ΤΟΠΙΚΑ

«Η πολιτεία και ο παραχωρησιούχος να αλλάξουν πολιτική για το σταθμό των διοδίων Μοσχοχωρίου»

η-πολιτεία-και-ο-παραχωρησιούχος-να-α-205844

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, αναφορικά με το ζήτημα του σταθμού των διοδίων Μοσχοχωρίου μετά και την επικείμενη αύξηση στις τιμές των διοδίων της Εθνική Οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης, που ανακοίνωσε η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.

Όπως αναφέρει στην ερώτησή του ο βουλευτής Μαγνησίας, ο σταθμός διοδίων Μοσχοχωρίου είναι ένας σημαντικός ενδιάμεσος σταθμός που συνδέει δύο μεγάλα αστικά κέντρα, το Βόλο και τη Λάρισα. Η κίνηση στο συγκεκριμένο σταθμό είναι ιδιαίτερα αυξημένη, καθώς πολλοί είναι αυτοί που μετακινούνται καθημερινά από τη μία πόλη στην άλλη. Ωστόσο, το υψηλό κόστος των διοδίων καθιστά πλέον απαγορευτική τη διέλευση για πλήθος οχημάτων και μάλιστα βαρέων, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι οδηγοί να επιλέγουν την παράπλευρη επαρχιακή οδό για τη μετακίνησή τους, προκειμένου να αποφύγουν την καταβολή του αντιτίμου. Ως εκ τούτου, η παράπλευρη επαρχιακή οδός, η οποία προφανώς δεν είναι κατάλληλη για να δεχτεί ανάλογο κυκλοφοριακό φορτίο και στην οποία απαγορεύεται η διέλευση βαρέων οχημάτων παρουσιάζει υψηλή επικινδυνότητα. Αξίζει να επισημανθεί μάλιστα ότι πρόκειται για ένα δρόμο «καρμανιόλα», με υψηλό ποσοστό ατυχημάτων και δυστυχώς με αρκετά θύματα.

Μεταξύ άλλων ο Χρήστος Μπουκώρος επισημαίνει ότι, επανειλημμένως, έχει ζητηθεί η κατάργηση του συγκεκριμένου σταθμού τόσο από την Περιφέρεια Θεσσαλίας όσο και από τους τοπικούς φορείς και τους κατοίκους των περιοχών αυτών που επηρεάζονται από την αυξημένη διέλευση βαρέων οχημάτων από τον επαρχιακό δρόμο. Πλέον, όμως, το αίτημα για κατάργηση του συγκεκριμένου σταθμού είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, καθώς μετά τη νέα τιμολογιακή αναπροσαρμογή των διοδίων ο σταθμός Μοσχοχωρίου θα εξελιχθεί στον πιο ακριβό σταθμό της Εθνικής Οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης, καθώς το εύρος των τιμών, που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2018, αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ των 2,80 € μέχρι και 13,80€ (!) ανάλογα με την κατηγορία στην οποία εντάσσεται το κάθε διερχόμενο όχημα.

Τέλος, ο βουλευτής Μαγνησίας με την ερώτησή του ζητά από τον αρμόδιο υπουργό να τον ενημερώσει για το πως σκέφτεται να διευκολύνει τη σύνδεση μεταξύ των δύο μεγάλων πόλεων της ίδιας περιφέρειας, όπως είναι ο Βόλος και η Λάρισα, καθώς για το αν υπάρχει προγραμματισμός του υπουργείου για κατάργηση του συγκεκριμένου σταθμού διοδίων, προκειμένου να αποσοβηθεί ο φόβος νέων ατυχημάτων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου