ΤΟΠΙΚΑ

Δεύτερος γύρος για το Πανεπιστήμιο

δεύτερος-γύρος-για-το-πανεπιστήμιο-776981

«Δεν χρειάζεται να συμφωνούμε, αλλά να συναινούμε. Πρέπει να συνυπάρχεις με τις διαφωνίες, αρκεί οι διαφωνίες να μην έχουν ιδιοτέλειες, πολιτικά και κομματικά κίνητρα και να είναι διαφωνίες επί ακαδημαϊκών ζητημάτων».

Το μήνυμα αυτό μετέφερε χθες στην ακαδημαϊκή κοινότητα ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ο οποίος συμμετείχε σε σύσκεψη στον πολυχώρο Τσαλαπάτα.

Ο υπουργός Παιδείας συζήτησε από τις 6.30 το απόγευμα έως και τις 9.30 το βράδυ με τους πρόεδρους των Τμημάτων, τους κοσμήτορες των Σχολών, καθώς και τους εκπρόσωπους όλων των φορέων της πανεπιστημιακής κοινότητας τις διαφωνίες που υπάρχουν επί του πορίσματος της νέας αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που βάζει «φωτιά» στην έδρα του Πανεπιστημίου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ακόμη δύο βουλευτές Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, οι κ.κ. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και Μάκης Μπαλλής.

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, ο κ. Γαβρόγλου εμφανίστηκε αποφασισμένος να προχωρήσει στην υλοποίηση του εγχειρήματος για τη μεταρρύθμιση στην Ανώτατη Εκπαίδευση, αλλά επιφυλάχτηκε να απαντήσει σε όλα τα επί μέρους ζητήματα που τέθηκαν, όπως εν προκειμένω για την έδρα της Σχολής Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών στη Λάρισα και τη δημιουργία δύο νέων Τμημάτων στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών με τα οποία ενισχύεται επίσης η γειτονική πόλη.

Από τις καινούργιες προτάσεις που υποβλήθηκαν στη σύσκεψη ήταν αυτή της δημιουργίας τμήματος Τουρισμού στον Βόλο για την οποία ο υπουργός Παιδείας επιφυλάχτηκε επίσης για να απαντήσει.

Ο κ. Γαβρόγλου είπε ότι θα λάβει υπόψη του όλα τα επιχειρήματα που τέθηκαν και ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει β’ γύρος συζητήσεων στα τέλη Αυγούστου, ξεκαθαρίζοντας ότι επί του παρόντος δεν υπάρχουν αποφάσεις για τα νέα Τμήματα και τις Σχολές αλλά μόνο προτάσεις. Αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του νέου πανεπιστημιακού χάρτη, σημείωσε ότι στόχος είναι να τεθεί σε ψήφιση στα τέλη Σεπτεμβρίου, ώστε η Ανώτατη Εκπαίδευση να προχωρήσει στο μεταβατικό στάδιο και να είναι έτοιμη να υλοποιήσει τον Νόμο από την ακαδημαϊκή χρονικά 2019-2020.

Περίπλοκη, αλλά αναγκαία η μεταρρύθμιση

Ο υπουργός Παιδείας αναγνώρισε ότι το εγχείρημα της μεταρρύθμισης είναι περίπλοκο και δύσκολο. Τόνισε όμως, ότι είναι και αναγκαίογια το μέλλον της Ανώτατης Εκπαίδευσης στον τόπο μας.

«Όπως ξέρετε πριν μία εβδομάδα νομοθετήσαμε ένα αντίστοιχο σχέδιο για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΤΕΙ Ηπείρου. Σήμερα κατάλαβα τις δυνατότητες που υπάρχουν και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Κυρίως κατάλαβα τη θετική πρόθεση των συναδέλφων για το εγχείρημα με ερωτηματικά, με προβληματισμούς – αλίμονο εάν δεν υπήρχαν – αλλά το βασικό είναι ότι υπάρχει μία σύγκληση ότι το μέλλον της Ανώτατης Εκπαίδευσης περνάει και μέσα από συνέργειες με τα ΤΕΙ, αλλά περνάει και με την πρόταση για νέα τμήματα, διετή προγράμματα σπουδών, άλλου είδους συνέργειες που θα ενισχύσουν αναπτυξιακές ανάγκες των σπουδών μας», ανέφερε.

Η συζήτηση τώρα αρχίζει

Κατηγορηματικός ότι το Υπουργείο αρχίζει τώρα τη συζήτηση για τη νέα αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ότι δεν υπάρχουν αποφάσεις για τα νέα Τμήματα και τις Σχολές ήταν ο υπουργός Παιδείας χθες στις δηλώσεις του.

Αναφερθείς στον απολογισμό από τις συναντήσεις του με ΤΕΙ και με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο ίδιος είπε: «Θέλω να είναι σαφές ότι ένα τέτοιο εγχείρημα γίνεται για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες. Διότι έχει ένα πόρισμα μίας επιτροπής από τα ίδια τα ιδρύματα και όχι από το υπουργείο. Το υπουργείο αρχίζει τώρα μία συζήτηση πού θα καταλήξουμε τελικά. Η δική μου εμπειρία είναι εξαιρετική γιατί βλέπω μία εμπλοκή των ακαδημαϊκών, και των ΤΕΙ και του Πανεπιστημίου, οι οποίοι έξω από θορύβους, έξω από μία δημόσια αντίδραση, επί τη ουσίας μας έχουν πείσει ότι είναι ακαδημαϊκά δεσμευμένοι για την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος. Δεν θα είναι εύκολο», είπε.

Ο ίδιος επισήμανε ότι «κωδικοποιούμε τις προτάσεις που παίρνουμε και τα επιχειρήματα που αναπτύσσονται. Θα πάρουμε τις αποφάσεις μας σε πρώτη φάση, άρα θα αναμορφώσουμε το σχέδιο σύμφωνα με αυτά που ακούσαμε και θα το ξαναβάλουμε σε συζήτηση μέχρι να έχουμε τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις».

Μήνυμα υπουργού προς Τοπική Αυτοδιοίκηση

«Το μέλλον της Ανώτατης Εκπαίδευσης πρέπει να αποφασίζεται με τους ακαδημαϊκούς και το υπουργείο Παιδείας».

Τα παραπάνω ξεκαθάρισε ο κ. Γαβρόγλου έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό και τον δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη.

«Εκείνο που θέλω να πω δημόσια επίσης, είναι ότι μέχρι τώρα υπήρχε μία κακή συνήθεια στη χώρα μας, όπου η Τοπική Αυτοδιοίκηση ή οι τοπικοί φορείς καθόριζαν το μέλλον της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Σήμερα (χθες) το πρωί είχα συνάντηση με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας και τον δήμαρχο Λαρισαίων, οι οποίοι μου είπαν ότι «η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πει για τις αναπτυξιακές ανάγκες που έχει και εσείς προσπαθήστε αυτές να τις εντάξετε σε αυτό το σχέδιο».

Αυτό είναι μία αλλαγή νοοτροπίας που πρέπει όλη η τοπική κοινωνία να τη χαιρετίσει. Το μέλλον της Ανώτατης Εκπαίδευσης πρέπει να γίνεται με τους συναδέλφους και με το υπουργείο Παιδείας. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ένα εξαιρετικά σημαντικό ρόλο, αλλά είναι διακριτός και συμπληρωματικός», συμπλήρωσε.

Οι δηλώσεις του πρύτανη

«Σήμερα (χθες) είχαμε την ευκαιρία να φιλοξενήσουμε τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και να κάνουμε μία γόνιμη συζήτηση με τους συναδέλφους της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Στη συζήτηση συμμετείχαν οι πρόεδροι των τμημάτων και οι κοσμήτορες των σχολών, καθώς και εκπρόσωποι όλων των φορέων της πανεπιστημιακής κοινότητας και άλλοι συνάδελφοι. Η συζήτηση που έγινε αφορούσε στη νέα αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τους στόχους που έχει αυτό το εγχείρημα αλλά και τις δυσκολίες που εμφανίζονται και τους τρόπους που μπορούμε να τη φέρουμε σε πέρας με το καλύτερο δυνατό τρόπο», είπε από την πλευρά του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γ. Πετράκος.

Ο ίδιος επισήμανε τα εξής: «Ο υπουργός άκουσε τους συναδέλφους, τους προβληματισμούς τους. Απάντησε στα περισσότερα ερωτήματα και μένει και σε εμάς και στο υπουργείο, να δούμε τα επόμενα βήματα, ώστε αυτό το εγχείρημα να στεφθεί με επιτυχία στην πορεία», κατέληξε.

Στις 28 Αυγούστου οι πανελλαδικές

Στο μεταξύ, ο υπουργός ανακοίνωσε χθες από τον Βόλο την ημερομηνία που θα γίνουν επίσημα γνωστές οι βάσεις εισαγωγής στις Ανώτατη Εκπαίδευση και τα ΤΕΙ.

Ο κ. Γαβρόγλου είπε ότι η ημερομηνία ανακοίνωσης των βάσεων θα είναι στο διάστημα από τις 26-28 Αυγούστου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου