ΤΟΠΙΚΑ

Εργαστήριο ιστορίας από την τοπική Εκκλησία

εργαστήριο-ιστορίας-από-την-τοπική-εκ-736408

Εργαστήρι ιστορίας θα λειτουργήσει για πρώτη φορά στους κόλπους της τοπικής Εκκλησίας, μέσω της «Μαγνήτων κιβωτός» και στο πλαίσιο της Ακαδημίας Λαϊκού Πολιτισμού.

Τα μαθήματα ξεκινούν την 1η Νοεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο της Μητρόπολης στα Μελισσάτικα, επιχειρώντας να προσεγγίσουν «Κάτω από το χαλί της ιστορίας: Πώς γράφεται και πώς κρίνεται ένα ιστορικό έργο».

Ο στόχος υλοποιείται με την επιστημονική συνδρομή του αναπληρωτή καθηγητή Νεοελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Αντώνη Σμυρναίου και του επίκουρου καθηγητή Φυσικής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Βασίλη Κόλλια.

Με αφορμή την έναρξη των συναντήσεων που αρχίζουν την 1η Νοεμβρίου και θα συνεχίζονται ανά δεκαπενθήμερο στο Συνεδριακό της Μητρόπολης, οι συντελεστές παραχώρησαν χθες συνέντευξη Τύπου και ανέλυσαν τις συντεταγμένες του εργαστηρίου.

Στην φιλοσοφία και τους στόχους της προσπάθειας αναφέρθηκε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος επισήμανε ότι το εργαστήριο δεν θα υπερβεί τα 25 άτομα και θα ασχοληθεί με σημαντικά θέματα ιστορίας, θέτοντας θεμελιώδη ερωτήματα για την ιστορική γνώση, το ιστορικό γεγονός, ποια η σημασία του χρόνου και της μνήμης στην ιστορία, αν υπάρχει αντικειμενικότητα στην ιστορία και άλλα. Ο Σεβασμιώτατος, ως πρόεδρος της «Μαγνήτων κιβωτός», υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο εργαστήριο «βάζει τις βάσεις για το τι είναι ιστορία, τι σημαίνει σήμερα στον τόπο μας και τι μπορεί να σηματοδοτήσει για το μέλλον».

Στην συνέχεια οι δύο πανεπιστημιακοί αναφέρθηκαν στις επιμέρους ενότητες του εργαστηρίου, που συγκροτούν «ένα ολόκληρο σύμπαν θεωρητικού και πρακτικού λόγου με καίριες επιπτώσεις όχι μόνο ανάμεσα στους ιστορικούς, τους πολιτικούς ή τους διανοούμενους, αλλά ακόμη και στην καθημερινή ζωή».

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου