ΤΟΠΙΚΑ

Σε εγκατάλειψη «το μπαλκόνι του Πηλίου» καταγγέλλουν κάτοικοι και επαγγελματίες

σε-εγκατάλειψη-το-μπαλκόνι-του-πηλίο-749737

Σε πλήρη εγκατάλειψη το επονομαζόμενο «μπαλκόνι του Πηλίου», σύμφωνα με διαμαρτυρίες κατοίκων και επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στη Μακρινίτσα. Όπως καταγγέλλουν επί χρόνια ζητούν να γίνει παρέμβαση για τα επικίνδυνα πλατάνια που υπάρχουν στο χωριό κι ακόμη περιμένουν.

Κάτοικοι και επαγγελματίες τρέμουν την ώρα και τη στιγμή που θα σπάσει κάποιο από τα ξερά κλαδιά με απρόβλεπτες συνέπειες. Στην κεντρική πλατεία Μακρινίτσας, υπάρχουν δύο μεγάλα πλατάνια, ένα στο κέντρο της πλατείας με την εντυπωσιακή κουφάλα – σημείο κατατεθέν κι ένα λίγα μέτρα πιο πάνω, στο ύψος του καφενείου «Θεόφιλος».

Όπως λένε ντόπιοι, πρόκειται για πλατάνια άνω των 300 ετών, που έχουν αρχίσει και ξεραίνονται σε ορισμένα σημεία τους και πολλές φορές μικρά κομμάτια τους ξεκολλούν και πέφτουν.

Στις αρχές του καλοκαιριού μάλιστα μεγάλο κλαδί είχε σπάσει και είχε πέσει στην κεντρική πλατεία, παρασύρονται και μέρος της καγκελόφραχτης περίφραξης. Στο ίδιο σημείο μισή ώρα αργότερα στρώνονταν το τραπέζι γάμου και όλοι μακάριζαν που το κλαδί δεν έσπασε αργότερα πάνω στο γαμήλιο γλέντι.

Κάτοικοι του χωριού που φοβούνται για τα χειρότερα, φροντίζουν μόνοι τους να «κατεβάσουν» τα πιο επικίνδυνα κλαδιά, όταν η πλατεία δεν έχει κόσμο. Πετούν σχοινιά και τραβούν με δύναμη προς τα κάτω τα κλαδιά, σπάζοντάς τα, πριν σπάσουν από μόνα τους και δημιουργήσουν επικίνδυνες καταστάσεις.

Κανείς δεν έχει ξεχάσει τι είχε διαδραματιστεί στο γειτονικό χωριό, την Πορταριά τον περασμένο Οκτώβριο, οπότε και μεγάλος πλάτανος στην κεντρική πλατεία της Πορταριάς, έσπασε και έπεσε καταμεσής στο δρόμο. Από θαύμα η περιοχή δεν είχε θρηνήσει θύματα, ενώ Αγιο είχε η ιδιοκτήτρια του περιπτέρου, που βρέθηκε «θαμμένη» ανάμεσα στα κλαδιά και τραυματίστηκε ευτυχώς ελαφρά.

Αναλαμβάνουν εναερίτες

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πρασίνου Αποστόλη Μαλαματίνη για το κλάδεμα των πλατάνων απαιτούνται εναερίτες στις περιοχές όπου τα μεγάλα γερανοφόρα μηχανήματα δεν έχουν πρόσβαση.

Μία τέτοια περίπτωση είναι και η Μακρινίτσα. «Μέσα στις επόμενες 20 – 25 ημέρες θα ξεκινήσει κλάδεμα από εναερίτες στη Μακρινίτσα», τόνισε ο κ. Μαλαματίνης. Όπως ανέφερε ο ίδιος, θα ακολουθήσει η Πορταριά και όπου αλλού υπάρχει πρόβλημα και δεν υπάρχει πρόσβαση από μεγάλα μηχανήματα.

Ο ίδιος πάντως απηύθυνε έκκληση στους δημότες να είναι συνεργάσιμοι όταν πρόκειται να γίνουν κλαδέματα. «Κάθε φορά τοποθετούμε κόκκινες απαγορευτικές κορδέλες και σημειώματα πάνω σε αυτές προκειμένου οι κάτοικοι να μην παρκάρουν και υπάρχει κίνδυνος φθοράς των οχημάτων τους. Παρατηρείται όμως το φαινόμενο αρκετοί να μη συμμορφώνονται και ξερά και επικίνδυνα δέντρα να μένουν ακλάδευτα ή άκοπα με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για όλους», σημείωσε ο κ. Μαλαματίνης.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου