ΤΟΠΙΚΑ

Τέσσερα χρόνια αναμονή για εφάπαξ δεκάδες συνταξιούχοι στη Μαγνησία

τέσσερα-χρόνια-αναμονή-για-εφάπαξ-δεκ-752449

Στην αναμονή έως τρία χρόνια βρίσκονται δεκάδες συνταξιούχοι στη Μαγνησία για να πάρουν το ψαλιδισμένο εφάπαξ. Από τους 18 μήνες μέσο όρο αναμονής πριν από πέντε και έξι χρόνια, πλέον η έγκριση και η πληρωμή του εφάπαξ καθυστερεί μέχρι και τέσσερα ολόκληρα χρόνια.

Να σημειωθεί πως και στην περίπτωση της καταβολής του εφάπαξ, υφίστανται πλέον περικοπές. Έτσι σε ό,τι αφορά σε υπαλλήλους της ΔΕΗ, των Δήμων και τους ξενοδοχοϋπάλληλους του ιδιωτικού τομέα το εφάπαξ μειώνεται από 18% ως 20%. Αντίθετα αυξημένο κατά 5% ως και 10% είναι το ποσό του εφάπαξ για τους εμποροϋπάλληλους. Μειωμένο επίσης είναι νέο εφάπαξ στο Δημόσιο από 15% ως 18%.

Κατά μέσον όρο η εφάπαξ παροχή διαμορφώνεται σε περίπου 12.900 ευρώ, σημαντικά μειωμένη έως 25% σε σύγκριση με αυτή που προβλεπόταν πριν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου.

Tις μεγαλύτερες καθυστερήσεις και τα περισσότερα ληξιπρόθεσμα εφάπαξ έχουν οι τομείς που αφορούν στους μεταλλεργάτες, τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, τους εμποροϋπαλλήλους, τους σιδηροδρομικούς, τους δημοσίους, αλλά και δημοτικούς υπαλλήλους (πρώην ΤΠΔΥ και πρώην ΤΠΔΚΥ), εμποροϋπαλλήλους (πρώην ΤΕΑΥΕΚ), τους ναυτικούς και τους συνταξιούχους του ΟΤΕ.

Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία του νέου Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) ανά κλάδο, όπως τα συνέλλεξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, η πορεία των αιτήσεων για χορήγηση εφάπαξ έχει ως εξής: Στο πρώην ΤΠΔΥ, για τον κλάδο των δημοσίων υπαλλήλων, διεκπεραιώνονται τα αιτήματα που υποβλήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2016 ενώ στον κλάδο των δημοτικών υπαλλήλων του πρώην ΤΠΔΥ, στο στάδιο της διεκπεραίωσης βρίσκονται οι αιτήσεις που κατατέθηκαν τον Μάιο του 2015. Στον πρώην Τομέα Πρόνοιας Προσωπικού ΟΤΕ (ΤΑΥΤΕΚΩ) ολοκληρώνεται η διαδικασία για τα αιτήματα που υποβλήθηκαν τον Μάιο του 2017, ενώ στον πρώην Κλάδο Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ διεκπεραιώνονται τα αιτήματα που κατατέθηκαν τον Νοέμβριο του 2016.

Στον πρώην Τομέα Πρόνοιας Ξενοδοχοϋπαλλήλων (ΤΑΠΙΤ), στο στάδιο της διεκπεραίωσης βρίσκονται οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν τον Ιούνιο του 2015, ενώ στον Τομέα Πρόνοιας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου (ΤΑΠΙΤ) ολοκληρώνεται η επεξεργασία των αιτήσεων οι οποίες κατατέθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2015.

Τέλος στον πρώην Τομέα Πρόνοιας Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων (ΤΑΠΙΤ) ολοκληρώνεται η διευθέτηση των αιτήσεων που υποβλήθηκαν τον Απρίλιο του 2017 και στον πρώην Τομέα Πρόνοιας Κατώτερων Πληρωμάτων του Εμπορικού Ναυτικού ολοκληρώνεται η διεκπεραίωση των αιτήσεων που υποβλήθηκαν τον Ιανουάριο του 2015.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου