ΤΟΠΙΚΑ

Υγιεινή και ασφάλεια εργαζομένων «θυσία» στην κρίση

υγιεινή-και-ασφάλεια-εργαζομένων-θυ-736467

Σε πτωτική τροχιά τα εργατικά ατυχήματα λόγω μείωσης της δραστηριότητας – Ανενεργή από ΜμΕ η μελέτη εκτίμησης επαγγελματικού κινδύνου

«Τα χρόνια της οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα και κατ΄ επέκταση τον νομό Μαγνησίας και οι αλλαγές που σημειώθηκαν στο εργασιακό τοπίο είχαν ως αποτέλεσμα την υποτίμηση των επαγγελματικών κινδύνων στους χώρους εργασίας. Οι μεν εργοδότες παλεύουν για την επιβίωση των επιχειρήσεών τους οι δε εργαζόμενοι για τη διατήρηση της θέσης εργασίας τους», τόνισε η προϊσταμένη του Τμήματος Υγιεινής και Ασφάλειας της Επιθεώρησης Εργασίας στη Μαγνησία, Μάγδα Ηλιδάκη, στο περιθώριο ενημερωτικής εκδήλωσης για την προαγωγή των θεμάτων υγείας και ασφάλειας στην εργασίας στον χώρο των μικρομεσαίων και των πολύ μικρών επιχειρήσεων», που φιλοξενήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Μαγνησίας.

Σύμφωνα με την κ. Ηλιδάκη, στη Μαγνησία ο αριθμός των εργατικών ατυχημάτων και δυστυχημάτων ακολουθεί καθοδική τροχιά. Εξαίρεση αποτέλεσε το θανατηφόρο με εργαζόμενο στο εμπορικό κέντρο στα Λεχώνια που τυλίχθηκε στις φλόγες.

Ωστόσο όπως σημείωσε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Φώτης Μοσχόπουλος η μείωση των εργατικών ατυχημάτων και δυστυχημάτων συνδέεται και με την μείωση της δραστηριότητας στις επιχειρήσεις. «Στον τομέα των κατασκευών που παρουσίασε κάμψη 70% σημειώνονταν τα περισσότερα και σοβαρότερα ατυχήματα», σημείωσε. Ο ίδιος τόνισε ότι «η εικόνα των επιχειρήσεων σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας δεν είναι αυτή που επιδιώκει το υπουργείο. Η ανθρώπινη ζωή είναι η μεγαλύτερη αξία. Δυστυχώς όμως λόγω κρίσης θέματα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων μπαίνουν σε δεύτερη προτεραιότητα».

Στη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε στους εργοδότες που συμμετείχαν ένα ψηφιακό διαδραστικό εργαλείο που διατίθεται δωρεάν για τη σύνταξη της μελέτης επαγγελματικού κινδύνου στους χώρους εργασίας. «Η μελέτη είναι υποχρεωτική για όλες τις επιχειρήσεις από το 2017. Και μολονότι οι μεγάλες επιχειρήσεις στη Μαγνησίας διαθέτουν τη μελέτη δυστυχώς παραμένει ένα εργαλείο που δεν χρησιμοποιείται από μεγάλο μέρος μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Ακόμη κι αν εκπονήσουν τη μελέτη αυτή μένει ανενεργή γιατί τη θεωρούν ένα τυπικό προϊόν που υποχρεούνται να έχουν από τον Νόμο. Πρόκειται όμως για ένα ουσιαστικό εργαλείο μέσω του οποίου μπορούν να μειωθούν οι επαγγελματικοί κίνδυνοι», ανέφερε η κ. Ηλιδάκη.

Σημειώνεται ότι η χθεσινή εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο διήμερης εθνικής εκστρατείας για την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας. Προχθές προηγήθηκε εκδήλωση για τη διαχείριση των επικίνδυνων ουσιών στους χώρους εργασίας.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου