και αναμένουμε», τονίζει.

Μαζική απόλυση από το δημόσιο

Εμμέσως πλην σαφώς, ο επικεφαλής της τοπικής Εκκλησίας κάνει λόγο για μια απόφαση που κατέλαβε εξ απήνης τους πάντες, συμπεριλαμβανομένων των μελών της Ιεραρχίας, πολλώ δε μάλλον των κληρικών. «Χωρίς καμία γνώση των ίδιων των άμεσα ενδιαφερομένων, αποφασίστηκε, μέσα σε λίγες ώρες, η μαζική απόλυσή τους από το δημόσιο, ενώ το μελλοντικό καθεστώς εργασιακής τους απασχόλησης (ακόμα και η ίδια η επαναπρόσληψή τους στον νέο εργοδότη τους) είναι σκοτεινό και αβέβαιο, με την απώλεια επίσης εργασιακών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων να προβάλει ως ένα πολύ πιθανό σενάριο», επισήμανε.

Σε άλλο σημείο της γραπτής του παρέμβασης ο Μητροπολίτης Δημητριάδος υπογραμμίζει με νόημα: «Όσοι χαίρονται για το γεγονός αυτό ή όσοι σκέφτονται ότι άδειασαν 10.000 θέσεις του Δημοσίου, ας σκεφτούν πως ό,τι έγινε μια φορά, μπορεί να γίνει και δεύτερη. Παραδείγματος χάριν, ΝΠΔΔ είναι και οι Δήμοι, είναι και τα Πανεπιστήμια. Τώρα που βρέθηκαν η διαδικασία και ο τρόπος, τι θα σταματήσει αύριο μια κυβέρνηση να επαναλάβει το ίδιο μοτίβο απομονώνοντας μια κατηγορία εργαζομένων του Δημοσίου και οδηγώντας τη μαζικά σε ένα νέο εργασιακό καθεστώς;».

Παράλληλα, ο ίδιος σημειώνει σε οξείς τόνους ότι «10.000 οικογένειες, 10.000 Έλληνες που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στη διακονία του λαού μας δεν είναι δυνατόν να τυγχάνουν τέτοιας απαξιωτικής μεταχείρισης. Δεν είναι δυνατόν να τους αφαιρείται κάθε δικαίωμα, ακόμα και αυτό της απλής ενημέρωσης, μόνο και μόνο γιατί είναι ιερείς».

Αφαιρείται συνταγματικό δικαίωμα

Στη γραπτή δήλωσή του ο Μητροπολίτης Δημητριάδος παραθέτει όσο ορίζουν το Σύνταγμα και ο καταστατικός χάρτης, σύμφωνα με τα οποία: «Η Εκκλησία της Ελλάδος είναι Αυτοκέφαλη Εκκλησία, διοικείται από την Ιερά Σύνοδο, έχει επικεφαλής τον Ιησού Χριστό και ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος είναι πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου. Με το ισχύον καθεστώς κατοχυρώνεται η ισχύς των Πατριαρχικών Τόμων του 1851 και του 1928, δηλαδή, κατοχυρώνεται, με πολλή σοφία, η ύπαρξη της Εκκλησίας της Ελλάδος, η δημοκρατική της λειτουργία, ο σεβασμός των εκκλησιαστικών καθεστώτων και η αναντικατάστατη σχέση της με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Κάθε λέξη του Συντάγματος που αφορά στην Ορθοδοξία είναι λέξη με τεράστιο ιστορικό και πολιτισμικό βάρος, προϊόν πολύτιμης εμπειρίας, αλλά και τραυματικών γεγονότων», υπογραμμίζει.

Αίσθηση προκαλεί, εξάλλου, η αναφορά – αναδρομή σε τραγικά γεγονότα που σημάδεψαν τη νεότερη Ελλάδα.

«Ειδικά στην περίπτωση του Συντάγματος του 1975, η διατύπωση των άρθρων που αφορούν στην Εκκλησία είναι βαθύτατα επηρεασμένη από το τραυματικότατο γεγονός της επαίσχυντης επεμβάσεως της χούντας, η οποία παραβιάζοντας κάθε έννοια θρησκευτικής ελευθερίας της Εκκλησίας, οδήγησε σε ολέθριες και εθνικά ζημιογόνες καταστάσεις. Παράδειγμα, η τραγική συνέπεια του εκκλησιαστικού διχασμού της Κύπρου, που οδήγησε στον εθνικό διχασμό και εν τέλει στην τουρκική εισβολή» σημειώνει ο κ. Ιγνάτιος.

«Υποδούλωση με όρους επαιτείας»

Σε τόνους αυστηρούς, ο Σεβασμιότατος καθιστά σαφές ότι το κοινό ανακοινωθέν πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου δεν συνάδει με τις περιγραφείσες αρχές και την ιστορική εμπειρία, ενώ «υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη υποδούλωση της Εκκλησίας στο Κράτος και μάλιστα με όρους επαιτείας εξαιτίας της αιωρούμενης αβεβαιότητας ως προς την τακτική και συνεπή καταβολή της συμφωνηθείσας ετήσιας επιχορήγησης», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Επισημαίνει, ωστόσο, ότι «χωρίς οικονομική αυτοτέλεια, δεν μπορεί να υπάρξει μια ανεξάρτητη Εκκλησία της Ελλάδος. Ομως, ως Ελληνες, προτιμούμε ως εγγυητή αυτής της οικονομικής ανεξαρτησίας μας το Ελληνικό Κράτος».

Ολισθηρός δρόμος

Εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του, αλλά και τα συναισθήματα του κλήρου ο κ. Ιγνάτιος εκφράζει φόβους ότι: «Η πρόταση που περιγράφει το κοινό ανακοινωθέν θα οδηγήσει την Εκκλησία της Ελλάδος στον ολισθηρό δρόμο να αναζητά εναγωνίως και διαρκώς την αποκόμιση κερδών, είτε μέσω εταιρειών, είτε μέσω χορηγιών/επιχορηγήσεων από οποιονδήποτε που έχει τα χρήματα, ώστε να μισθοδοτεί τους κληρικούς της και να καλύπτει τις υλικές ανάγκες της».

Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι υπάρχει ο κίνδυνος να συντείνει στη μεταφορά πόρων από το κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας, στην κάλυψη αναγκών μισθοδοσίας του εφημεριακού κλήρου.

«Μια τέτοια Εκκλησία δεν είναι η Εκκλησία της Ελλάδος, δεν είναι η Εκκλησία του λαού μας. Και η Εκκλησία στην Ελλάδα είναι υπόθεση, πρώτα απ’ όλα, του λαού μας» αναφέρει ο κ. Ιγνάτιος. Στηλιτεύοντας, τέλος, τη στάση της Κυβέρνησης, υπογραμμίζει ότι: «Εκτός από όλα αυτά, όμως, υπάρχει και ένα ακόμα σημείο που εκπλήσσει δυσάρεστα όποιον πίστευε ότι μια Κυβέρνηση της Αριστεράς θα επιδείκνυε ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα εργασιακών δικαιωμάτων, εργασιακής ασφάλειας και φυσικά δεν θα συναινούσε σε απολύσεις».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου