ΤΟΠΙΚΑ

45χρονη μαθήτρια του Εσπερινού ΓΕΛ Βόλου σαρώνει τα βραβεία

45χρονη-μαθήτρια-του-εσπερινού-γελ-βόλο-9436

Διπλή πρωτιά σε δύο διαφορετικούς πανελλήνιους διαγωνισμούς για τη μαθήτρια του Εσπερινού Γενικού Λυκείου Βόλου Σοφία Σιατραβάνη. Η μαθήτρια της Α’ τάξης του σχολείου κατάφερε να αποσπάσει πρώτο βραβείο για διήγημά της με θέμα τους αγώνες για την ελευθερία και πρώτο βραβείο για απόσπασμα ημερολογίου με θέμα το προσφυγικό. Δεν είναι όμως οι μοναδικές διακρίσεις. Πριν από τρία χρόνια, με την έναρξη του ταξιδιού της στα μονοπάτια της γνώσης, ξεκίνησε και η συμμετοχή της σε πολλούς και διαφορετικούς διαγωνισμούς, με την ίδια να… σαρώνει κάθε φορά τα βραβεία.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η Σοφία Σιατραβάνη είναι από τον περασμένο Σεπτέμβριο μαθήτρια της Α’ τάξης του Εσπερινού Γενικού Λυκείου Βόλου. Το ταξίδι της στη γνώση ξεκίνησε το 2015 σε ηλικία 42 ετών από το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου. Δεν είχε τη δυνατότητα λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων να ολοκληρώσει το γυμνάσιο στα εφηβικά της χρόνια, και μόλις τα παιδιά της -έχει έναν γιο 26 ετών και μία κόρη 23 ετών- ακολούθησαν τον δρόμο τους με τις σπουδές τους, αποφάσισε να ακολουθήσει και η ίδια το όνειρό της για να ολοκληρώσει το σχολείο.

«Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας ήταν μια συγκλονιστική εμπειρία που όποιος δεν έχει ολοκληρώσει το σχολείο θα πρέπει να βιώσει. Πήρα γνώσεις, εφόδια και δύναμη να συνεχίσω», λέει η 45χρονη σήμερα μαθήτρια.

Ολοκληρώνοντας το ΣΔΕ Βόλου αποφάσισε να συνεχίσει και σήμερα φοιτά στην Α’ τάξη του εσπερινού ΓΕΛ Βόλου. Παράλληλα με τα μαθήματα, τη μελέτη και τις οικογενειακές υποχρεώσεις, συμμετέχει και σε διαγωνισμούς που προκηρύσσονται.

Φέτος έλαβε μέρος σε δύο διαγωνισμούς: στον Β’ Πανελλήνιο Μαθητικό Λογοτεχνικό και Καλλιτεχνικό Διαγωνισμό του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων Ελλάδος και στον 21ο Διαγωνισμό Μαθητικής Δημιουργίας για τους Πρόσφυγες «Υπάρχουμε Μαζί» της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

Και στους δύο διαγωνισμούς κέρδισε το πρώτο βραβείο. Στον πρώτο συμμετείχε με ένα διήγημά της 1.500 λέξεων με θέμα τους αγώνες των Ελλήνων για την ελευθερία και πώς επηρεάζουν τους νέους σε Ελλάδα και Κύπρο. «Οι ήρωες που ζούσαν δίπλα μας» είναι το θέμα του διηγήματος της Σοφίας Σιατραβάνη, που έφερε το πρώτο βραβείο στο Εσπερινό ΓΕΛ Βόλου. Με τη δεύτερη συμμετοχή της προσέγγισε το προσφυγικό. «Παρέθεσα απόσπασμα ημερολογίου και περιέγραψα μέσα από τα μάτια ενός 25χρονου την εμπειρία της γνωριμίας του αλλά και της σχέσης που εξελίχθηκε με έναν πρόσφυγα», αναφέρει για τη δεύτερη συνεχόμενη πρωτιά της για φέτος.

Παράδοση στις πρωτιές

Η 45χρονη μαθήτρια φαίνεται να έχει δημιουργήσει παράδοση στις πρωτιές σε διαγωνισμούς που λαμβάνει μέρος.

Πέντε διακρίσεις πέτυχε σε ισάριθμους διαγωνισμούς στους οποίους συμμετείχε, κατά τη διάρκεια της φοίτησής της στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας:

-Το 2016 στον διαγωνισμό του Εθνικού Κέντρου Ερευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού, με τη δημιουργία ενός εξάλεπτου βίντεο «Το σχολείο που ζήσαμε, το σχολείο που ονειρευόμαστε»

-Τα Χριστούγεννα του 2016 σε διαγωνισμό παραμυθιού της Ονειρούπολης Δράμας έλαβε το 1ο βραβείο με το παραμύθι της «Οι τρεις δράκοι και οι τρεις μάγοι»

-Την ίδια χρονιά, η φωτογραφία της με θέμα «Ο αυτοκράτορας στον Ιππόδρομο» της χάρισε την πρώτη καλλιτεχνική διάκριση σε διαγωνισμό της Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών Καστοριάς Θωμάς Μανδακάσης

-Τον Μάιο 2016 απέσπασε το πρώτο βραβείο σε πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό της Γενικής Γραμματείας Ισότητας με κοινωνικό spot σε μορφή animation με τίτλο «Φύλ(λ)α και νερό»

-Τον Νοέμβριο του 2017 έλαβε ειδικό βραβείο σε διαγωνισμό του Εθνικού Κέντρου Ερευνας και Διάσωσης με την φωτοϊστορία «Ένα σχολείο διηγείται».

Η χαρά της δημιουργίας

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Σοφία Σιατραβάνη κάνει κατάθεση ψυχής: «Η συμμετοχή μου σε διαγωνισμούς μού δίνει τη χαρά της δημιουργίας. Στόχος δεν είναι η διάκριση ή το βραβείο. Είναι να χαρώ πρώτα εγώ για αυτό που δημιουργώ».

Η ίδια είχε μείνει άνεργη και όπως εξηγεί «αποφάσισα να διοχετεύσω τον ελεύθερο χρόνο μου κάνοντας κάτι δημιουργικό».

Με τα καλύτερα λόγια μιλά για τη μαθήτρια του σχολείου και ο διευθυντής του Εσπερινού Γενικού Λυκείου Βόλου, Κων. Παληόπουλος. «Πρόκειται για μια φιλομαθέστατη μαθήτρια, παραγωγική και συγκροτημένη προσωπικότητα», λέει χαρακτηριστικά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου