ΤΟΠΙΚΑ

Θησαυροί της Νέας Αγχιάλου στο «σφυρί»;

θησαυροί-της-νέας-αγχιάλου-στο-σφυρί-736298

Η περίφημη βασιλική του Αγίου Δημητρίου στη λίστα του Υπερταμείου που αποκρυπτογράφησαν αρχαιολόγοι – Απεργιακή συγκέντρωση χθες στο Μουσείο

Προβληματισμό και έντονες αντιδράσεις προκαλεί στους αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας η διαπίστωση ότι περιλαμβάνονται σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι μεταξύ των 450 εκτάσεων του δημοσίου της περιοχής της Ν. Αγχιάλου, που βγαίνουν στο «σφυρί».

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους αρχαιολόγοι που προσπάθησαν να αποκωδικοποιήσουν τη λίστα – μυστήριο, περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η βασιλική του Αγίου Δημητρίου, ο αρχαιολογικός χώρος – κόσμημα, που βρίσκεται στην είσοδο της Ν. Αγχιάλου.

Συγκεκριμένα, στην λίστα του Υπερταμείου καταγράφονται και τα 14 στρέμματα του συγκεκριμένου αρχαιολογικού χώρου, καθώς επίσης και 12 στρέμματα παραπλεύρως, όπου βρίσκεται η ακρόπολη της Πυράσου, όπως ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, Ελσα Νικολάου, η οποία σημείωσε ότι «στη λίστα περιλαμβάνονται όλα τα απαλλοτριωμένα οικόπεδα και οι εκτάσεις που έχουν αρχαιολογικούς χώρους στη Νέα Αγχίαλο».

Η αποκωδικοποίηση της μυστηριώδους λίστας αποτέλεσε δυσάρεστη έκπληξη για τους αρχαιολόγους. «Μείναμε άφωνοι και θεωρήσαμε ότι δεν μπορεί, παρά να έχει γίνει από λάθος, η ένταξη αυτών των μνημείων στη λίστα των ακινήτων του δημοσίου που προορίζονται προς διάθεση, αλλά όσο περνά ο καιρός και δεν βλέπουμε να διορθώνεται η λίστα, ανησυχούμε», δήλωσε η Ευαγγελία Σταμέλου, μέλος του τοπικού παραρτήματος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων στην Θεσσαλία.

Απεργιακή κινητοποίηση

Οι φωνές διαμαρτυρίας των αρχαιολόγων πληθαίνουν, με το κοινό αίτημα για διόρθωση των λαθών που έχουν γίνει, να διατυπώνεται σε οξείς τόνους.

Το ίδιο αίτημα κυριάρχησε, εξάλλου, και στη χθεσινή πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση που σημειώθηκε σε όλες της Εφορείες Αρχαιοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της Μαγνησίας.

Εργαζόμενοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας συγκεντρώθηκαν χθες το πρωί έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο του Βόλου, κρατώντας πανό και εξέφρασαν την αντίθεση και την αγωνία τους για τα μνημεία που προορίζονται προς διάθεση, ζητώντας την εξαίρεση όλων των αρχαιολογικών θησαυρών από την λίστα του Υπερταμείου.

Μεταφέροντας μέσω του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ το κοινό αίτημα, η Ευαγγελία Σταμέλου υπογράμμισε ότι «ζητάμε από την κυβέρνηση να διορθώσει τη λίστα εμπράκτως και όχι με δελτία Τύπου και διαψεύσεις. Ζητούμε με μια αντίστοιχη υπουργική απόφαση, να εξαιρεθούν όλα τα μνημεία και οι χώροι πολιτιστικής κληρονομιάς και από την κυριότητα και από τη διαχείριση, που είναι η λέξη – κλειδί», τόνισε.

Η συντηρήτρια αρχαιοτήτων Μαριάνθη Κυπρίδου επεσήμανε από την πλευρά της ότι το ζήτημα δεν είναι τοπικό, έχει πανελλήνιες αλλά και διεθνείς διαστάσεις και πρέπει να δοθεί η ανάλογη ώθηση και από την ΑΔΕΔΥ.

Στη λίστα του Υπερταμείου, εξάλλου, εκτός από μνημεία και χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς, περιλαμβάνονται νοσοκομεία και σχολεία και δασικές εκτάσεις, και αιγιαλοί, γεγονός που πρέπει να κινητοποιήσει όλους τους άμεσα ενδιαφερόμενους φορείς, όπως υπογράμμισε η κ. Σταμέλου.

Αρχαιολογικός χώρος κόσμημα

Η απαλλοτριωμένη έκταση που περιλαμβάνει τη βασιλική του Αγίου Δημητρίου βρίσκεται στην «καρδιά» της Νέας Αγχιάλου και αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της Μαγνησίας.

Οι ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο της Νέας Αγχιάλου, ξεκίνησαν το 1924 από τον Γεώργιο Σωτηρίου με δαπάνη της Αρχαιολογικής Εταιρείας και συνεχίζονται έως σήμερα από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας. Με τις ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν ήρθαν στο φως σημαντικά μνημεία, μεταξύ των οποίων τμήματα του οχυρωματικού περιβόλου, εγκαταστάσεις που σχετίζονται με το λιμάνι, εννέα βασιλικές με τα προσκτίσματά τους, μεγάλο κτιριακό συγκρότημα δημοσίου χαρακτήρα, λουτρά, δρόμοι, καταστήματα, ιδιωτικές κατοικίες και επαύλεις και εκτεταμένα νεκροταφεία. Ιδιαίτερη μνεία οφείλεται στις τέσσερις βασιλικές εντός των τειχών, ο γλυπτός διάκοσμος και τα ψηφιδωτά δάπεδα των οποίων εντυπωσιάζουν τόσο για το πλούσιο θεματολόγιο όσο και για την άψογη τεχνική.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου