ΤΟΠΙΚΑ

Επιτροπή Πολιτών: Νίκη του κινήματος κατά της καύσης σκουπιδιών

επιτροπή-πολιτών-νίκη-του-κινήματος-κ-86508

Αναφορικά με την χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου όπου συζητήθηκε το θέμα της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ και της κατασκευής μονάδας παραγωγής SRFστον ΧΥΤΑ Βόλου, από την Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

“Κάτω από την πίεση της μαζικής παρουσίας πολιτών και φορέων, το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου πήρε απόφαση ενάντια στην καύση σκουπιδιών (RDF – SRF), πετ κοκ και άλλων δήθεν «εναλλακτικών» καυσίμων από την ΑΓΕΤ. Αυτό είναι κάτι για το οποίο η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών παλεύει εδώ και μήνες. Είναι προφανές ότι χωρίς τις προσπάθειες της Επιτροπής και κυρίως χωρίς τη μαζική αντίδραση του κόσμου αυτή η απόφαση δεν θα είχε ληφθεί.

Την ίδια ώρα η Δημοτική Αρχή αρνήθηκε να ανακαλέσει την προμελέτη για κατασκευή μονάδας παραγωγής SRFστον ΧΥΤΑ Βόλου, μια απόφαση που η Δημοτική Αρχή πήρε τον περασμένο Οκτώβριο. Σύμφωνα με αυτή την προμελέτη σκοπός της μονάδας είναι η «παραγωγή δευτερογενούς στερεού καυσίμου (SRF) κατάλληλων χαρακτηριστικών ώστε να επιτυγχάνεται η χρήση σε βιομηχανίες παραγωγής τσιμέντου». Πρόκειται για μια υποκριτική στάση από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής την οποία καταγγέλλουμε, γιατί δεν μπορεί από τη μια να ζητάς να σταματήσει η καύση RDF-SRF και από την άλλη εσύ, ως Δημοτική Αρχή, να θέλεις να φτιάξεις εργοστάσιο που να μετατρέπει τα σκουπίδια του Βόλου σε καύσιμο (SRF) το οποίο θα οδηγείται στη συνέχεια στην ΑΓΕΤ.

Η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών θα συνεχίσει ακόμη πιο δυνατά τον αγώνα της με στόχο 1) να σταματήσει η καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ και να αντικατασταθεί από το φυσικό αέριο 2) να μην προχωρήσει η δημιουργία εργοστασίου SRF από το Δήμο Βόλου 3) να προχωρήσει η περιβαλλοντικά ορθή διαχείριση των απορριμμάτων.

Επαναλαμβάνουμε ότι ορθή περιβαλλοντικά διαχείριση σημαίνει: διαλογή στην πηγή (ξεχωριστοί κάδοι, πράσινα σημεία κοκ), ανάκτηση, ανακύκλωση, κομποστοποίηση σε μικρές αποκεντρωμένες μονάδες υπό δημόσια ιδιοκτησία. Με αυτή τη μέθοδο και μόνο μπορεί να ελαχιστοποιηθεί το υπόλειμμα των σκουπιδιών το οποίο θα μπορεί με ασφάλεια να θάβεται σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ).

Καλούμε όλους τους πολίτες στη συνέλευση της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών σήμερα Τρίτη 13 Μαρτίου στις 7:00μμ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για να αποφασίσουμε τα επόμενα βήματα”.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου