ΤΟΠΙΚΑ

Χρεώθηκαν τέλη για αποσυρμένο Ι.Χ.

χρεώθηκαν-τέλη-για-αποσυρμένο-ι-χ-293430

Τέλη κυκλοφορίας για το 2015 ύψους 240 ευρώ χρέωσαν σε 50χρονη Γερμανίδα μόνιμο κάτοικο Αργαλαστής, ενώ έχει αποσύρει το αυτοκίνητό της εδώ και δεκατέσσερα χρόνια! Μάλιστα, η διαγραφή του αυτοκινήτου της από το μητρώο δεν μπορεί να γίνει γιατί δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό της απόσυρσης ούτε από την Εφορία ούτε από το Μηχανολογικό ούτε από κάποιο κέντρο ανακύκλωσης ώστε το πρόβλημα να διορθωθεί. Η 50χρονη θα χρεωθεί τώρα και με το πρόστιμο του ΚΤΕΟ.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Το θέμα αφορά πολλούς ιδιοκτήτες οχημάτων που αγνοούν την τύχη των αυτοκινήτων τους, ενώ παρέλειψαν να δηλώσουν την οριστική διαγραφή του από τα μητρώα και δεν γνωρίζουν την τύχη τους. Και δυστυχώς αν και ο Συνήγορος του Πολίτη παρενέβη, λύση δεν έχει ακόμη βρεθεί και έτσι να μπορεί να γίνει διόρθωση αν και υπάρχουν πολλές διαμαρτυρίες πολιτών πανελλαδικά και το θέμα έχει πάρει διαστάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η 50χρονη από το 2001 δεν πληρώνει τέλη καθώς οι υπάλληλοι γνώριζαν την περίπτωση όμως δεν μπορούσαν να κάνουν διαγραφή αλλά ούτε και να χορηγήσουν κάποιο πιστοποιητικό που να βεβαιώνει ότι η γυναίκα είχε καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας.

Σήμερα, που η χρέωση γίνεται ηλεκτρονικά, κανείς δεν μπορεί να κάνει κάτι ούτε όπως φαίνεται υπάρχει κάποια λύση για το πρόβλημά της. Η 50χρονη φοβάται τώρα ότι θα της χρεωθεί και το ΚΤΕΟ και ετοιμάζεται να κινηθεί νομικά. Μάλιστα, απευθύνει πρόσκληση σε οποιονδήποτε αντιμετωπίζει παρόμοιο πρόβλημα να απευθυνθεί στην ίδια μέσω του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ και να κινηθούν από κοινού δικαστικά.

Με αφορμή τις πολλές διαμαρτυρίες ασχολήθηκε με το θέμα και ο Συνήγορος του Πολίτη. Ο Συνήγορος απηύθυνε πόρισμα (Ιούνιος 2014) προς τα συναρμόδια υπουργεία με το οποίο διατύπωσε σειρά προτάσεων για την επίλυση του προβλήματος. Πρόσφατα επανήλθε στο ζήτημα με ειδική έκθεση με θέμα «Τέλη Κυκλοφορίας – Ακινησίες οχημάτων» (Μάιος 2015).

Σύμφωνα με το Συνήγορο του Πολίτη, το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε δυο εγκυκλίους (ΠΟΛ.1133/25.6.2015 και ΠΟΛ.1147/3.7.2015) με τις οποίες υλοποιείται πρόταση της Αρχής. Συγκεκριμένα, οι πολίτες που εξακολουθούν να επιβαρύνονται με τέλη κυκλοφορίας για αυτοκίνητα που πώλησαν στο παρελθόν, αρχικά καταγγέλλουν στις αστυνομικές αρχές την παράλειψη του αγοραστή να εκδώσει άδεια κυκλοφορίας στο όνομά του και παραλαμβάνουν σχετική βεβαίωση για φορολογική χρήση. Στη συνέχεια καταθέτουν τη βεβαίωση μαζί με δήλωση αναγκαστικής ακινησίας στην ΔΟΥ που υπάγονται προκειμένου να διακοπεί στο εξής η επιβάρυνσή τους με τα τέλη.

Το ζήτημα ωστόσο παραμένει ανεπίλυτο για τους πολίτες που δεν μπορούν να διαγράψουν οχήματα που καταστράφηκαν στο παρελθόν από τα μητρώα, επειδή δεν διαθέτουν πιστοποιητικό καταστροφής από κέντρο ανακύκλωσης.

Η Γενική Διεύθυνση Μεταφορών του υπουργείου Οικονομίας Υποδομών Ναυτιλίας και Τουρισμού ενημέρωσε εγγράφως το Συνήγορο ότι θεωρεί ανέφικτη την πρότασή του για δημιουργία επιτροπής με αντικείμενο την έγκριση διαγραφής μετά από εξέταση παρόμοιων περιπτώσεων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου