ΤΟΠΙΚΑ

Κίνδυνος να «μπουκώσει» ο ΧΥΤΑ σε 5 χρόνια αν δεν ληφθούν δράσεις

κίνδυνος-να-μπουκώσει-ο-χυτα-σε-5-χρόν-753227

Τονίστηκε σε σύσκεψη στο Δήμο Βόλου για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Καμπανάκι κινδύνου για το ΧΥΤΑ του Δήμου Βόλου. «Αν δεν αναληφθούν δράσεις για τον περιορισμό του όγκου των απορριμμάτων που καταλήγουν στο ΧΥΤΑ, στο τέλος της ερχόμενης πενταετίας, η Μαγνησία θα έχει πρόβλημα ταφής. Σε επίπεδο διαχείρισης απορριμμάτων θα γυρίσουμε μία δεκαετία πίσω», ανέφερε ο μελετητής του περιφερειακού σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων, Γιώργος Ηλιόπουλος.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ο κ. Ηλιόπουλος παρουσίασε στη δημοτική αρχή -σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί- τον εθνικό σχεδιασμό για τη διαχείριση των αποβλήτων, προσαρμοσμένο σε τοπικό επίπεδο. Εως τέλος του 2020 και βάσει των ευρωπαϊκών επιταγών, τα απορρίμματα που καταλήγουν στο ΧΥΤΑ, θα πρέπει να μειωθούν σε ποσοστό 20%.

Η δημοτική αρχή, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, έχει ήδη ξεκινήσει να επεξεργάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Για την επίτευξη του στόχου, ο Δήμος Βόλου, καλείται ως μητροπολιτικός Δήμος στη Μαγνησία να αναλάβει δράσεις για τη μείωση των απορριμμάτων που διατίθενται στο ΧΥΤΑ αλλά και να προωθήσει δημοτικά έργα.

Κομβικής σημασίας για την υλοποίηση των εθνικών και τοπικών στόχων, αποτελεί το νέο ΕΣΠΑ. Δράσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων έχουν επιλέξιμες δαπάνες. «Το κόστος των παρεμβάσεων είναι λελογισμένο και ο Δήμος Βόλου μπορεί να διεκδικήσει χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ», ανέφερε ο κ. Ηλιόπουλος στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη δημοτική ομάδα της πλειοψηφίας.

Ο κ. Ηλιόπουλος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη μείωση κατά 70% των οργανικών αποβλήτων στο ΧΥΤΑ, που είναι, όπως σημείωσε, υψηλής περιβαλλοντικής όχλησης τόσο σε επίπεδο επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας όσο και του υδροφόρου ορίζοντα.

Υπογράμμισε ότι στόχος είναι το 50% των ανακυκλώσιμων υλικών είτε να επαναχρησιμοποιούνται είτε να ανακυκλώνονται.

Πρότεινε τη δημιουργία πράσινων σημείων σε επίπεδο Δήμου για τη συγκέντρωση και προσωρινή αποθήκευση ανακυκλώσιμων υλικών, δημοτικά συστήματα βιοαποβλήτων, που θα έχουν ανταποδοτικά οφέλη για τους δημότες. Μίλησε επίσης για τη δημιουργία διαδημοτικής μονάδας επεξεργασίας σύμμεικτων αποβλήτων, εφαρμογή του συστήματος διαλογής στην πηγή.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο κόστος. Το σημερινό σύστημα αποκομιδής και μεταφοράς των απορριμμάτων κοστίζει στο Δήμο, περίπου 120 ευρώ /τόνο. Εάν εφαρμοστεί η υγειονομική ταφή το κόστος αφορά σε 75- 80 ευρώ ανά τόνο, η οικιακή κομποστοποίηση και η ανακύκλωση έχουν μηδενική επιβάρυνση για τα δημοτικά ταμεία, ενώ η λειτουργία πράσινων δημοτικών σημείων και η επεξεργασία των σύμμεικτων, περιορίζουν το κόστος σε 50 έως 60 ευρώ και 40 έως 50 ευρώ ανά τόνο αντίστοιχα.

«Με την εφαρμογή δράσεων για τη διαχείριση απορριμμάτων, επιτυγχάνεται περιβαλλοντικό όφελος και εξοικονόμηση πόρων, που μπορεί να περάσει και ως οικονομικό όφελος μέσω ανταποδοτικότητας στους πολίτες», ανέφερε ο κ. Ηλιόπουλος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου