ΤΟΠΙΚΑ

«Πνοή ζωής» σε ιατρικά συνέδρια

πνοή-ζωής-σε-ιατρικά-συνέδρια-777617

Τον γύρο του κόσμου κάνει με αγγλικούς υπότιτλους το ντοκιμαντέρ «Πνοή ζωής» που αναφέρεται στο ιστορικό σανατόριο Καραμάνη, στα Χάνια Πηλίου.

Το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ, το οποίο πέρυσι απέσπασε το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στο κινηματογραφικό φεστιβάλ του Λος Αντζελες, εν μέσω πολλών συμμετοχών, δίνει το ιστορικό στίγμα της Μαγνησίας σε ιατρικά συνέδρια και πανεπιστημιακές εκδηλώσεις σε Αγγλία και Αμερική.

Η «Πνοή ζωής» και το παλιό, ερειπωμένο, σήμερα, σανατάριο, ζωντανεύουν με τη βοήθεια της αφηγηματικής διαδικασίας, που ξυπνά μνήμες και σκιαγραφεί με αδρές πινελιές, εποχές του μακρινού παρελθόντος.

Οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ Δημήτρης Βερνίκος και Πόλυ Βλάχου, υλοποίησαν την εμπνευσμένη ιδέα του διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνου Γουργουλιάνη, με την υποστήριξη της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που ανέλαβε την παραγωγή.

Το ντοκιμαντέρ σκιαγραφεί την προσωπικότητα του γιατρού Γεωργίου Καραμάνη, αλλά και μιας ολόκληρης εποχής, μέσω της αφήγησης μιας γυναίκας, η οποία είχε φιλοξενηθεί στο σανατόριο.

Η Ντορέττα Μέντα φτάνει στα 24 της, στο σανατόριο του Πηλίου και όπως η ίδια εμπιστεύεται πολύ αργότερα στην κόρη της, στο σανατόριο πέρασε τις πιο ωραίες στιγμές της ζωής της. Μάλλον ήταν η μαγική δύναμη του βουνού, ίσως και ο πόνος της ασθένειας που έχει ανάγκη τον έρωτα για να τον απαλύνει, ενώ το φαγητό και ο καθαρός αέρας δεν έμελλε να είναι οι μοναδικές της απολαύσεις.

Στο σανατόριο γνωρίζει τον Γκι. Τον έρωτα της ζωής της. Περνούν μαζί 6 μήνες γεμάτους όνειρα και σχέδια για το μέλλον. Οι εποχές όμως είναι σκληρές και η μοίρα μάλλον σκληρότερη. Με τον θάνατο του γιατρού η «ζωή» του σανατορίου σβήνει.

Μέσω της παραπάνω αφήγησης, όπου ο λόγος συνυπάρχει με την εικόνα, οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ, προσεγγίζουν με ιδιαίτερη ευαισθησία το θέμα και αποτυπώνουν με αριστουργηματικό τρόπο την πορεία που ξεκίνησε το 1908, στα Χάνια Πηλίου, από το γιατρό Καραμάνη, ο οποίος αφιέρωσε το υπόλοιπο της ζωής του, στη θεραπεία της φυματίωσης. Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι και στη συνέχεια ο πρώτος Παγκόσμιος, μετατρέπουν το σανατόριο σε κοιτίδα θεραπείας της φυματίωσης, καθιστώντας το γνωστό σε πανελλήνια κλίμακα.

Το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ θα προβληθεί στις 28 Αυγούστου στο φεστιβάλ Πάου, με τον κ. Γουργουλιάνη να υπογραμμίζει ότι το ενδιαφέρον παραμένει αδιάπτωτο, διότι μέσα από την «Πνοή ζωής», παρουσιάζεται επί της ουσίας η ιστορία της Μαγνησίας.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου